Αναμνήσεις

Το γνωρίζατε ότι η παλιά ονομασία του Ελληνικού ήταν Λοιμικό;

Το γνωρίζατε ότι η παλιά ονομασία του Ελληνικού ήταν Λοιμικό;

Η παλιά ονομασία της περιοχής του Ελληνικού ήταν Λοιμικό, λόγω του λοιμοκαθαρτηρίου που υπήρχε εκεί.

Το λοιμοκαθαρτήριο ήταν ένας χώρος κοντά σε λιμάνι για την υποδοχή και προσωρινή απομόνωση των ταξιδιωτών που έφταναν με πλοίο σε περίπτωση που είχε εκδηλωθεί επιδημία.

Στις αρχές του 20ού αιώνα εισήχθη η ονομασία Ελληνικό, ως πιο εύηχη παραλλαγή της προηγούμενης ονομασίας. Δεν επεκράτησε όμως, παρά μόνο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ως τότε χρησιμοποιούνταν παράλληλα με την ονομασία Χασάνι, λόγω ενός πύργου κάποιου Τουρκαλβανού ονόματι Χασάν.

Το 1922 μετά τη Μικρασιατική εκστρατεία εγκαταστάθηκαν στην βόρεια περιοχή του δήμου πρόσφυγες από τη Σούρμενα του Πόντου και η περιοχή πάνω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης που χωρίζει τον δήμο, ονομάσθηκε Σούρμενα.

Αναγνωρίστηκε κοινότητα το 1930 μέχρι  το 1968 που συγχωνεύθηκε με τη κοινότητα Καλαμακίου και δημιουργήθηκε ο Δήμος Αλίμου. Το 1974 αποσπάσθηκε από το δήμο Αλίμου και απέκτησε αυτοτέλεια. Το 2011 με τον Καλλικράτη καταργήθηκε και αποτέλεσε με τον πρώην Δήμο Αργυρούπολης το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Από το 1938 έως το 2001 στο Ελληνικό λειτουργούσαν στην αρχή ένα, στη συνέχεια δυο και από το 1970 τρία αεροδρόμια; το ομώνυμο Αεροδρόμιο Αθηνών Αεροδρόμιο Αθηνών, ή Ανατολικό, το Αεροδρόμιο Εσωτερικού, ή Δυτικό και το πολεμικό αεροδρόμιο της αμερικανικής βάσης που εξυπηρετούσε και την ελληνική αεροπορική βάση Ελληνικού.