Αναμνήσεις

Οταν ο Τεν Τεν... σούβλιζε αρνί στην Ελλάδα -Η γαλλική ταινία του 1961 με πρωταγωνιστές τους Δήμο Σταρένιο και Δημήτρη Μυράτ

Οταν ο Τεν Τεν... σούβλιζε αρνί στην Ελλάδα -Η γαλλική ταινία του 1961 με πρωταγωνιστές τους Δήμο Σταρένιο και Δημήτρη Μυράτ

Ο Τεν Τεν, ο διάσημος ήρωας κινουμένων σχεδίων, βρέθηκε πριν από 60 ολόκληρα χρόνια σε παραδοσιακό ελληνικό γλέντι με κλαρίνα και πρωταγωνίστησε πλάι στους δικούς μας Δήμο Σταρένιο και Δημήτρη Μυράτ.

Η ταινία γαλλοβελγικής παραγωγής από το μακρινό 1961, ήθελε τον Τεν Τεν να έχει βρεθεί στην Ελλάδα στις αρχές του 1960. Βέβαια, η ταινία είχε ως κεντρικό θέμα το μυθικό χρυσόμαλλο δέρας…Η ταινία με τίτλο «Ο Τεν Τεν και το μυστήριο με το Χρυσόμαλλο Δέρας» πραγματοποίησε γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην Αθήνα.

Η σκηνή που ο Μιλού εντοπίζει το αρνί στη σούβλα

Στις εικόνες από την έγχρωμη ταινία πριν από 60 ολόκληρα χρόνια, διακρίνεται ο Τεν Τεν να αναζητεί τον πιστό του συνοδοιπόρο, τον σκύλο Μιλού, ο οποίος «μεθά» από τη μυρωδιά ενός αρνιού στη σούβλα σε κάποιο παραδοσιακό χωριό στην Ελλάδα.

Οι Ελληνες ηθοποιοί που έπαιξαν στην ταινία του Τεν Τεν

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε και έναν Έλληνα ηθοποιό, τον Δημήτρη Μυράτ, ανιψιό της Μαρίκας Κοτοπούλη και γιο του Μήτσου Μυράτ. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1931 στον θίασο της Κοτοπούλη, όπου και παρέμεινε ως το 1947. Από το 1947 μέχρι το 1950 ήταν πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου, από το 1951 μέχρι το 1956 καλλιτεχνικός διευθυντής στο Θέατρο Κοτοπούλη-ΡΕΞ, ενώ από το 1957 διηύθυνε δικό του θίασο.

Ο Δημήτρης Μυράτ υποδύεται τον μυστηριώδη Αντόν Καραμπίν, έναν άνδρα που φέρεται να οργάνωσε πραξικόπημα σε χώρα της Λατινικής Αμερικής και διέφυγε στα μέρη μας (την Ελλάδα και την Τουρκία) με τον χρυσό της κεντρικής τράπεζας. Στην ταινία με τις περιπέτειες του Τεν Τεν παρακολουθούμε μια ακόμη ιδιαίτερα γνωστή φυσιογνωμία από τον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. Ο Δήμος Σταρένιος, ο γερο-λαδάς της ελληνικής τηλεόρασης, έπαιζε στη βελγογαλλική παραγωγή, υποδυόμενος έναν περίεργο τύπο, με παραδοσιακή περιβολή, ονόματι Σκουμπίντοβιτς.