Αναμνήσεις

Μισός αιώνας λειτουργίας της αλυσίδας φωτογραφείων Photovekris

Μισός αιώνας λειτουργίας της αλυσίδας φωτογραφείων Photovekris

Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου φωτογραφείου στον Άγιο Δημήτριο το 1974 είναι η ζωντανή απόδειξη ενός ανθρώπου που έκανε το χόμπι του επάγγελμα και δεν το μετάνιωσε ποτέ.

Από ένα φυλλάδιο εγγραφής σε σχολή φωτογραφίας που βρέθηκε τυχαία στην πόρτα του Αντώνη Βεκρή ανάβει μια σπίθα που ακόμα καλά κρατεί.

Με την δημιουργική «τρέλα» που τον διέπει αποφασίζει να γραφτεί στη σχολή φωτογράφων, παρά τις απαιτητικές επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις του, απλώς και μόνο για να εξελίξει την αγάπη του για αυτήν την τέχνη, που εκείνος νιώθει ότι του δίνει τη δυνατότητα «να σταματά το χρόνο» όπως χαρακτηριστικά συνηθίζει να λέει.

Από την εποχή των μαθημάτων του ακόμα αντιλαμβάνεται τη ραγδαία εξέλιξη που θα έχει ο κόσμος της φωτογραφίας και αποφασίζει να μη μείνει απλός θεατής στις αλλαγές που θα έρθουν. Έτσι ανοίγει το πρώτο κατάστημα στις 11-10-1974, με την ημέρα των εγκαινίων να μένει μόνος χωρίς τον κόσμο που περίμενε λόγω μιας ξαφνικής μπόρας που έπιασε, κάτι που για εκείνον τελικά αποτέλεσε «γούρι» για τη συνέχεια.

Μέσα σε 6 μήνες δουλεύει σκληρά, πειραματίζεται, νιώθει τις ανάγκες της περιοχής για έγχρωμες πια φωτογραφίες και σωστή κινηματογράφηση έστω και με τα φιλμάκια σούπερ 8 με τις μπομπίνες των 4 λεπτών και διευρύνει το πελατολόγιο του κατακτώντας όλη την Αθήνα. Στα χρόνια που έρχονται φτάνει μέχρι τη Γερμανία-όχι χωρίς κόπο- για να φέρει σύγχρονα μηχανήματα εμφάνισης φωτογραφιών μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος παράδοσης στο ελάχιστο, βιντεοσκοπεί μυστήρια όταν το βίντεο ήταν ακόμα άγνωστη λέξη για τους περισσότερους Έλληνες, αποτυπώνει πρώτος τις στιγμές των ανθρώπων στα βραδινά κέντρα διασκέδασης, και ανεβάζει ολοένα τον πήχη στην εξυπηρέτηση των πελάτων με γνώμονα την ικανοποίηση των απαιτήσεων τους.

Οι ουρές του κόσμου τον οδηγούν στην απόφαση να προχωρήσει στο άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων σε διπλανές περιοχές για να καλύψει τις ανάγκες μιας εποχής που άλλαζε..

Και από τότε..τότε που 50 τσολιαδάκια περίμεναν υπομονετικά με τους γονείς τους εκεί στη γωνία του Αγίου Δημητρίου να φωτογραφηθούν μετά την παρέλαση, οι νύφες από τα νησιά επέμεναν να καλύψουμε το γάμο τους, οι κοπέλες-γιαγιάδες πια- που ήθελαν πορτρέτα στο σαλόνι τους μόνο από τον Αντώνη γιατί πάντα έβρισκε τη σωστή γωνία στο προφίλ και την ατάκα που θα τις ξεκλείδωνε για να τους κλέψει ένα χαμόγελο, μέχρι σήμερα που ακόμα ο κυρ Αντώνης κυκλοφορεί με μια μηχανή στο χέρι και γεμίζει τους αμοργιανούς φωτογραφίες στο τέλος του καλοκαιριού τα Photovekris διατηρούν την πρώτη θέση στην καρδιά του κόσμου με τις καινοτομίες της αγοράς να είναι ήδη μέσα στα καταστήματα. Με το ίδιο μεράκι και την ίδια καλλιτεχνική ανησυχία, τα παιδιά του Αντώνη πλέον, υποδεχόνται μικρούς και μεγάλους και συνεχίζουν να κρατούν τα φωτογραφεία σαν ένα αγαπημένο προορισμό, αποτελώντας μια σταθερή του κόσμου.

Χρόνια πολλά στα Photovekris και να θυμάστε πάντα τη συμβουλή του κυρ.Αντώνη: «Αποκτήστε ένα όραμα και να μην το εγκαταλείψετε με την πρώτη δυσκολία. Να είστε σίγουροι ότι με αφοσίωση στο στόχο και σκληρή δουλειά θα δείτε τα όνειρα σας να πραγματοποιούνται.

Γιατί τα όνειρα είναι αυτά που τελικά πάνε τη ζωή ένα βήμα παραπέρα….»
Αντώνης Βεκρής / φωτογραφία studio 1980

Σήμερα στον Άγιο Δημήτριο, Άλιμο & Π.Φάληρο λειτουργούν 5 υπερσύγχρονα φωτογραφικά καταστήματα όπου μπορείτε να εξυπηρετηθείτε για οποιαδήποτε φωτογραφική υπηρεσία επιθυμείτε!