Αναμνήσεις

Το κτίριο Γκρώμαν στο Καλαμάκι

Το κτίριο Γκρώμαν λίγοι θα το θυμούνται. Μερικοί όμως θα θυμούνται να πηγαίνουν εκεί, όταν λειτουργούσε σε αυτό το κτήριο το ΛΕ΄Αστυνομικό Τμήμα για να βγάλουν την πρώτη τους ταυτότητα. Άλλοι, οι νεώτεροι, θα έχουν ακούσει αυτό το όνομα, γιατί έτσι ονομάζεται ακόμη η περιοχή γύρω από το Συμμαχικό Νεκροταφείο.


Ας  δούμε την ιστορία πίσω από αυτό το όνομα όμως.

Η οικογένεια Γκρώμαν ήταν μία γερμανική οικογένεια, εγκατεστημένη στο Καλαμάκι. Είχαν δύο σπίτια και μία τεράστια έκταση (απέναντι από το  σημερινό Kitchen Bar) την οποία καλλιεργούσαν με οπωροκηπευτικά. Προμηθεύανε και την Βασιλική Αυλή.

Το ένα σπίτι βρισκόταν στο τέρμα της οδού Μπουμπουλίνας (ο δρόμος που είναι παράλληλα με το Συμμαχικό Νεκροταφείο). Στο σπίτι αυτό, πριν την Κατοχή, λειτούργησε για λίγο διάστημα σε μία πτέρυγα το Α΄ Δημοτικό σχολείο Καλαμακίου. Μετά τον πόλεμο, το ελληνικό Κράτος κατάσχεσε τα δύο σπίτια και την έκταση.

 Η οικογένεια Γκρώμαν αντέδρασε δικαστικά και απέδειξε ότι ένας γιός τους  πολέμησε κατά την διάρκεια του πολέμου υπέρ των Ελλήνων.  Ως εκ τούτου, το ελληνικό Κράτος απαλλοτρίωσε την έκταση και αποζημίωσε την οικογένεια.

Η έκταση αυτή εδόθη δωρεά από το ελληνικό κράτος προς το Ηνωμένο Βασίλειο για να  δημιουργήσει  κοιμητήριο για να ενταφιαστουν οι σύμμαχοι που πολέμησαν και έχασαν την ζωή τους υπέρ της Ελλάδος.

Στο σπίτι που ήταν στο τέλος της οδού Μπουμπουλίνας, στεγάστηκε για λίγο διάστημα ο Οίκος Τυφλών Πολέμου και αργότερα το ΛΕ΄ Αστυνομικό Τμήμα. Όταν γκρέμισαν το σπίτι για να χτιστεί πολυκατοικία, το ΛΕ΄ Α.Τ. μεταφέρθηκε για λίγα χρόνια στην οδό Αυξεντίου. Το δεύτερο σπίτι και μικρότερο, βρίσκεται μέσα στην έκταση του κοιμητηρίου και στεγάζει την Διεύθυνση του Κοιμητηρίου.

Σήμερα:


Ευχαριστούμε τον κύριο Ρ. Παπαμανώλη για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε

 

Ελισάβετ Μιτσού