Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Μια ζωή γεμάτη περιπέτεια και μοναδικές εμπειρίες για τον Αλιμιώτη Αλέξανδρο Τσαντούλα

Μια ζωή γεμάτη περιπέτεια και μοναδικές εμπειρίες για τον Αλιμιώτη Αλέξανδρο Τσαντούλα

Το Καλαμάκι, όπως το γνωρίσαμε εμείς οι παλιοί Καλαμακιώτες, ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Ήταν αραιοκατοικημένο, όλα τα σπίτια ήταν μονοκατοικίες, με τις μυρωδιές στο δρόμο από γαζία και νυχτολούλουδο, περιποιημένοι κήποι με πηγάδι για το πότισμα και τα παράθυρα και οι πόρτες να είναι μονίμως ανοιχτά μέρα-νύχτα. Όλοι οι κάτοικοι γνωριζόντουσαν μεταξύ τους και μία βόλτα στην τότε μικρή αγορά της Θουκυδίδου είχε σαν αποτέλεσμα τυχαίες συναντήσεις με πάρα πολλούς γνωστούς. 

Ως παλιά Καλαμακιώτισσα κι εγώ, γνωρίζω τον Αλέξανδρο Τσαντούλα, γνώριζα για τις επιδόσεις του σαν οδηγός αγώνων, αλλά σίγουρα δεν γνώριζα το «πάνθεον» των δραστηριοτήτων του και των δράσεών του.

Την ιδέα για αυτήν την παρουσίαση, μου την έδωσε ο επίσης παλιός Καλαμακιώτης Γιώργος Κοτάκης και πρέπει να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα τα μέγιστα από την πλούσια σε εμπειρίες ζωή του Αλέξανδρου. Μία ζωή γεμάτη όμορφες περιπέτειες, διακρίσεις και βραβεία.

Λίγο πριν από ακολουθία παραβολικών πτήσεων με το τερατώδες Ilyushin II-76 και τους Ρώσους, στην πάλαι ποτέ μυστική βάση Zhukovsky.

Ο Αλέξανδρος Τσαντούλας υπήρξε Πρωταθλητής Ελλάδος αναβάσεων και αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτου το 1974. Κατέκτησε την έκτη θέση το 1983 στους Πανελλήνιους Αγώνες Αλεξιπτωτισμού (ελευθέρας πτώσεως) και την δεύτερη θέση το 1988 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιωροπτερισμού.

Ήταν μέλος της τετραμελούς εθνικής αποστολής στον διάσημο παγκόσμιο αγώνα περιπέτειας Camel Trophy, όπου το 1996 κατέκτησε την πρώτη θέση στο Βόρνεο και το 2000 την τρίτη θέση σε διάπλου στο Νότιο Ειρηνικό. Αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Αιωροπτερισμού στο 7ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σλοβενία το 1990 και test-pilot των αγώνων. Αρχηγός της εθνικής αποστολής στον Παγκόσμιο εξαήμερο αγώνα μοτοσυκλετών εκτός δρόμου (Enduro) στην Αυστραλία. 

Μέλος της αποστολής «Alaska Crossing» στη βόρεια περιοχή της Αλάσκα το 1998. Έχει λάβει μέρος σε expedition στη Γη του Πυρός, την έρημο Gobi στη Μογγολία, στη διάσχιση της ερήμου Atacama  και των Άνδεων, στις ζούγκλες του Βόρνεο, σε πλεύσεις στον Νότιο Ειρηνικό. Το 1998 ήταν προσκεκλημένος του Ρωσικού Διαστημικού Κέντρου «Γιούρι Γκαγκάριν» στη Μόσχα, όπου έλαβε μέρος σε 20 παραβολικές πτήσεις, σε συνθήκες διαστήματος και μηδενικής βαρύτητας. 

