Άλιμος Online

Η Μαρία Αραμπατζάνη μιλά για το μεγαλύτερο πάθος της, τη φωτογραφία

Η Μαρία Αραμπατζάνη μιλά για το μεγαλύτερο πάθος της, τη φωτογραφία

Την Μαρία Αραμπατζάνη την ξέρεις από το «Αλιμανάκι» αλλά και το «Κάτω Καλαμάκι (πρώην Ξύλινο), ίσως έχεις δει και τις υπέροχες φωτογραφίες που βγάζει αλλά και τη συμμετοχή της σε διάφορες εκθέσεις φωτογραφίας. Αυτό που μπορεί να μη γνωρίζεις για εκείνη, είναι πως ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία από το 2016.

Με δύο πτυχία, σε οικονομικά και βιοχημεία, η Μαρία τα παράτησε όλα για να ασχοληθεί επαγγελματικά πια με την αγάπη της, τη φωτογραφία. Έχοντας δει τις υπέροχες φωτογραφίες της και παρακολουθώντας την καλλιτεχνική πορεία και εξέλιξή της, θέλησα να μάθω περισσότερα για εκείνη, πως ξεκίνησε και τι λατρεύει στην τέχνη της φωτογραφίας.

«Πάντα είχα καλλιτεχνική φύση αλλά με την είσοδο των smartphones στη ζωή μας ανακάλυψα πως έχω πάθος, αλλά και ταλέντο, με αυτό. Ξεκίνησα να φωτογραφίζω ως μία μορφή ψυχοθεραπείας και η αγάπη μου είναι η street/urban photography γιατί αποτυπώνω στιγμές τις καθημερινότητας που λίγοι αντιλαμβάνονται όταν τρέχουν βιαστικά για τις δουλειές τους. Όμως, και τα πορτραίτα μου αρέσουν γιατί είναι μία πρόκληση να ξεκλειδώνεις τον ψυχισμό κάποιου για να βγάλεις τα συναισθήματα του σε μία εικόνα».

«Το ίδιο και σε γάμους ή βαφτίσεις. Δεν είναι απλά να βγάλεις μία ωραία φωτογραφία αλλά να αποτυπώσεις τις στιγμές και την αγάπη που κυριαρχεί εκείνη την ημέρα. Μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμένα είναι να παραδώσω τις φωτογραφίες στο ζευγάρι και εκείνο να συγκινηθεί ή να μου πει πως αποτύπωσα στιγμές που δεν κατάλαβαν ούτε οι ίδιοι. Από συναισθήματα έως καταστάσεις. Αυτό είναι για μένα η τέχνη της φωτογραφίας, να βγάζεις συναισθήματα στο χαρτί και όχι απλά μία εικόνα» εξηγεί όσο εγώ την ακούω σχεδόν μαγεμένη.

Πίνοντας τον καφέ μας μού εξηγεί πως το αγαπημένο της είναι η urban/street photography και φυσικά, θέλησα να μάθω μία στιγμή που θυμάται. «Ήμουν στο Ζάππειο και έβγαζα μία αντανάκλαση σε μία λακκούβα με νερό. Σταματάνε δύο κυρίες και η μία με ρωτά ‘Τι βγάζεις στα βρωμόνερα’. Της δείχνω τη φωτογραφία με την αντανάκλαση και το φως και η απάντησή της ήταν ‘Δεν πίστευα πως υπήρχε τόση ομορφιά εκεί κάτω’. Αυτή η στιγμή θα μου μείνει, γιατί αποτυπώνει όλα όσα νιώθω για τη φωτογραφία. Μου αρέσει να φωτογραφίζω τα πάντα, όμως η φωτογραφία δρόμου είναι το αγαπημένο μου γιατί το φυσικό φως, αυτό που δεν μπορείς να το κατευθύνεις όπως σε ένα στούντιο, είναι μία πρόκληση».

Αγαπημένη της φωτογραφία είναι μία που είχε τραβήξει στο Circus Festival που έγινε στην Τεχνόπολη το 2017. Μου εξήγησε πως ήταν ενός ιπτάμενου χορευτή που είναι σαν να παλεύει με τους δικούς του δαίμονες την ώρα που πραγματοποιούσε μία performance. Μιλά με πάθος για την τέχνη της φωτογραφίας και μου αποκαλύπτει πως συζητά για μία ατομική έκθεση το καλοκαίρι. Η Μαρία έχει παρουσία σε τρεις ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και έχει πραγματοποιήσει ήδη μία ατομική. Όταν τη ρώτησα ποιο είναι αυτό που πρέπει να έχει ένας φωτογράφος, η απάντησή της ήταν αφοπλιστική: «Δεν κάνει ο εξοπλισμός τον φωτογράφο, αλλά να έχει ματιά. Να μπορεί να δει το κάδρο. Όσο καλό εξοπλισμό και αν έχει κάποιος, χρειάζεται να έχει τη ΄ματιά΄για να βγουν ιδιαίτερες φωτογραφίες.

Τέλος, τη ρώτησα και για τις αγαπημένες της γωνιές στον Άλιμο. Μου απάντησε, τι άλλο, την παραλία μας. «Η παραλία έχει άπειρα σημεία και ιδιαίτερα στην ελεύθερη πλαζ. Μπορείς να φωτογραφήσεις κάθε εποχή, είτε με τους ψαράδες και εκείνους που κάνουν μπάνιο, είτε το χειμώνα με τους γλάρους που περιπατάνε στην άμμο».

Περισσότερα για εκείνη θα βρείτε εδώ

Ο χρήστης κατανοεί και αποδέχεται ότι δεν του παρέχεται το δικαίωμα να αναπαράγει, αντιγράφει, πωλεί, μεταπωλεί ή/και εκμεταλλεύεται εμπορικά με οποιονδήποτε τρόπο σύνολο ή μέρος του περιεχομένου του alimosonline.gr - Οποιαδήποτε αναπαραγωγή περιεχομένου απαιτεί την έγγραφη συγκατάθεση του συντάκτη. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο info@alimosonline.gr