Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Η μόνιμη απειλή για το ρέμα της Πικροδάφνης είναι η ρύπανση από πετρέλαιο

Η μόνιμη απειλή για το ρέμα της Πικροδάφνης είναι η ρύπανση από πετρέλαιο

Στις αρχές Δεκεμβρίου το Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης είχε αποκαλύψει μία ρύπανση από πετρέλαιο.

Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, με νεότερη ανακοίνωσή του, το Δίκτυο αποκάλυψε πως η ρύπανση πετρελαίου είναι η μόνιμη απειλή για το ρέμα, καθώς κοντά στο ρέμα υπάρχει ένα οικόπεδο του Αγίου Δημητρίου στο οποίο βρίσκονται βυτιοφόρα που μεταφέρουν πετρέλαιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ

Με σάπιους αγωγούς ομβρίων και ακαθάρτων και ένα γήπεδο φύλαξης βυτιοφόρων, ακριβώς πάνω από το ρ. Καλογήρων.

Ευξείνου Πόντου και Αγκύρας σε οικόπεδο ιδιοκτησίας Δήμου Αγ. Δημητρίου βρίσκεται μεγάλος αριθμός από βυτιοφόρα που μεταφέρουν πετρέλαιο. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται ο υπογειοποιημένος αγωγός του ρέματος Καλογήρων, καθώς και αγωγοί ομβρίων και ακαθάρτων. Οι αγωγοί είναι πολλών ετών, με σάπιες σιδεροσωλήνες και γενικά σε πολύ κακή κατάσταση. Το γεγονός αυτό κατέγραψε η όδευση της Γεωμυθικής με τους σπηλαιολόγους στο υπογειοποιημένο ρ. Καλογήρων στις 26/12/20. Το ίδιο επιβεβαίωσαν και οι επισκευαστικές εργασίες της ΕΥΔΑΠ στις 6/1/21, που έγιναν λίγα στενά πιο πάνω στην Ευξείνου Πόντου και Καλλικρατείας.

Το ατύχημα με την διαρροή πετρελαίου που κατέκλυσε την Πικροδάφνη στις 8-9/12/20, για να καταλήξει μία μέρα αργότερα στην θάλασσα του Φαλήρου, προερχόταν από το ρ. Καλογήρων.

Μπορεί να μην πιάστηκε ¨επ αυτοφώρω¨ η ακριβής θέση της πηγής της ρύπανσης τότε, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η θέση του χώρου διακίνησης πετρελαίου, πάνω από του σάπιους αγωγούς, αποτελεί υγιειονομική βόμβα και μόνιμη απειλή. Οποιοδήποτε ατύχημα διαρροής ή πλύσης των βυτιοφόρων θα καταλήξει στους αγωγούς ομβρίων και ακαθάρτων και θα μεταφερθεί στο ποτάμι μας. Αυτό εξ άλλου έχει συμβεί και στο παρελθόν αρκετές φορές σε μικρότερη όμως κλίμακα.

Οι Δήμοι Αγ. Δημητρίου και Ν. Σμύρνης όμοροι του οικοπέδου, οφείλουν να προβούν σε άμεση αντικατάσταση του δικτύου ακαθάρτων και ομβρίων και έλεγχο του χώρου παραμονής των οχημάτων, για το οποίο πρέπει να υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του και δεσμεύσεις. Ως Δίκτυο θα αποστείλουμε σχετικό έγγραφο τόσο προς αυτούς, όσο και προς την Δ/ση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 12 της ΚΥΑ ΗΠ 13588/725/2006 είναι υποχρεωμένη στην διακρίβωση, αξιολόγηση και κατόχου της ρύπανσης σε χώρο, ιδίως σε γήπεδο, οικόπεδο, κλπ., όπου υπάρχουν επικίνδυνα απόβλητα.

Φωτογραφία από τη ρύπανση του Δεκεμβρίου 2020