Αναμνήσεις

28 Μαρτίου 2001: 20 χρόνια από το τελευταίο δρομολόγιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Ελληνικό

28 Μαρτίου 2001: 20 χρόνια από το τελευταίο δρομολόγιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Ελληνικό

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2001 ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, εκτελώντας το τελευταίο δρομολόγιο από το Ελληνικό, πραγματοποιώντας την πτήση Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Πριν 20 χρόνια δηλαδή!

Ύστερα από 63 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, ο Κρατικός Αερολιμένας Αθηνών παραχωρούσε τη θέση του στον μεγαλοπρεπή Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

44 χρόνια πριν από την τελευταία πτήση, στις 6 Απριλίου του 1957, οι ελληνικές αεροπορικές συγκοινωνίες, περνούσαν στα χέρια του Αριστοτέλη Ωνάση.

Η εταιρεία ΤΑΕ (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις), όπως αποκαλούνταν, μετονομάζεται σε Ολυμπιακή Αεροπορία και την ίδια μέρα πραγματοποιεί και την πρώτη της πτήση, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Ο πανέξυπνος Σμυρνιός επιχειρηματίας μάλιστα, γνωστός για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο «έκλεψε» το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων, το πιο αναγνωρίσιμο σήμα στο κόσμο, χωρίς να μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για αυτήν του την πράξη. Αυτό το κατάφερε, προσθέτοντας στους πέντε κύκλους, έναν έκτο.΄Ολοι οι επιχειρηματικοί κύκλοι και ο τύπος τον αποθέωσαν για αυτήν την τόσο έξυπνη κίνηση.

Ένα από τα σημεία κατατεθέν της περιοχής μας, στην Λεωφ. Βουλιαγμένης , ήταν και το περίφημο «σήμα της Ολυμπιακής». Στο ύψος της Λεωφ. Αλίμου στέκει ακόμα ο παλιός λογότυπος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που είχε τοποθετηθεί από τον αερομεταφορά στις αρχές του `80 για να υποδέχεται τους επισκέπτες της χώρας αλλά και να δηλώσει την ταύτιση της εταιρείας με την γύρω περιοχή του Αεροδρομίου. Κανείς δεν τόλμησε να το μετακινήσει. Παλαιότερα φωτιζόταν τα βράδια. Ήταν για πολλά χρόνια το σημείο αναφοράς, όταν θέλαμε να δώσουμε οδηγίες σε κάποιον, σε ποιο σημείο έπρεπε να στρίψει για να έρθει στην περιοχή μας:"Στρίψε στο σήμα της Ολυμπιακής και πάρε την Αλίμου" λέγαμε.

Όλη η έκταση του Aεροδρομίου έως και το 2020 δεν θύμιζε τις δόξες περασμένων ετών, καθώς στον χώρο ήταν τα εγκαταλειλλειμμένα κτίρια που είχαν αφεθεί στον χρόνο.

Το καλοκαίρι του 2020, οι μπουλντόζες μπήκαν μέσα στον χώρο και πλέον στον χώρο του Δυτικού Αεροδρομίου δεν υπάρχει τίποτα, μόνο χώμα.