Τest-pilot στο 7ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αιωροπτερισμού, Kranjska Gora, Σλοβενία 1990

Συμμετείχε το 2003 σε πρόγραμμα παραβολικών πτήσεων μηδενικής βαρύτητας με το αεροσκάφος Airbus Ο-G, με το οποίο εκπαιδεύονται οι αστροναύτες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, υπεράνω του Ατλαντικού. Τον Μάρτιο του 2004 υπήρξε λαμπαδηδρόμος της Ολυμπιακής Φλόγας.

Επίσης: αποκλειστικός συντάκτης των πρώτων στην Ελλάδα ένθετων σε εφημερίδα ταξιδιωτικών οδηγών, σεναριογράφος και κειμενογράφος σε πολλά τουριστικά ντοκιμαντέρ, συντάκτης τουρισμού στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», συνεργάτης-αρθογράφος στα περιοδικά : 4Τροχοί, Πτήση και Διάστημα, Ταξιδεύοντας, Επιστήμη και Τεχνολογία, Γεύση, 2Τροχοί, Οδηγώντας και συνεργάτης-αρθογράφος στα περιοδικά : «Εικόνες», «Κορφές», «Fit For Fun», «Fun in Action», «Car and Drive», «Natutica», «Oxygen», «First» κ.α.

Ήταν εμπνευστής και οργανωτής των πολυμορφικών καλοκαιρινών σχολείων περιπέτειας Adventure Games, όπως επίσης και υπεύθυνος για τα πιλοτικά προγράμματα «Διαβίωση στη Φύση» και «Θέματα Επιστήμης σε Φυσικό Πεδίο» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Camel Trophy 1996, Παγκόσμια πρωτιά για τα Ελληνικά χρώματα και πρώτη μηχανοκίνητη διάσχιση της τροπικής νήσου Βόρνεο στα χρονικά.

Μέλος της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «Η Φυσική στο Προσκήνιο», που προωθεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), το Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο (ESO) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα (CERN). Μέλος του πληρώματος κωπηλασίας της «Παπυρέλας», το πρόγραμμα πειραματικής αρχαιολογίας «Λαύριο-Μήλος» του Ελληνικού Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και ενεργό μέλος τη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ACT4PEOPLE & ACT4CHILDREN).

Ο Αλέξανδρος Τσαντούλας είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών. Είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού (FIJET) και τακτικό μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος.  

Ελεύθερη πτώση από C-130 και ύψος 10.800 ft. με 45 δευτερόλεπτα κλειστό το αλεξίπτωτο

Ζει στο Καλαμάκι από το 1958, είναι παντρεμένος με την Πόπη Τσαντούλα – Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Σκοποβολής – με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Έναν γιό, τον Κριστιάν Τσαντούλα, ταλαντούχο κινηματογραφιστή και φωτογράφο, Πρωταθλητή Ελλάδας στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση, πτυχιούχο Φυσικής Αγωγής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και με MSc στην «Άσκηση και Ποιότητα Ζωής». Και μία κόρη, την Εριέτα, Αρχιτέκτονα-Μηχανικό, η οποία έχει  κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σουηδία με αντικείμενο «Διαστημική Αρχιτεκτονική και Ακραία Περιβάλλοντα». Η Εριέτα βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) για το πείραμα «0-g climbing Experiment», με συμμετοχή σε αλληλουχία παραβολικών πτήσεων με το Airbus A300 0-G και στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αεροπορικής και Διαστημικής Ιατρικής της απενεμήθη το 1ο Βραβείο από την Ελληνική Εταιρεία Αεροπορικής και Διαστημικής Ιατρικής για την εργασία της. Το 2004 ήταν Λαμπαδηδρόμος της Ολυμπιακής Φλόγας .

Μια ακόμη απόδειξη, ότι το Καλαμάκι έχει μεγαλώσει σπουδαίους ανθρώπους και εντυπωσιακές προσωπικότητες!

 

Ελισάβετ Μιτσού

Κεντρική φωτογραφία: Camel Trophy 1994 στην έρημο Atacama με το θρυλικό “Tren a las Nubes”, δηλαδή το τρένο προς τα σύννεφα