Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου και η ένταξη σε μια μουσική κοινότητα μπορούν να σημαδέψουν προς το καλύτερο τη ζωή ενός ανθρώπου.
Η διεύθυνση και οι καθηγητές/ήτριες του Θουκυδίδειου Ωδείου -ενός φορέα πολιτισμού που υπηρετεί από το 1990 τη σύγχρονη, ποιοτική και συμπεριληπτική μουσική εκπαίδευση στον Άλιμο και τα Νότια Προάστια- μας παραθέτουν 5 πολύ σημαντικούς λόγους.
- Μουσική: χόμπι ή στάση ζωής;
Ο γνωστός σε όλους τραγουδιστής και μουσικός Sting έχει αναφερθεί στον ρόλο της μουσικής στη ζωή του: «Ένα θείος μου μετανάστευσε στον Καναδά και δεν μπόρεσε να πάρει μαζί την κιθάρα του. Όταν τη βρήκα στη σοφίτα, βρήκα έναν φίλο για όλη μου τη ζωή».
Σύμφωνα με πολλές μελέτες και έρευνες, είναι πλέον γνωστό ότι η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο συμβάλλει στην ευεξία και στην εκδήλωση θετικών συναισθημάτων, στην ανάπτυξη κοινωνικών και δημιουργικών δεξιοτήτων, στην ενίσχυση της αυτοσυγκέντρωσης, της αυτοπεποίθησης και στην ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Η εμπειρία έδειξε ότι η ενασχόληση με τη μουσική αποτέλεσε ένα ισχυρό εφόδιο τόσο για τους μικρότερους όσο και τους μεγαλύτερους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σήμερα, σε έναν κόσμο που τείνει να γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακός και που κυριαρχείται από τις οθόνες, η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο παρέχει όλα τα εφόδια και στοιχεία που χρειάζεται ο άνθρωπος για την αρμονική ανάπτυξη και ολοκλήρωσή του.
- Μουσική για όλα τα γούστα
Τα ωδεία βεβαίως υπηρετούν την Κλασική Μουσική. Το Θουκυδίδειο Ωδείο παρέχει σπουδές υψηλού επιπέδου στο κλασικό βιολί, το πιάνο και την κιθάρα. Αλλά όχι μόνο! Όλα τα όργανα και είδη μουσικής έχουν μια θέση στο Θουκυδίδειο Ωδείο: από τα παραδοσιακά και λαϊκά όργανα (μπουζούκι, τζουρά, ούτι, παραδοσιακά κρουστά, κ.λπ), τα ηλεκτρικά/σύγχρονα όργανα (ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα) και τα drums περνώντας από το ακορντεόν, τα πνευστά (τρομπόνι, σαξόφωνο), τη φωνητική και τη χορωδία του ωδείου μέχρι και το μάθημα της μουσικής τεχνολογίας, στο οποίο οι σπουδαστές μαθαίνουν να αξιοποιούν με δημιουργικό τρόπο τις απεριόριστες δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.
- Δεν υπάρχει «αργά για μουσική»
«Γίνονται μαθήματα και για ενήλικες;» είναι η ερώτηση που -με κάποια διστακτικότητα στον τόνο της φωνής- απευθύνεται συχνά στο ωδείο. Η μουσική δεν έχει ηλικία και δεν είναι ποτέ «αργά» κάποιος να ασχοληθεί με ένα όργανο εφόσον αγαπά τη μουσική και επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτή. Αυτή η αγάπη και το μεράκι για τη μουσική αλλά και η ωριμότητα των μεγαλύτερων σπουδαστών ίσως να εξηγούν γιατί παρουσιάζουν γρήγορη πρόοδο εφόσον αφιερώσουν λίγο -αλλά συστηματικό- χρόνο στη μελέτη. Διαβάστε τι απαντούν ενήλικες μαθητές του Θουκυδίδειου Ωδείου για τη σχέση ηλικίας και μουσικής και την προσωπική τους εμπειρία πάνω στο θέμα.
