Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Γιατί τα φρεάτια έσκασαν και έγιναν «σιντριβάνια» - Ο Θεόδωρος Κολυδάς εξηγεί

Γιατί τα φρεάτια έσκασαν και έγιναν «σιντριβάνια» - Ο Θεόδωρος Κολυδάς εξηγεί

Οι εικόνες από τα φρεάτια-«συντριβάνια» σε περιοχές της Αττικής έκαναν τον γύρο του διαδικτύου την ώρα που η κακοκαιρία Byron «σφυροκοπούσε» το Λεκανοπέδιο το απόγευμα της Πέμπτης.

Ανάμεσα σε αυτά και τα φρεάτια στον Άλιμο. Τι ανέφερε όμως ο μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδάς γι αυτό:

«Τα φρεάτια “πετάνε” νερό προς τα πάνω όταν το αποχετευτικό δίκτυο φτάσει στα όριά του. Σε μια έντονη καταιγίδα, η ποσότητα της βροχής πέφτει πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορούν να απορροφήσουν οι αγωγοί. Αν προστεθούν και βουλωμένες σχάρες από φύλλα και σκουπίδια, το νερό δεν βρίσκει διέξοδο προς τα κάτω και δημιουργεί υπερπίεση, η οποία το στέλνει προς τα πάνω. Πολλοί αγωγοί είναι επίσης παλιοί και μικρής διατομής, σχεδιασμένοι για άλλες εποχές, οπότε δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σημερινά ακραία φαινόμενα.

✅ Σε κάθε βροχή με ραγδαιότητα μεγαλύτερη των 100mm/h για κάποιο διάστημα , στην Αθήνα δημιουργούνται προβλήματα. Και ξεκινά η κουβέντα για τα φρεάτια. Τα φρεάτια σε τέτοια φαινόμενα, απλά ΔΕΝ λειτουργούν. Δεν έχουν αυτές τις προδιαγραφές που χρειάζεται , ιδιαίτερα αν ο δρόμος στον οποίον βρίσκονται, στο παρελθόν ήταν ρέμα» έγραψε ο κ. Κολυδάς.