Άλιμος Online

  • Αρχική
  • All Around
  • O ναός του Αγίου Νικολάου μέσα στο θωρηκτό «Αβέρωφ»

O ναός του Αγίου Νικολάου μέσα στο θωρηκτό «Αβέρωφ»

O ναός του Αγίου Νικολάου μέσα στο θωρηκτό «Αβέρωφ»

Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο προστάτης των ναυτικών και σε όλα τα πλοία, εμπορικά και πολεμικά, υπάρχει η εικόνα του.

 Στο θωρηκτό « Αβέρωφ» όμως, στο επίπεδο της εισόδου, βρίσκεται ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον ΄Αγιο Νικόλαο, καθιστώντας το, το μοναδικό πολεμικό πλοίο με ναό και μάλιστα στο παρελθόν, πάντα υπηρετούσε ιερέας, ο οποίος ήταν ο τρίτος στην αρχαιότητα σε βαθμό. Ο ρόλος του ιερέα ήταν να εμψυχώνει στις δύσκολες στιγμές το πλήρωμα.

Σε άρθρο της εφημερίδας «Μικρός Ρωμηός» διαβάσαμε τα εξής: 

Στον ενθουσιασμό που επικράτησε με την απόκτηση του πλοίου ο αρχιμανδρίτης του στόλου Προκόπιος Καραμάνος έσπευσε να παραγγείλει πολυτελέστατα ιερά σκεύη για το παρεκκλήσι σε αθηναϊκό καλλιτεχνικό χρυσοχοείο. Ωστόσο, η οικονομική δυσπραγία του Υπουργείου των Ναυτικών δεν επέτρεπε την παραλαβή τους και τα σκεύη διατέθηκαν πλέον προς πώληση στο κοινό. Η στεναχώρια του αρχιμανδρίτη ήταν μεγάλη, όπως και το ποσόν που δεν μπορούσε να καλυφθεί από δημόσια κονδύλια. Μέχρι που ένα πρωινό παραδόθηκε στο Υπουργείο Ναυτικών ένα μεγάλο κιβώτιο με τα ιερά σκεύη, τα οποία είχε πληρώσει «ανώνυμος» δωρητής. Νέος ενθουσιασμός και συγκίνηση, αλλά και αναζήτηση του δωρητή. Δημοσιογράφος της εποχής επιδόθηκε στην αναζήτηση και ανακάλυψε πως το κιβώτιο παραδόθηκε από υπάλληλο πλούσιου ομογενούς από την Αίγυπτο. Η γενναία πράξη είχε γίνει από την Μαρία Πεζά-Κότσικα, σύζυγο του ομογενούς ευεργέτη εξ Αιγύπτου Πολυχρόνη Κότσικα και μητέρα του επίσης ευεργέτη Θεόδωρου Κότσικα. Ο τελευταίος παντρεύτηκε την κόρη του επίσης μεγάλου ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη, τη Δέσποινα. Ήταν η εποχή που συνυπήρχαν η εθνική ιδεολογία με τον κοσμοπολιτισμό.

Από το 1987 το πλοίο βρίσκεται στο Φάληρο και λειτουργεί ως Μουσείο. Μία φορά τον μήνα γίνεται αγιασμός, ενώ στις μεγάλες γιορτές και επετείους τελείται στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου θεία λειτουργία και δοξολογία.

 

Φωτογραφία: «Στρατιωτικοί Ιερείς»

e-max.it: your social media marketing partner
Ο χρήστης κατανοεί και αποδέχεται ότι δεν του παρέχεται το δικαίωμα να αναπαράγει, αντιγράφει, πωλεί, μεταπωλεί ή/και εκμεταλλεύεται εμπορικά με οποιονδήποτε τρόπο σύνολο ή μέρος του περιεχομένου του alimosonline.gr - Οποιαδήποτε αναπαραγωγή περιεχομένου απαιτεί την έγγραφη συγκατάθεση του συντάκτη. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο info@alimosonline.gr