Αναμνήσεις

Γεώργιος Σμαράγδης: Πρόεδρος της Κοινότητας και ο πρώτος οδοντίατρος του Καλαμακίου

Γεώργιος Σμαράγδης: Πρόεδρος της Κοινότητας και ο πρώτος οδοντίατρος του Καλαμακίου

Ο Γεώργιος Δ. Σμαράγδης υπήρξε Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμακίου την περίοδο 24/5/1959 - 21/1/1968.

Ήταν επίσης,  ο πρώτος που άσκησε την οδοντιατρική στο Καλαμάκι, το 1948, στο σπίτι του πεθερού του Παναγιώτη Κάσκα, στην οδό Κανάρη 23, σε ένα χωλάκι με ποδοκίνητο τροχό.

Γεννήθηκε στην Αίγυπτο (Ισμαηλία) το Δεκέμβριο του 1918. Στοιχειώδη εκπαίδευση έλαβε στο Κανισκέρειο Ορφανοτροφείο  Αλεξανδρείας και Μέση στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας.  Σπούδασε Οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατετάγη δύο φορές Εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό, το 1940 (Ελληνοϊταλικός Πόλεμος) και το 1944 (Εθνοφυλακή).

Άσκησε το επάγγελμα του Οδοντίατρου, αποκλειστικά στο Καλαμάκι από το 1947 μέχρι το 1985.

Στα Κοινοτικά αναμίχτηκε από το 1954, κι εκλέχτηκε πρώτος Κοινοτικός Σύμβουλος. Στις επόμενες Κοινοτικές εκλογές (1959) εκλέχτηκε Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμακίου, καθώς και στις μεθεπόμενες (1964), χρηματίσας συνολικά 10 χρόνια Κοινοτάρχης. Παύτηκε το 1968 από τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, επανελθών στα Κοινοτικά και Δημοτικά το 1974.  Το 1978, περάτωσε την ανάμιξη του στα πράγματα της Αυτοδιοίκησης του τόπου μας, υπηρετήσας αυτήν 25 χρόνια.

Έτυχε πολλών διακρίσεων δια την πολυσχιδή δράση του (Σταυρός Αργυρού Φοίνικος – Σταυρός Αγ. Μάρκου κ.α.)

Επί Δημαρχίας Αργύρη Αργυρίου του απενεμήθη ο «Χρυσούς Θουκυδίδης» ανωτάτη τιμή του Δήμου Αλίμου.

Ήταν παντρεμένος με τη Σοφία, το γένος Παναγιώτη Κάσκα, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, την Φωτεινή (Παιδίατρο) και την Ειρήνη (Οδοντίατρο).

 

Ελισάβετ Μιτσού

Φωτογραφία: Από το αρχείο της Ειρήνης Σμαράγδη