Αναμνήσεις

Την αυλή του Μουσείου Πειραιά κοσμεί ένα από τα δύο αγάλματα του Διονύσου που είχαν βρεθεί στον Άλιμο

Την αυλή του Μουσείου Πειραιά κοσμεί ένα από τα δύο αγάλματα του Διονύσου που είχαν βρεθεί στον Άλιμο

Ο αρχαίος Αλιμούς, ένας από τους αστικούς δήμους της Αττικής, σύμφωνα με την πολιτειακή μεταρρύθμιση του Κλεισθένη περί το 508-506 π.Χ., έχει ταυτιστεί με την περιοχή του σύγχρονου Αλίμου ήδη από τον 19ο αιώνα.

Βάσει των ανασκαφικών στοιχείων που διαθέτουμε, οργανωμένη ανθρώπινη παρουσία στον Άλιμο έχει διαπιστωθεί από την Τελική Νεολιθική εποχή (τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ.).

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ο αρχαίος δήμος του Αλιμούντος αναπτύχθηκε κατά μήκος της παράκτιας ζώνης.

Ξεκινώντας από το ρέμα της Πικροδάφνης βόρεια και εκτεινόμενος μέχρι και τη χερσονησίδα του Αγίου Κοσμά νότια, περιελάμβανε κεντρικά τους λόφους Πανί και Αγίας Άννας με την ευρύτερη περιοχή γύρω τους.  

Ανατολικά των σημερινών ορίων του κτήματος Γερουλάνου, το 1974 η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το θέατρο του Ευωνύμου, ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της αττικής περιφέρειας.  Από το θέατρο σώζεται το σκηνικό κτίσμα, που είναι και το αρχαιότερο σωζόμενο, η ορθογωνίου σχήματος ορχήστρα, οι μαρμάρινοι θρόνοι της προεδρίας και τμήμα από το κοίλον του. 

Στα σημαντικά κινητά ευρήματα της ανασκαφής συγκαταλέγονται τμήμα βάθρου με αναθηματική επιγραφή, απότμημα δημοτικού ψηφίσματος Ευωνυμέων και δύο μαρμάρινα αγάλματα του Διονύσου.

Τα αγάλματα είναι ακέφαλα και βρέθηκαν κρυμμένα στο προσκήνιο. Και τα δύο αγάλματα βρίσκονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, το ένα μάλιστα έχει τοποθετηθεί  και κοσμεί το αίθριο της αυλής του Μουσείου. 

Η αρχική χρήση του χώρου του θεάτρου ανάγεται στον 5ο αι. π.Χ., ενώ η εγκατάλειψή του έγινε πριν από τα μέσα του 3ου αι. π.Χ.  Ανατολικά του θεάτρου, στο απαλλοτριωμένο για αρχαιολογικούς λόγους ακίνητο, μπορεί κανείς να θαυμάσει το μαρμαρόκτιστο πηγάδι που λειτουργούσε μεν μέχρι και τη δεκαετία του 1980 με τον σιδερένιο μηχανισμό άντλησης, αλλά φαίνεται ότι είναι αρχαία κατασκευή.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Μιτσού

Πληροφορίες από το βιβλίο «Αρχαιολογικοί περίπατοι στον Άλιμο» (Κωνσταντίνα Καζά-Παπαγεωργίου)