Αναμνήσεις

Τα αρχαία που υπάρχουν στην αυλή του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής

Με αφορμή την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στις 17 Απριλίου, βρεθήκαμε στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Τραχώνων ο οποίος είναι δίπλα στον σταθμό του metro Αλίμου και στο ύψος του αριθμού 554 της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Ο ναός βρίσκεται μέσα σε μία υπέροχη, μεγάλη έκταση, με  κήπο γεμάτο  λεμονιές. Στην αυλή του Ιερού Ναού ανακαλύφθηκε – μετά από ανασκαφές την δεκαετία του 1960 – παλαιοχριστιανική βασιλική που χρονολογικά τοποθετείται στην περίοδο μεταξύ του 7ου και 9ου μ.Χ αιώνα, οι Αγ. Απόστολοι. Ανακαλύφθηκαν επίσης λατρευτική πηγή και πηγάδι, μέσα στο οποίο βρέθηκαν ξίφος μυκηναϊκής εποχής, όστρακα και μυκηναϊκά αγγεία. Η τεχνοτροπία του ναού – αν και πλέον έχουν απομείνει μόνο ερείπια – είναι παλαιοχριστιανική, μικρή τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κατασκευάστηκε λίγο αργότερα από την βασιλική της Γλυφάδας και είναι ακριβώς του ίδιου τύπου. Η ύπαρξη αυτού του ναού στην περιοχή αποδεικνύει τη συνέχιση της κατοίκησης στην περιοχή του Αρχαίου Δήμου Αλιμούντος και κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.

Ανακαλύφθηκε επίσης μικρός λιθόστρωτος δρόμος, ο οποίος μάλλον οδηγούσε στο Αρχαίο Θέατρο που βρίσκεται εκεί κοντά. Οι ανασκαφές δεν ολοκληρώθηκαν, έγιναν μόνον στο σημείο της βασιλικής, αλλά οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αν ξεκινήσουν και πάλι οι ανασκαφές, θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον ευρήματα, μιας και η περιοχή είναι πλούσια σε αρχαία.

Όπως μας πληροφόρησε ο πατήρ Διονύσιος – ο οποίος τυγχάνει να είναι και αρχαιολόγος – την παραμονή της εορτής των Αγίων Αποστόλων στις 29 Ιουνίου, η λειτουργία γίνεται έξω στον χώρο της βασιλικής!

Φωτογραφίες από τον όμορφο χώρο του:

Φωτογραφίες: Alimos Online