Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Υδροπέπων: ο βασιλιάς των φρούτων του καλοκαιριού

Το ξέρατε ότι το  καρπούζι λεγόταν «υδροπέπων»; Δηλαδή, πεπόνι με μπόλικο νερό, ακριβώς όπως  στα αγγλικά είναι watermelon,  στα γερμανικά Wassermelone και στα γαλλικά melon d’eau.

Η λέξη καρπούζι είναι τουρκικό δάνειο από το karpuz και οι Ρώσοι το λένε Αρμπούζ (μάλλον από τα τούρκικα).

Άλλη ονομασία στα ελληνικά για το καρπούζι είναι πατίχα (στη Κύπρο) και χειμωνικό. Γιατί χειμωνικό; Επειδή τα καρπούζια, και ιδίως τις όψιμες ποικιλίες με το παχύ φλούδι, τον παλιό καιρό στα χωριά ήξεραν να τα διατηρούν μέχρι τα Χριστούγεννα και βάλε   –όχι όπως τώρα που τα φέρνουμε αεροπορικώς από τη Χιλή.

Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου και καλλιεργείται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην Κίνα, ενώ μόλις τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη.

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα είναι μια άκρως θρεπτική τροφή, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι.

Πάντως, όπως και να το κάνουμε, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση μετά το θαλάσσιο μπάνιο, το να κόψεις και να φας μία φέτα κρύο καρπούζι.

 

Φωτογραφία: Alimos Online