Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Η Αλιμιώτισσα εμηνεύτρια Δήμητρα Σταθοπούλου μίλησε στο Alimos Online

Η Αλιμιώτισσα ερμηνεύτρια Δήμητρα Σταθοπούλου μίλησε στο Alimos Online

Η Δήμητρα Σταθοπούλου, η ερμηνεύτρια με την ζεστή και όμορφη φωνή είναι Αλιμιώτισσα και μετράει ήδη στο μουσικό βιογραφικό της πολλές και σημαντικές συνεργασίες.

Την πρωτοακούσαμε στο πλευρό των Μίμη Πλέσσα και Γιώργου Χατζηνάσιου, ενώ στη συνέχεια πλάϊ στο Δημήτρη Μητροπάνο, στο Γιάννη Κότσιρα, στο Γιώργο Νταλάρα και στο Δημήτρη Μπάση.

Την έχουμε δει στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου «Στην υγειά μας» και την ακούσαμε  στη ραδιοφωνική εκπομπή του Κωνσταντίνου Τάκη Τάγκαλου «Βραδινές Μουσικές Περιπλανήσεις» στο Alimos Web Radio.

Η νεαρή ερμηνεύτρια μίλησε στο Alimos Online για τις επαγγελματικές συνεργασίες της, για τα μελλοντικά της σχέδια, αλλά και για το θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη αυτές τις ημέρες, την ψυχολογική, ή, σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών στους καλλιτεχνικούς κύκλους.

Δήμητρα, ας αρχίσουμε με την κλασική ερώτηση που γίνεται σε τέτοιες συνεντεύξεις.  Γνωρίζω ότι έχεις σπουδάσει Κοινωνιολογία.  Η καριέρα σου ως ερμηνεύτρια πως ξεκίνησε; Ήθελες πάντα να ασχοληθείς με την μουσική;

 Αποφάσισα ότι θέλω να ακολουθήσω την μουσική ως επάγγελμα, περίπου σε ηλικία 17 ετών όπου ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής. Και στα 20 μου χρόνια μπήκα στο χώρο. Αυτό ωστόσο δε θα στεκόταν εμπόδιο στο να σπουδάσω παράλληλα στο πανεπιστήμιο. Υπήρχε αρκετός χρόνος ώστε να μπορώ να κάνω και τα δύο. Και θα μπορούσα να πω ότι ήταν κι αρκετά βοηθητικός ο ρόλος των σπουδών μου στον τομέα της μουσικής. Κι ας δείχνει φαινομενικά ότι είναι διαφορετικά πράγματα.

Όταν επέλεξες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το τραγούδι, είχες στο μυαλό σου συγκεκριμένα πράγματα;

 Όταν ξεκίνησα, στο μυαλό μου είχα μόνο την χαρά που μου προσφέρει το να τραγουδάω.  Λίγο λίγο γνωριζόμουν με τη ΜΟΥΣΙΚΗ, ανακάλυπτα κι εκείνη αλλά κι εμένα σε σχέση με αυτήν . Με τον καιρό άρχισαν να συμβαίνουν όμορφες συνεργασίες δίπλα σε ανθρώπους με πολύ σπουδαίο έργο στη μουσική ιστορία της χώρας. Άνθρωποι των οποίων το έργο είχα μελετήσει πολύ πριν καν βρεθώ δίπλα τους επί σκηνής. Συνέβαιναν πράγματα με πολύ αρμονικό τρόπο χωρίς να τα σκέφτομαι πολύ ή να τα πιέζω να συμβούν.  Και αφού συνέβαιναν , μετέπειτα αντιλαμβανόμουν ότι κινούμαι συγκεκριμένα αλλά χωρίς να το καταλαβαίνω.

 Είχες την τύχη να συνεργαστείς με μεγάλα ονόματα του χώρου.  Τους Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Χατζηνάσιο, Δημήτρη Μητροπάνο, Γιώργο Νταλάρα,  Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση και πολλούς άλλους.  Αντιμετώπισες δυσκολίες στο ξεκίνημά σου;

 Δεν αντιμετώπισα δυσκολίες ως προς τους ανθρώπους που συνεργαζόμουν. Είχα την αποδοχή και το σεβασμό των σπουδαίων αυτών καλλιτεχνών. Η δυσκολία που ίσως να είχα ήταν το να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου. Το άγχος που ενδεχομένως να υπήρχε όταν ανέβαινα στην σκηνή μαζί τους για πρώτη φορά. Αλλά βρήκα τρόπους να με βοηθάω και να ξεπερνιέται. Και με βοηθούσαν κι εκείνοι με ένα χαμόγελο τους.

