Άλιμος Online

Εποχικές λοιμώξεις

Εποχικές λοιμώξεις

Έχω συνάχι,γρίπη,ίωση... Υπεύθυνοι είναι ένας μεγάλος αριθμός ιών πού προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις.

Γράφει ο Ιατρός Δημήτρης Χατζής

Οι ιοί είναι μικροοργανισμοί που δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μόνοι τους. Βρίσκουν τον τρόπο να εισέλθουν μέσα στο ανθρώπινο κύτταρο, να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία-όργανα του κυττάρου για να πολλαπλασιαστούν, να μολύνουν άλλα κύτταρα και να προκαλέσουν τη νόσο. Συχνά προτιμούν συγκεκριμένα όργανα ή ιστούς, συνήθως βλεννογόνους.

Μεταδίδονται απευθείας από άτομο σε άτομο μέσω της συνομιλίας, με τις εκκρίσεις (σάλιο, ρινικές εκκρίσεις, φτάρνισμα) ή και από την επιμόλυνση διαφόρων αντικείμενων, μέσω της μόλυνσης των χεριών φτάνουν στο στόμα ή στη μύτη του επόμενου ξενιστή.

Γιατί είναι εποχικές;

Διότι τα μικρόβια πού προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις επωάζονται στις χαμηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου, του χειμώνα, της άνοιξης.

Πού είναι αυτά το καλοκαίρι;

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ανενεργά. Θα επιβιώσουν στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μέσω σποραδικών καλοκαιρινών κρουσμάτων, επιβιώνουν όμως και σε αντικείμενα ή χώρους από τον προηγούμενο χειμώνα.

Η εποχική γρίπη συνήθως εισάγεται στην πατρίδα μας από χώρες όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν νωρίτερα το φθινόπωρο ή δεν ανεβαίνουν το καλοκαίρι(βόρεια Ευρώπη-Αμερική). Θα πρέπει να προστεθούν και τα στελέχη γρίπης του προηγούμενου χειμώνα πού επιβίωσαν του καλοκαιριού.

1) Κοινό κρυολόγημα-συνάχι

Είναι ίωση του ανώτερου αναπνευστικού, με πονοκέφαλο, βουλωμένη μύτη, συμμετοχή των αυτιών των ματιών, των ιγμόρειων, του λαιμού, μεγάλη καταρροή, λίγο πυρετό μετά το μεσημέρι και με διάρκεια περίπου 3 ημέρες. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ίσως χρειαστούν ιατρικές οδηγίες. Τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν τίποτα. Λίγη υπομονή.

2)Ιώσεις

Μεγάλο φάσμα λοιμώξεων με πυρετό, καταβολή, πλειάδα άλλων κλινικών εκδηλώσεων (εξάνθημα,πονόλαιμος,βήχας,κλπ). Αν η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για εσάς, ο γιατρός θα σας τη διασφαλίσει.

Συχνά χρειάζεται υπομονή, υπάρχουν οξείες ιογενείς λοιμώξεις που η διάρκεια τους φτάνει έως τις 15 ημέρες.

Συνήθως τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα, συμβάλουν στην ίαση λίγων ασθενών. Αν παρ΄ όλα αυτά απευθυνθείτε σε φαρμακείο επιλέξτε μόνοι σας τα φάρμακα. Οι φαρμακοποιοί γνωρίζουν όσο κι εσείς από κλινική ιατρική. Μάλλον θα σας προτείνουν αυτά με το μεγαλύτερο εμπορικό κέρδος. Η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στην ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά λόγω της αλόγιστης χρήσης.