- Ούτε βεβαίως και «πολύ νωρίς»
Πολλοί γονείς ρωτούν από τι ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει τη μουσική, πιστεύοντας ότι η ενασχόληση με τη μουσική περιορίζεται στην επαφή με ένα μουσικό όργανο. Με τα μαθήματα μουσικής προπαιδείας -με βάση το σύστημα μουσικοκινητικής αγωγής που ίδρυσε ο μεγάλος συνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός Carl Orff- τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (2-6 ετών) αναπτύσσουν μουσικές δεξιότητες μέσω της κίνησης, του παιχνιδιού και της επαφής με μουσικά οργανάκια (μεταλλόφωνα, ξυλόφωνα, κρουστά) και μαθαίνουν βασικές έννοιες όπως τι είναι μελωδία, ρυθμός, piano/forte, κ.λπ. Η ένταξη στα τμήματα μουσικοκινητικής αγωγής αποτελεί μια ιδανική και ευχάριστη εισαγωγή στη μουσική για τα μικρά παιδιά που τους επιτρέπει να παρακολουθήσουν με μεγαλύτερη ευκολία, στο μέλλον, ένα μουσικό όργανο. Υπεύθυνη του τμήματος είναι η έμπειρη μουσικοπαιδαγωγός, Έλενα Κίτσου, (απόφοιτη του Διετούς Επαγγελματικού Κύκλου Μουσικοκινητικής Αγωγής του συστήματος Orff / Σχολή Μωραΐτη).
- Ωδείο σημαίνει μουσικά σύνολα, νέες γνωριμίες και φιλίες
Ωδείο δεν σημαίνει μόνο ιδιαίτερα (ατομικά) μαθήματα. Η μουσική αποκτά το πλήρες νόημά της όταν μοιράζεται με άλλους μουσικούς στο πλαίσιο συνόλων και συγκροτημάτων. Στο Θουκυδίδειο Ωδείο, μέσω των μουσικών συνόλων, οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις γνώσεις που αποκτούν στα ατομικά μαθήματα σε συνεργασία με άλλους σπουδαστές του ωδείου και να συμμετάσχουν ανά τακτά διαστήματα σε μικρές μαθητικές συναυλίες. Λειτουργούν ενδεικτικά τα ακόλουθα σχήματα: κλασικής, σύγχρονης, λαϊκής/παραδοσιακής μουσικής καθώς και φωνητικά σύνολα (χορωδία). Πέρα από την αμιγώς καλλιτεχνική διάσταση, τα μουσικά σύνολα συμβάλλουν θετικά και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και εφήβων και, επιτρέπει στους μεγαλύτερους σπουδαστές να γνωρίσουν ανθρώπους με τους οποίους μπορούν να μοιραστούν την αγάπη τους για τη μουσική.
Το Θουκυδίδειο Ωδείο αποτελεί μια μεγάλη μουσική οικογένεια και κοινότητα.
Γιατί στο Θουκυδίδειο Ωδείο;
Επειδή:
- κατέχει μια σημαντική θέση στον χώρο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στον Άλιμο και στα Νότια Προάστια, έχοντας πετύχει από το 1990 μέχρι σήμερα σημαντικές καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές διακρίσεις στη διάρκεια της τριακονταετούς πορείας του. Διαβάστε για τη «μικρή κιθαριστική ιστορία του Θουκυδίδειου Ωδείου» (1990-2021)
- παρέχει ωριαία μαθήματα (60’) και εξατομικευμένη διδασκαλία λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε σπουδαστή/άστριας
- διαθέτει έμπειρο και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό δυναμικό και ένα ανθρώπινο περιβάλλον το οποίο συνδράμει στη δημιουργία φιλικών και δημιουργικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών
- έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών του γεγονός που αποτυπώνεται στο υψηλό βαθμό ικανοποίησης των σπουδαστών
- παρέχει ανταγωνιστικά δίδακτρα.
Πληροφορίες & εγγραφές:
Η ομάδα του ωδείου περιμένει τους σπουδαστές για εγγραφές από τη Δευτέρα 29 Αυγούστου (καθημερινές 17.00-21.00 & Σάββατα 10.00-14.00). Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα, τα όργανα και τα σύνολα κλασικής, σύγχρονης και λαϊκής μουσικής, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του ωδείου στο 210.98.49.161 (καθημερινές 17:00-21:00 και Σάββατο 10:00-14:00) ή μέσω e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και ενημερωθείτε μέσω της σελίδας στο facebook για τις δράσεις του ωδείου: www.facebook.com/THOYKYDIDEIO.ODEIO