Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Άρση lockdown: Τα επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης

Άρση lockdown: Τα επικρατέστερα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης

Tην ώρα που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας συνολικά εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάρτιση ενός σχεδίου για το άνοιγμα νέων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων ανά δύο εβδομάδες, εφόσον το επιτρέπουν τα υγειονομικά στοιχεία.

Στο «τραπέζι» όπως έχουν αναφέρει στελέχη της κυβέρνησης βρίσκεται η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων από την προσεχή Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, καθώς και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ που υπολογίζεται ότι απασχολούν περί τις 20.000 εργαζόμενους.

Επίσης, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι την προσεχή εβδομάδα, καθώς όπως είχε πει ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μετά το άνοιγμα της αγοράς θα μπορούσαν να επανεξεταστούν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Τα σενάρια για Γυμνάσια – Λύκεια και εστίαση

Όσον αφορά τα σχολεία, μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα σε Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η 1η Φεβρουαρίου.

Το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι πελάτες θα κάθονται αυστηρά σε εξωτερικούς και σε καμιά περίπτωση εντός των καταστημάτων.

Πάντως οι ειδικοί επιμένουν στο ότι το πιο ασφαλές είναι η άρση του lockdown να γίνει βήμα – βήμα ώστε να εξασφαλίζεται το αναγκαίο χρονικό διάστημα, περίπου 10 ημέρες, για να αξιολογείται η επίπτωση της κάθε δραστηριότητας που «ανοίγει» στην επιδημιολογική εικόνα.

Ειδικοί: Πρέπει όλα να γίνουν αργά και σταθερά 

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες σπεύδουν να μειώσουν τις προσδοκίες για άμεση επαναλειτουργία της οικονομίας, αφού όπως εξηγούν πρώτα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα από το άνοιγμα των καταστημάτων και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε συζητήσεις για την επαναλειτουργία των υπόλοιπων τμημάτων της οικονομίας και της εκπαίδευσης.

Για παράδειγμα, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για ποιο λόγο, αφού άνοιξαν τα μαγαζιά, χωρίς ραντεβού, η κυβέρνηση δεν προχώρησε -σε μερικό έστω- άνοιγμα της εστίασης.

Όπως εξηγούν τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο, η ώρα της εστίασης δεν έχει έρθει ακόμα και ενδέχεται να αργήσει να φτάσει. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Νίκος Σύψας, ο οποίος μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως «η εστίαση θα ανοίξει τελευταία». Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τη δήλωσή του αυτή, υπογράμμισε πως «η επιδημιολογική επιβάρυνση τις γιορτές δεν ήταν μεγάλη, ακριβώς γιατί ήταν κλειστή η εστίαση».

Μπορεί τα κρούσματα να είναι μειωμένα και πολύ μακριά από τα αρνητικά ρεκόρ των 3.500 κρουσμάτων που ανακοίνωνε η χώρα στο πικ του δεύτερου κύματος, ωστόσο δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα καθορίσει το αν και πότε θα αρθεί το lockdown. Ο σημαντικότερος παράγοντας, ίσως παραπάνω από τα ημερήσια κρούσματα, είναι η πίεση στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, η αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας γίνεται «βασανιστικά αργά», ενώ ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «κόκκινες περιοχές», οι οποίες αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των επιστημόνων.

 

Πηγή: athensvoice.gr