Αναμνήσεις

Τα όμορφα αρχοντικά της λεωφόρου Ποσειδώνος

Τα όμορφα αρχοντικά της λεωφόρου Ποσειδώνος

Ποιος δεν έχει θαυμάσει τα όμορφα αρχοντικά που βρίσκονται στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου;

Η περιοχή στο παρελθόν είχε εντυπωσιακές επαύλεις και ξενοδοχεία, αλλά τα "νίκησε" η αντιπαροχή.  Έχουν μείνει κάποια από αυτά που διατηρούνται μέχρι σήμερα για να θυμίζουν την αρχιτεκτονική αίγλη της περιοχής.

Το Παλαιό Φάληρο εκείνη την εποχή ήταν το δημοφιλέστερο, πιο ανεπτυγμένο παραλιακό προάστιο της Αθήνας, με όμορφες αρχοντικές βίλλες, πολλά ξενοδοχεία, ζυθεστιατόρια και ιδανικός τόπος για θαλάσσια μπάνια.

Οικία Κουλούρα, Ποσειδώνος και Τρίτωνος

Οικοδομήθηκε από τον Σπύρο Δεσπόζιτο, επιχειρηματία μεταλλείων, κατά την περίοδο 1897-1900. Το κτίριο κατοικήθηκε από την οικογένεια Δεσπόζιτο μέχρι το 1906.  Ο Σπυρίδων Δεσπόζιτος απεβίωσε τον Νοέμβριο του 1911 και η βίλλα περιήλθε στην ιδιοκτησία των πολυάριθμων κληρονόμων του.  Το 1907 λειτούργησε ως "παραθαλάσσιο αναρρωτήριο μετά υδροθεραπευτηρίου και θερμών λουτρών θαλάσσης", υπό την ιατρική διεύθυνση του παθολόγου ιατρού Γεωργίου Μηλιαρέση.  

Το Ιούνιο του 1917, ο εμποροπλοίαρχος Αθανάσιος Κουλούρας αγόρασε την βίλλα.  Πρόκειται για χαρακτηριστικό νεογοτθικό κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα, με συμμετρικούς πύργους και επάλξεις, από τα ελάχιστα που σώζονται στα προάστια των Αθηνών.   Κληροδότημα, το 1979,  του Αθανασίου και της Βέρας Κουλούρα στο Μουσείο Μπενάκη, όπου από το 2017 λειτουργεί το Μουσείο Παιχνιδιών.

 

Λουτρά "Φρύνης"  Λεωφ. Ποσειδώνος 24 (και Άτλαντος)

Πιθανόν δημόσια λουτρά,  με υπηρεσίες spa-θεραπευτηρίου της εποχής.  Το 1972 στέγασε επιχείρηση αντικών του Δημήτρη Χρυσοχοϊδη με την επιγραφή "Antiques" και τέλη δεκαετίας του '90 η επιχείρηση μεταφέρθηκε. 

Αργότερα στο κτίριο πραγματοποιήθηκε μια σαρωτική ανακατασκευή και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα από τραπεζικό όμιλο.

 

Το ξενοδοχείο "Ερύμανθος", Λεωφ. Ποσειδώνος και Αγ. Αλεξάνδρου

Πιθανή κατασκεύη του στα μέσα της δεκαετίας του 1920.  Ήταν τότε ένα νέο ξενοδοχείο, σε μία εποχή και περιοχή, που τα ξενοδοχεία ευημερούσαν και βρισκόταν στο κεντρικότερο σημείο της περιοχής. 

Το κτίριο δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ και συντηρούνταν διαχρονικά, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε ικανοποιητική κατάσταση. 

Αργότερα φιλοξενήθηκε εκεί για αρκετά χρόνια το ΙΒ΄ Αστυνομικό Τμήμα. Σήμερα λειτουργούν εκεί διάφορες επιχειρήσεις.

 

Οικία Σταύρου Νταιφά Ποσειδώνος και Άρεως

Κατασκευάστηκε το 1939 και πρωτοκατοικήθηκε από την οικογένεια εφοπλιστών Δημάδη. Όταν εκείνοι, το 1970, θέλησαν να το πουλήσουν, θέτωντας όρους: α) Να μη γίνει ποτέ πολυκατοικία και β) Να μη ξεριζωθούν η ελιά και συκιά της αυλής φυτεμένες απο το γιο της οικογένειας που σκοτώθηκε ως πιλότος της RAF.

Τότε ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σταύρος Νταϊφάς το αγόρασε για να κάνει εκεί τις διακοπές του.

Οικία στην Ποσειδώνος και Θησέως

Ενα πετρόκτιστο αρχοντικό που κατασκευάστηκε απο Κωσταντινοπολίτη διευθυντή γνωστής της εφημερίδας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1983.

Μια υπόθεση που παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα.

 

Οικία Καλιτσουνάκη Ποσειδώνος και Ζαΐμη

Η έπαυλη κατασκευάστηκε το 1927 είναι πλέον ένα από τα ελάχιστα νεοκλασικά κτήρια, αυτού ειδικά του μεγέθους, που έχουν απομείνει στην ευρύτερη περιοχή.

 

Ελισάβετ Μιτσού

Με πληροφορίες από Neoclassicalgreece.blogspot.com και Kallithea Press