Αναμνήσεις

19 Μαρτίου 1978: Η στραγγαλισμένη - από επαγγελματικό ανταγωνισμό- ιερόδουλη της Αναβύσσου

19 Μαρτίου 1978: Η στραγγαλισμένη - από επαγγελματικό ανταγωνισμό- ιερόδουλη της Αναβύσσου

19 Μαρτίου του 1978. Ώρα 5.30 το απόγευμα.

Σε μια απόκρημνη ακτή λίγο πιο κάτω από την Ανάβυσσο, βρέθηκε το πτώμα μιας γυναίκας. Ήταν “πακεταρισμένο” μέσα σε μια κουβέρτα, δεμένο χειροπόδαρα και τυλιγμένο με ένα ύφασμα που είχε συρραφή με συρματάκια από ηλεκτρικό καλώδιο. Λίγες μέρες αργότερα, αναγνωρίστηκε το πτώμα της άτυχης γυναίκας. Ήταν η 23χρονη Θεοδώρα Κλάπα, μητέρα δύο παιδιών και ιερόδουλη.

Η Κλάπα είχε εξαφανιστεί από τις 8 Δεκεμβρίου, αλλά ο σύντροφός της με τον οποίον συζούσε, καθυστέρησε να δηλώσει την εξαφάνισή της. Επομένως, οι υποψίες των αστυνομικών στράφηκαν πάνω του.

Ο 25χρονος Εμμανουήλ Κουτσοσταύρος ήταν ναυτικός και αναζητούσε μάταια την Κλάπα για μήνες. Έδωσε στην Αστυνομία το όνομα ενός φιλικού ζευγαριού, το οποίο τον είχε βοηθήσει στην έρευνά του.

Ήταν ο 23χρονος ναύτης Γεώργιος Καράμπελας και η σύζυγός του, Ευγενία. Γνώριζαν το θύμα προσωπικά, καθώς η Ευγενία Καράμπελα εκδιδόταν μαζί με την Κλάπα στην πλατεία Ομονοίας. Είχαν δειπνήσει στο σπίτι του θύματος λίγες μέρες πριν τον θάνατό της και δεν κίνησαν καθόλου τις υποψίες της Αστυνομίας.

Όταν όμως έγινε πιο λεπτομερής εξέταση του πτώματος, οι ειδικοί κατάφεραν να εντοπίσουν ότι το ύφασμα που κάλυπτε το θύμα ήταν στην πραγματικότητα παιδικό στρώμα. Η Αστυνομία είχε εντοπίσει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Στο σπίτι όπου διαπράχθηκε ο φόνος, υπήρχε παιδί. Το ζεύγος Καράμπελα είχε έναν δίχρονο γιο και πολύ σύντομα, οι αρχές χτύπησαν πάλι την πόρτα τους.

Το σπίτι τους στη οδό Γράμμου στην Καλλιθέα ήταν άδειο, γιατί μόλις είχαν μετακομίσει στη Νέα Σμύρνη. Όταν έφτασαν εκεί βρήκαν μόνο τη μητέρα της Ευγενίας Καράμπελα με το παιδί. Η γιαγιά τους ενημέρωσε ότι στο σπίτι δεν βρισκόταν ούτε παιδικό κρεβάτι ούτε στρώμα. Όταν ρωτήθηκε η Ευγενία, είπε ότι είχαν στείλει το κρεβάτι στα πεθερικά της στην Πάτρα. Αυτοί όμως δεν θυμόνταν να τους έστειλαν κάποιο κρεβάτι.

Το ζεύγος Καράμπελα είχε ανέβει στην πρώτη θέση στη λίστα των υπόπτων, αλλά ο Γιώργος δεν έδειχνε να λυγίζει. Ασκούσε απόλυτο έλεγχο στη σύζυγό του, την οποία μάλιστα εξέδιδε και της είχε απαγορεύσει να συνεργαστεί με την Αστυνομία. Ένα βράδυ όμως που ο Καράμπελας χρειάστηκε να παραμείνει στο αρματαγωγό καράβι όπου υπηρετούσε, η Αστυνομία προσέγγισε την Ευγενία, που ήταν εμφανώς πιο αδύναμος χαρακτήρας. Την ανέκριναν για ώρες και απέσπασαν πολύ σημαντικές πληροφορίες, με τις οποίες άσκησαν πίεση στον σύζυγό της. Στο τέλος ομολόγησαν και οι δύο. Στραγγάλισαν τη Θεοδώρα Κλάπα, επειδή έκλεβε τους πελάτες της Ευγενίας.

