Αναμνήσεις

Γνωρίζατε ότι μία ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε γυριστεί στο Καλαμάκι;

Γνωρίζατε ότι μία ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε γυριστεί στο Καλαμάκι;

Το όμορφο Καλαμάκι είχαν επιλέξει για να γυριστούν πολλές σκηνές της πασίγνωστης ταινίας «Το Κλωτσοσκούφι».

 Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους το 1960 και πρωταγωνιστούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Οι παλιοί Καλαμακιώτες θυμούνται τα γυρίσματα της ταινίας και την Αλίκη Βουγιουκλάκη να γευματίζει στα διαλείμματα των γυρισμάτων, σε ταβέρνες της περιοχής μας.

Η κυρία Τούλα Καρούμπα – παλιά κάτοικος Καλαμακίου – θυμάται : «Για αρκετές ημέρες, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, είχαμε αναστατωθεί. Η Αλίκη ήταν πολύ γνωστή και αγαπημένη ηθοποιός και ήταν φυσικό να έχει δημιουργηθεί μία σχετική αναστάτωση, καθώς παρακολουθούσαμε τα γυρίσματα. Μάλιστα, ο αδελφός μου ο Μανώλης, εμφανίζεται στην ταινία, καθισμένος σε ένα πηγάδι, σε ένα σπίτι με καλαμιές που ήτανε τότε στην οδό Αυξεντίου. Σε αυτό το σπίτι τραβήχτηκαν πολλές σκηνές, με την Αλίκη να χορεύει. Άλλες σκηνές τραβήχτηκαν στη βίλλα Πιρπίρογλου-Παπάζογλου (η βίλλα υπάρχει ακόμη στο τέλος της οδού Ανδρούτσου). Τα γυρίσματα αυτά είχαν γίνει παρουσία της μητέρας της Αλίκης. Άλλες σκηνές τραβήχτηκαν σε σπίτι στην οδό Αγίου Δημητρίου, εκεί όπου τραγουδούσε η Αλίκη το τραγούδι «Σπουργιτάκι μου» και άλλες σκηνές στην ταβέρνα «Μαρίδα» (γωνία παραλιακής και Λεωφ. Αμφιθέας), εκεί όπου τραγούδησε το τραγούδι «Το Κλωτσοσκούφι» με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση να παίζει μπουζούκι. Κατά τη διάρκεια αυτής της σκηνής στην «Μαρίδα» είχαμε μαζευτεί όλα τα παιδιά και κοιτάζαμε μέσα από τα παράθυρα!

Εκείνες τις ημέρες τις θυμάμαι πολύ έντονα. Θυμάμαι ακόμη και το νούμερο του σπορ αυτοκινήτου που εμφανίζεται στο πλάνο, με επιβάτη τον Αλεξανδράκη , το οποίο εκινείτο στην οδό Αυξεντίου.  Η πινακίδα του αυτοκινήτου ήταν 6917!»

Να σημειωθεί ωστόσο, κάτι που δεν είναι γνωστό αλλά χαρακτηριστικό της σημασίας που έδινε στην ποιότητα των ταινιών του ο Φιλοποίμην Φίνος: Η ταινία αυτή γυρίστηκε σχεδόν… δύο φορές! Κι αυτό διότι αρχικός συμπρωταγωνιστής της Αλίκης Βουγιουκλάκη ήταν ο Μιχάλης Νικολινάκος, με τον οποίο είχε γυριστεί ένα μεγάλο μέρος της ταινίας.

Παρ’ όλα αυτά, ο Φιλοποίμην Φίνος παρατήρησε στη δοκιμαστική προβολή, ότι οι δύο πρωταγωνιστές δεν ταίριαζαν μεταξύ τους και έτσι αποφάσισε να ξαναγυρίσει την ταινία από την αρχή, με τον Αλέκο Αλεξανδράκη ως παρτενέρ της Αλίκης. Ωστόσο, ο Αλεξανδράκης ήταν η δεύτερη επιλογή του Φίνου, αφού ο τελευταίος πρότεινε αρχικά τον ρόλο στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ο οποίος ωστόσο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί λόγω υποχρεώσεων που είχε στο θέατρο.

Ελισάβετ Μιτσού