3)Γρίπη

Εμφανίζεται με ρίγος, υψηλό πυρετό, μεγάλη κόπωση, χαρακτηριστικές έντονες μυαλγίες-αρθραλγίες (ο ιός της γρίπης προκαλεί λύση του μυϊκού ιστού). Μόνο ο γιατρός θα επιλέξει εάν χρειάζονται φάρμακα, αντιβιοτικά ή αντιιικά, σε συνάρτηση με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, ηλικία,κλπ. Ο γιατρός είναι επίσης υπεύθυνος της διαφορικής διάγνωσης από άλλα νοσήματα (ιογενούς,άτυπης,βακτηριακής πνευμονίας κλπ)Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χωρίς να διστάσετε να επικοινωνείτε μαζί του. Επιλέξτε γιατρό που σας απαντάει στο τηλέφωνο.

4)Εκτός από τις ιογενείς λοιμώξεις θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις χειμερινές λοιμώξεις οι οποίες προκύπτουν είτε ως επιπλοκή των ιογενών, είτε ως εξ αρχής βακτηριακές ή από άτυπα μικρόβια-λοιμώξεις του ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού. Είναι αυτές που χρήζουν αντιβιοτικών από την αρχή της νόσου, και συνήθης αιτία είναι η έκθεση στο κρύο ή άλλα υποκείμενα νοσήματα. Είναι οι πλέον επικίνδυνες. Κατά τη διάρκεια εμπυρέτου λοίμωξης πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι, να αυξήσετε κατά πολύ την πρόσληψη υγρών. Εάν μετά τη λήψη αντιπυρετικού ο πυρετός δεν πέφτει έχετε αρνητικό ισοζύγιο υγρών. Οι τροφές να είναι υδαρείς και ελαφρές, αποφεύγετε το γάλα καθώς είναι βαριά τροφή. Σημεία αφύπνισης είναι ο υψηλός πυρετός, το ρίγος με την έναρξη του πυρετού, η έντονη κόπωση. Εάν υπάρχει έστω ένα από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει σύντομα να συμβουλευτείτε γιατρό.

Η μεγαλύτερη, ασφαλέστερη ιατρική ανακάλυψη είναι ο εμβολιασμός. Η ιδανικότερη λύση για τις ιογενείς λοιμώξεις είναι η πρόληψη. Αν η επιλογή σας είναι η εναλλακτική ιατρική ή είστε θιασώτες του αντι-εμβολιαστικού κινήματος σας εύχομαι καλή τύχη. Η σκέψη του κλινικού γιατρού μπρός σε ένα εμπύρετο λοιμώδες νόσημα είναι συγχρόνως αναλυτική και συνθετική ,είναι επιστημονική σκέψη. Καλείται να συλλέξει πληροφορίες, να συνθέσει τη διάγνωση, το νόσημα, την αιτιολογία, την θεραπεία, συχνά σε λίγο χρόνο. Πέραν της ιατρικής κλινικής εξέτασης να αναφέρετε οποιαδήποτε πληροφορία νομίζετε ότι συμβάλει στη διευκρίνηση της νόσου.

Η σχέση των ιών και των ανθρώπων έρχεται από το παρελθόν, ίσως είναι αρχέγονη. Το επιβεβαιώνουν οι ανακαλύψεις ότι μέρος του ανθρώπινου γονιδιώματος προέρχεται από ενσωμάτωση ιικού γονιδιώματος. Η οξεία ιογενής νόσος, η χρόνια ιογενής νόσος, η εμπλοκή των ιών στην καρκινογένεση, ακόμα και σε νευρολογικά νοσήματα, αναδεικνύουν αυτή την αιώνια συμβίωση. Όλα αυτά θα τα σκέφτομαι πάντα, ακόμα και όταν θα είμαι αμπελουργός στα Γεράνια.

e-max.it: your social media marketing partner
Ο χρήστης κατανοεί και αποδέχεται ότι δεν του παρέχεται το δικαίωμα να αναπαράγει, αντιγράφει, πωλεί, μεταπωλεί ή/και εκμεταλλεύεται εμπορικά με οποιονδήποτε τρόπο σύνολο ή μέρος του περιεχομένου του alimosonline.gr - Οποιαδήποτε αναπαραγωγή περιεχομένου απαιτεί την έγγραφη συγκατάθεση του συντάκτη. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο info@alimosonline.gr