Το μεσημέρι της 8ης Δεκεμβρίου του 1977, το ζεύγος Καράμπελα κάλεσε την Κλάπα για φαγητό στο σπίτι τους. Πέρασαν την ώρα τους ευχάριστα, μιλώντας και πήγαν βόλτα με το αυτοκίνητο μέχρι το Σούνιο. Η Κλάπα απολάμβανε τη θέα, χωρίς να ξέρει ότι οι φίλοι της έψαχναν το κατάλληλο σημείο να κρύψουν το πτώμα της, όταν θα τη σκότωναν.

Επέστρεψαν στο σπίτι της οδού Γράμμου στις 10 το βράδυ. Η Καράμπελα έφυγε για λίγο από το σπίτι για να αγοράσει τσιγάρα και όσο έλειπε, ο σύζυγός της άρχισε να διαπληκτίζεται με την Κλάπα, γιατί αρνήθηκε να συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί του. Κάποια στιγμή, ο Καράμπελας της επιτέθηκε και προσπάθησε να την στραγγαλίσει.

Η Ευγενία μπήκε στο σπίτι, τους βρήκε στο πάτωμα και κατάλαβε ότι ο σύζυγός της δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα μόνος του. Αμέσως άρπαξε ένα σχοινί, το τύλιξε γύρω από τον λαιμό της Κλάπα και τραβώντας με όλη της τη δύναμη, τη σκότωσε. Έδεσαν το πτώμα χειροπόδαρα με το σχοινί, το τοποθέτησαν μέσα στο στρώμα του παιδικού κρεβατιού και ατάραχοι, πήγαν σε μια ταβέρνα για φαγητό. Αφού ολοκλήρωσαν το δείπνο τους, πήραν το πτώμα και το ξεφόρτωσαν στην απόκρημνη πλαγιά της Αναβύσσου. Σκόπευαν να το ρίξουν μες στη θάλασσα, αλλά εκείνο σκάλωσε στα βράχια, όπου εντοπίστηκε τρεις μήνες αργότερα.

Η Ευγενία Καράμπελα ομολόγησε, αλλά φαινόταν παντελώς ασυγκίνητη. «Δεν υπήρχαν περιθώρια να ζήσει μετά από αυτά που μας έκανε. Έτσι μην ζητάτε ευθύνες μόνο από εμάς, αλλά και σε εκείνη», δήλωσε η Καράμπελα, ψύχραιμη και σοβαρή. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον πολυαγαπημένο της σύζυγό, ότι ήταν αυτός που σκότωσε την Κλάπα, όταν η ίδια έλειπε απ’ το σπίτι. Ισχυρίστηκε ότι η Κλάπα ήταν ήδη νεκρή, όταν τύλιξε το σχοινί γύρω από τον λαιμό της.

Τη ρώτησαν αν ένιωθε ένοχη που άφησε τα δύο παιδιά της Κλάπα ορφανά και απάντησε θετικά. Σχεδίαζε να τους δίνει τακτικά χρήματα, αν δεν την είχαν συλλάβει. Η κατηγορία της Ευγενίας δεν χάλασε τις σχέσεις της με τον σύζυγό της. Φωτογραφήθηκαν να αγκαλιάζονται τρυφερά, όταν συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η Ευγενία προσπάθησε να τον εμψυχώσει, λέγοντας του: «Γιώργο μου, το δικαστήριο θα μας καταλάβει. Μπορεί να μας καταδικάσει μόνο 20 χρόνια. Είμαστε νέοι ακόμα, για να συνεχίσουμε το όνειρό μας».

Οι στραγγαλιστές καταδικάστηκαν σε ισόβια. Κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν και οι δύο ατάραχοι και δεν συγκινήθηκαν σε κανένα σημείο της διαδικασίας.

 

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου