Αναμνήσεις

Εκδρομή στο λόφο Πανί κάποια Καθαρή Δευτέρα

Εκδρομή στο λόφο Πανί κάποια Καθαρή Δευτέρα

 

Ένας πολύ ωραίος προορισμός για να πετάξουν οι Καλαμακιώτες – και όχι μόνο – τον αετό τους την Καθαρή Δευτέρα, ήταν –και εξακολουθεί να είναι– ο Λόφος Πανί.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι τραβηγμένη την δεκαετία του ’50 και απεικονίζει μία παρέα Καλαμακιωτών, οι οποίοι επέλεξαν τον Λόφο Πανί ανήμερα της Καθαρής Δευτέρας, για την παραδοσιακή τους εκδρομή. Συνήθως αυτές οι εκδρομές διαρκούσαν όλη την ημέρα και οι εκδρομείς έφερναν μαζί τα φαγητά τους, τα νηστίσιμα, σε τσάντες.

Ημέρες πριν, προμηθευόντουσαν από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, τα απαραίτητα ριζόχαρτα για το φτιάξιμο του χαρταετού, το «μελέταγαν» και το συζήταγαν τι χρώματα και τι σχέδιο θα του κάνουν, είχαν φροντίσει να κόψουν σωστά τα καλαμάκια ή τα πηχάκια για τις «μάνες», μέτραγαν και ξαναμέτραγαν την ουρά για να είναι όσο χρειάζεται (ούτε περισσότερη και να τον «βαραίνει», ούτε λιγότερη και «να φέρνει τούμπες») και φρόντιζαν με ιδιαίτερη επιμέλεια τα «ζύγια», για να «σηκωθεί» εύκολα και ψηλά, να «τραβήξει» όλη την «καλούμπα»!

Και όταν ανέβαινε εύκολα και «με τη μία» στα ύψη, ήταν μεγάλη η επιτυχία και αμέτρητη η χαρά και η ικανοποίηση!

 

Ελισάβετ Μιτσού