Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Σαν Σήμερα: Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Σαν Σήμερα: Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», που προκάλεσε θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό κόλπο.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, το «Αγία Ζώνη ΙΙ» βρισκόταν στα νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, όταν βυθίστηκε ενώ σε αυτό επέβαιναν δύο άτομα που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο. Η πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε θαλάσσια ρύπανση στις ακτές της Αττικής, από τη Σαλαμίνα μέχρι τη Γλυφάδα.

Τα Νότια Προάστια είχαν καλυφθεί με μαζούτ, ενώ ο καθαρισμός της θάλασσας και του βυθού διήρκησε αρκετούς μήνες.

Το Αγία Ζώνη ΙΙ κατασκευάστηκε το 1972 είχε χωρητικότητα πάνω από 3.000 τόνους ενώ το μήκος του ήταν 95 μέτρα και το πλάτος του 13,7 μέτρα. Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, η κατασκευή είχε πολλά προβλήματα στο μηχανοστάσιο και οι επιδιορθώσεις τους ήταν πρόχειρες. Επιπλέον κατηγόρησε τους αρμόδιους που έδωσαν την πιστοποίηση στο πλοίο, χαρακτηρίζοντας πως την αναφορά τους «βεβιασμένη».

Το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017, στις 02:45, την ώρα που 9 από τα 11 άτομα του πληρώματος απουσίαζαν. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανέφερε την ίδια ημέρα ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε από τα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου 2.200 τόνους καυσίμου και 370 τόνους καυσίμου για ναυτιλιακές χρήσεις.  Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να ήταν ευνοϊκές, ωστόσο η προχειρότητα των μεγάλων οπών που επισκευάστηκαν, οδήγησαν στην εισροή υδάτων εντός του πλοίου και την πλήρη βύθιση του.