Τι κρατάς από αυτές τις συνεργασίες;

Όμορφες αναμνήσεις, πάνω και κάτω από τη σκηνή. Δυνατά συναισθήματα, συγκίνησης και χαράς. Συμβουλές σημαντικές. Κι όμορφες φωτογραφίες,να θυμόμαστε τις όμορφες δημιουργικές στιγμές που πέρασαν.

Υπάρχουν κάποιοι σύγχρονοι συνθέτες που θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον;

Και βέβαια υπάρχουν. Αρκετοί. Ένας εκ των οποίων είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Πολύ ιδιαίτερες μουσικές που μιλάνε στην ψυχή μου!

Πιστεύεις ότι σήμερα, η εποχή μας έχει ανθρώπους με ταλέντα για να αφήσει μεγάλα τραγούδια, όπως έγινε στο παρελθόν;

Φυσικά κι υπάρχουν ταλέντα.  Εξαιρετικοί νέοι συνθέτες και στιχουργοί που βάζουν τη δική τους προσωπική πινελιά σύμφωνα με την εποχή. Και πιστεύω ότι τα τραγούδια τους θα αντέξουν στο χρόνο. Θα αφήσουν το αποτύπωμα τους.

Διανύουμε μία πολύ δύσκολη περίοδο λόγω κορωνοϊού και ειδικά για οι καλλιτέχνες.  Είσαι αισιόδοξη ότι αυτή η περίοδος θα τελειώσει σύντομα; Θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα, έτσι όπως την ζήσαμε πριν;

Είμαι φύσει αισιόδοξη, οπότε πιστεύω πως ναι. Θα τελειώσει σύντομα. Ίσως  θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να επανέλθουμε πλήρως. Αλλά θα επιστρέψουμε. Και θα το θυμόμαστε σαν όνειρο. Όπως μου έχει διδάξει η επιστήμη μου, ο άνθρωπος είναι το πιο προσαρμόσιμο ον.

Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερό σου χρόνο, ειδικά τώρα που λόγω της κατάστασης, οι συνεργασίες έχουν παγώσει;

Μελετάω πάρα πολύ συνθέτες , Έλληνες και ξένους, καθώς και τεχνικές σπουδαίων φωνών ,βλέπω ταινίες, περπατάω καθημερινά από 2 έως 4 ώρες με φίλους, κι έτσι γνωρίζω και λίγο καλύτερα την Αθήνα μας, κι είμαι και σε συνεχή επικοινωνία με συνεργάτες που σχεδιάζουμε διάφορα projectέτσι ώστε όταν με το καλό γίνει άρση των μέτρων, να ξεκινήσουμε και πάλι δυναμικά.

Τον τελευταίο καιρό, υπάρχει ντόμινο καταγγελιών για ψυχολογική, ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση στους χώρους τους καλλιτεχνικούς.  Εσύ αντιμετώπισες παρόμοια περίπτωσηΗ, σε κάποια συνάδελφό σου;

Υπάρχουν σε όλους τους χώρους αυτά. Εμείς είμαστε απλά πιο εκτεθειμένοι λόγω φύσης του επαγγέλματος . Έχω ακούσει περιπτώσεις που κοπέλες ήρθαν σε πολύ δύσκολη θέση αλλά εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει κάτι σοβαρό τέτοιου επιπέδου. Συνήθως όταν έρθω έστω και για λίγο σε δύσκολη θέση, το αντιμετωπίζω άμεσα.

 Φέτος μας παρουσίασες ένα νέο τραγούδι.

Κυκλοφόρησε το καλοκαίρι, ο τίτλος είναι «Κόκκινο φεγγάρι» και κυκλοφορεί από την FMRECORDS σε μουσική Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους Βασίλη Γιαννόπουλου. Και με το καλό, θα έρθουν κι άλλα τραγούδια μέχρι την άνοιξη!

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού