Αναμνήσεις

Φαντασία: Το νυχτερινό κέντρο στο Καλαμάκι που έγραψε ιστορία

Ποιος Καλαμακιώτης δεν θυμάται την Φαντασία; Εννοούμε φυσικά το θρυλικό κέντρο διασκέδασης «Φαντασία» του Καλαμακίου, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την «Fantasia» που βρίσκεται σήμερα στο Ελληνικό.

Ποιος Καλαμακιώτης δεν θυμάται να περνάει το πρωί  από την παραλιακή για  να πάει στην δουλειά του και να βλέπει να βγαίνουν οι θαμώνες από το κέντρο το οποίο έκλεινε εκείνη την ώρα;

«Ξημέρωσε καλή μου» τραγουδούσε, ενώ είχε χαράξει, ο Μιχάλης Μενιδιάτης.Τόνους σπασμένων πιάτων και λουλουδιών σκούπιζαν οι σερβιτόροι στο τέλος κάθε «βραδιάς» ή να πούμε καλύτερα στο τέλος  κάθε «πρωϊνού».

Η Φαντασία έκλεισε το Σάββατο 15 Μαρτίου του 1997, έχοντας λειτουργήσει χειμώνα-καλοκαίρι επί τριάντα χρόνια, κλείνοντας μόνο τις Δευτέρες για ρεπό. Τα μεγαλύτερα ονόματα του τότε πενταγράμμου είχαν φιλοξενηθεί στην πίστα της.Ποιόν να πρωτοπούμε; Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στράτος Διονυσίου, Γιώργος Ζαμπέτας, ΄Αντζελα Δημητρίου, Δούκισσα, Σταμάτης Κόκκοτας, Γιώργος Γερολυμάτος, Γιάννης Καλατζής και φυσικά ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ο οποίος ήταν και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, μαζί με τους αδελφούς του.‘Ηταν τότε η εποχή που τα τραγούδια κυκλοφορούσαν σε 45άρια και όλη η Αθήνα κατέβαινε για να τον ακούσει να τραγουδάει το « Πετραδάκι-Πετραδάκι», « Μην περιμένεις πια», «Περιφρόνα με γλυκιά μου», «Είδα τα μάτια σου κλαμένα», « Λίγο λίγο θα με συνηθίσεις» και αμέτρητα άλλα.

Η Φαντασία δεν διέθετε μπράβους όπως τα περισσότερα μαγαζιά τότε.Ο Μενιδιάτης καυχιόταν ότι οι αδελφοί Μενιδιάτη επέβαλαν με τον τρόπο τους την τάξη, την ασφάλεια και την αξιοπρεπή διασκέδαση.

Πολλοί ήταν οι επώνυμοι που διασκέδαζαν εκεί. Ο Καραμανλής ζητούσε να του παίξουνε το « Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», ο Ανδρέας Παπανδρέου το «Τρελλοκόριτσο (Γεννήθηκες για την καταστροφή), η Βλαχοπούλου πάντα έπαιρνε το μικρόφωνο και έλεγε κάποια τραγούδια, η Βουγιουκλάκη, η Λάσκαρη, ο Κωνσταντάρας,ο Κούρκουλος, ο Αριστοτέλης Ωνάσης,  και πολλοί  άλλοι. Ακόμη και ξένοι ηθοποιοί όπως ο ΄Αντονυ Κουήν, ο Τέλης Σαβάλας, η Γκρέις Τζόουνς κ.α.

Για αρκετά χρόνια  μετά το κλείσιμο, η Φαντασία έμεινε μισογκρεμισμένη να θυμίζει τις παλιές της δόξες.  Αρκετά χρόνια αργότερα -το 2010-,την γκρέμισαν οι μπουλντόζες της ανάπλασης της παραλιακής.

Γεννημένος στο Μενίδι  στις 29 Ιουνίου του 1932 ο Μιχάλης Μενιδιάτης  πέθανε στις 21 Αυγούστου του 2012, σε ηλικία 80 ετών. Το κέντρο του « Φαντασία» στην παραλιακή έγραψε την δική του ιστορία στη νυχτερινή διασκέδαση. 

 

Ελισάβετ Μιτσού