Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

To μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί η εστίαση

To μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί η εστίαση

Το σενάριο για άνοιγμα της εστίασης δεν έχει ‘πέσει΄ακόμα στο τραπέζι.

Οι ειδικοί δίνουν προτεραιότητα στο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, στα χιονοδρομικά κέντρα και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Η εστίαση έχει δεθχεί ένα μεγάλο πλήγμα καθώς είναι κλειστή ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου με τους επαγγελματίες του κλάδου να αναφέρουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες με τις επιχειρήσεις να είναι είτε σε αναστολή, είτε να λειτουργούν μόνο με delivery και take away.

Πότε θα συζητηθεί το άνοιγμα

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται, πλέον, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, οπότε και θα συζητηθεί το πώς και πότε μπορούν να σηκώσουν ρολά οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ώρα που ήδη μπαίνουν οριστικά «λουκέτα» σε δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας και το Γκάζι καταγράφονται 40 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 20% των επιχειρήσεων στην εστίαση κινδυνεύει να κλείσει οριστικά. Το μόνο παρήγορο είναι ότι στις μικρότερες επιχειρήσεις- κυρίως καφέ- η κατάσταση δείχνει καλύτερη λόγω του take away και του delivery. Είναι ενδεικτικό ότι η συνολική εκτιμώμενη απώλεια τζίρου κατά 70%, περιορίζεται στα επίπεδα του 46% λόγω του delivery.

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εστίαση θα ανοίξει όπως και την άνοιξη. Αποκλειστικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν επιχορηγήσεις ώστε να προμηθευτούν θερμάστρες. Επίσης, απίθανο θεωρείται το σενάριο να λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι εκμεταλλευόμενοι όλα τα τετραγωνικά τους. Θα υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα τα εστιατόρια και τα καφέ να δέχονται πελάτες μόνο κατόπιν κρατήσεις. Όσον αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα είναι απίθανο να ανοίξουν πριν το Πάσχα.

Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

Από τη συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που θέλουν το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το οποίο θα καλυφθούν και οι επιχειρήσεις στην εστίαση. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων σε περίπου 15 ημέρες, οι επαγγελματίες του κλάδου ζήτησαν, επίσης, ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διάρκεια του ευεργετικού μέτρου της πλήρους απαλλαγής από τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, καθώς με τα σημερινά δεδομένα, αυτό θα ισχύσει για έναν ακόμα μήνα. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο «κουρέματος» οφειλών, δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών.