Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

"Έφυγε" ο αγαπημένος Καλαμακιώτης Ραϋμόνδος Παπαμανώλης

«Έφυγε» χθες το απόγευμα ξαφνικά - μετά δύο ημέρες  νοσηλείας - σε ηλικία 80 ετών,  ένας από τους πιο αγαπημένους παλιούς Καλαμακιώτες, ο Ραϋμόνδος Παπαμανώλης. 

Ο Ραϋμόνδος έτρεφε μία βαθιά αγάπη για το Καλαμάκι και μεγάλο χρόνο από την ζωή του, τον είχε  αφιερώσει στη συγγραφή της ιστορίας του Καλαμακίου και τη  συλλογή  φωτογραφιών από όλες τις περιοχές, τις δραστηριότητες και τη ζωή του Καλαμακίου. Είναι ο συγγραφέας δύο πολύτιμων βιβλίων για το Καλαμάκι: «Το παλιό Καλαμάκι, Αναμνήσεις από το παρελθόν» και «Καλαμακιώτικες Αναμνήσεις από το παρελθόν».

Ο Ραϋμόνδος Παπαμανώλης, γεννήθηκε στο Καλαμάκι το 1936. Ο πατέρας του Στέφανος, ήταν από τους πρώτους κατοίκους Καλαμακίου (έτος του πρώτου κτίσματος το 1912). Τελείωσε το Α΄Δημοτικό Σχολείο Καλαμακίου και συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γαλλικό Κολλέγιο Saint-Paul, όπου μετά την αποφοίτησή του δίδαξε Γαλλικά και Θρησκευτικά. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Κοινωνιολογία.

Εξέδωσε την πρώτη τοπική εφημερίδα στο Καλαμάκι, με τον τίτλο «Εφημερίς Το Καλαμάκι». Εργάστηκε στην εφημερίδα «Μεσημβρινή» μέχρι το κλείσιμό της το 1967. Υπήρξε ανταποκριτής Ξένου Τύπου στο Υπουργείο Προεδρίας. Ασχολήθηκε με το εμπόριο ως εμπορικός αντιπρόσωπος.

Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Υπήρξε αθλητής της παιδικής ομάδας Μπάσκετ του Ολυμπιακού, στη συνέχεια κωπηλάτης του Ομίλου Ερετών Πειραιά. Ασχολήθηκε με τον Ναυτοπροσκοπισμό Καλαμακίου και έφτασε στον βαθμό του Αρχηγού Συστήματος. Του απενεμήθη ο τίτλος του προσκόπου του Βασιλέως Παύλου, που ήταν ένας εκ των πέντε σε όλη την επικράτεια της Ελλάδος.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ως οδηγός αυτοκινήτων σε αγώνες Ράλλυ.

Ιδρυσε την Αθηναϊκή Λέσχη Φίλων Αυτοκινήτου – ΑΛΦΑ – το 1964, που υπήρξε ο πρώτος Σύλλογος Αυτοκινήτου στην Ελλάδα μετά την ΕΛΠΑ.

Ίδρυσε τον Μορφωτικό Σύλλογο Καλαμακίου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Καλαμακίου.

Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Προλήψεως Ατυχημάτων.

Δημιούργησε το Αθλητικό Κέντρο Μπάσκετ Καλαμακίου (δίπλα στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου).

Ίδρυσε το Σύλλογο των Παλαιών Κατοίκων Καλαμακίου.

Δημιούργησε το Λαογραφικό Μουσείο, όπου συγκέντρωσε το Αρχείο της Ιστορίας του Καλαμακίου.

Ίδρυσε την Αθλητική Λέσχη Φιλάθλων Αλίμου – ΑΛΦΑ το 1985 (τμήμα Μπάσκετ).

Ασχολήθηκε ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Κοινοτικός Σύμβουλος Καλαμακίου)

Διετέλεσε Πρόεδρος του 1ου Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου και αναπληρωτής Δημάρχου με τη δημιουργία του Δήμου Αλίμου (μετά τη συγχώνευση των Κοινοτήτων Καλαμακίου και Ελληνικού). Η ονομασία του Δήμου Αλίμου ήταν ιδέα του και η πρότασή του έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μία από τις πρόσφατες δραστηριότητές του, ήταν η οργάνωση μιας πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, που εγκαινιάστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2014 στο Καλαμάκι, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό αλλά και ένα πολύ σπάνιο και εντυπωσιακό έκθεμα, την κρυπτογράφηση όλων των ονομάτων των μελών της Φιλικής Εταιρείας. (Η κεντρική φωτογραφία είναι από την έκθεση)

Η τελετή θα γίνει τη Δευτέρα, στο αγαπημένο του Καλαμάκι και μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ακόμη η ώρα.

Καλό Παράδεισο Ραϋμόνδε. Το Καλαμάκι αισθάνεται ήδη την αποχώρησή σου.

 

Ελισάβετ Μιτσού