Οι Άνθρωποι του Αλίμου

Ο συνθέτης Βασίλης Δαραμούσκας μιλά στο Alimos Online και αναφέρει πως «είναι ευλογία να κάνεις το χόμπι σου επάγγλεμα»

Ο συνθέτης Βασίλης Δαραμούσκας μιλά στο Alimos Online και αναφέρει πως «είναι ευλογία να κάνεις το χόμπι σου επάγγλεμα»

O συνθέτης Βασίλης Δαραμούσκας βρίσκεται πίσω από επιτυχίες γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Νίκος Οικονομόπουλος, Νίκος Μακρόπουλος, Βασίλης Καρράς, Ελένη Καρουσάκη, Νότης Σφακιανάκης, Πάνος Κιάμος, Ηλίας Βρεττός, Χάρης Ακριτίδης και πολλοί ακόμα.

Συνθέτει τη μουσική, όμως έχει γράψει και στίχους. Ο Βασίλης Δαραμούσκας κατοικεί τον Άλιμο την τελευταία δεκαπενταετία και εμείς τον συναντήσαμε ώστε να μας μιλήσει για την καριέρα του, τη ζωή αλλά και την πόλη μας.

Πότε ξεκίνησε η αγάπη σου για την μουσική;

Η αγάπη μου για τη μουσική ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία.  Από μικρός τραγουδούσα και σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησα κλασικές σπουδές σε ωδείο.  θα έλεγα όμως ότ με κέρδισε το λαϊκό ρεπερτόριο και έτσι γρήγορα, από τα μαθητικά μου χρόνια συμμετείχα ερασιτεχνικά σε πολλά λαϊκά  γκρουπάκια και αργότερα άρχισα να εργάζομαι επαγγελματικά πλέον σαν μουσικός. Βέβαια τότε ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι μπορεί να γίνω συνθέτης. Αυτό προέκυψε από ένα τυχαίο γεγονός, όταν κάποιος φίλος μου από την ορχήστρα που δουλεύαμε μαζί, μου ζήτησε να γράψουμε τραγούδια. Έτσι ξεκίνησα και πήρα μια κόλλα χαρτί, έγραψα τον πρώτο  στίχο, τον μελοποίησα και άρχισα να ρωτάω τους φίλους την γνώμη τους. Θα σου φανεί περίεργο αλλά όταν ξεκίνησα δεν γνώριζα κανένα στιχουργό, ούτε είχα γνωριμίες στον χώρο. Είναι αυτό που λέμε ξεκίνησα από το μηδέν. Έτσι  τα πρώτα τραγούδια που έδωσα, ήταν με στίχους και μουσική δικά μου. Αργότερα επικεντρώθηκα στο να γράφω μόνο μουσική.

Ποιο ήταν το πρώτο τραγούδι που έγραψες;

Το πρώτο μου τραγούδι το έδωσα στον Βαλάντη το 2005. Είχε τίτλο 'Αχ και να 'σουν εδώ'  με δικούς μου στίχους και μουσική.  Υπάρχει μια ιστορία πίσω από αυτό το κομμάτι. Θα σου πω ότι όταν ξεκίνησα να γράφω κομμάτια πήγα τα πρώτα μου demo να τα ακούσουν άνθρωποι του χώρου ώστε να μου πουν την γνώμη τους. Ένας από αυτούς μου είπε το εξής 'αν το αγαπάς πολύ, πάρε το cd σου και τρέχα να δείξεις την δουλειά σου' . Και αυτό έκανα. Πήρα το cd , πήγα στο νυχτερινό μαγαζί που δούλευε ο Βαλάντης και του άφησα το cd γιατί πίστευα ότι θα του ταίριαζε.  Και τη ημέρα της γιορτής μου με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι του άρεσε πολύ και θα ήθελε να το βάλει στο cd που ετοίμαζε.  Έτσι ξεκίνησα....

Τι σου δίνει έναυσμα για να γράψεις;

Έναυσμα για να γράψω μου δίνει ο στίχος και δόξα τον Θεό συνεργάζομαι με πολύ καταξιωμένους στιχουργούς όπως ο Βασίλης Γιαννόπουλος, η Ελένη Γιαννατσούλια, ο Πάνος Φαλάρας, ο  Ηλίας Φιλίππου, ο Βαγγέλης Κωνσταντινίδης, ο Γιάννης Μπαγουλής,η Ναταλία Γερμανού, ο Αντώνης Παππάς, ο Φώντας Θεοδώρου και πολλοί  άλλοι.  Εργάζομαι συστηματικά και εντατικά πάνω στην μελοποίηση του στίχου. Ο στίχος με καθοδηγεί. 

Έχεις συνεργαστεί με πάρα πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες.  Θα ήθελες να μας αναφέρεις μερικά ονόματα;

Έχω συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες αυτά τα χρόνια και νιώθω ιδιαίτερα τυχερός που με εμπιστεύτηκαν. Κάποιοι από αυτούς είναι ο Βασίλης Καρράς, ο Νότης Σφακιανάκης, ο Νίκος Οικονομόπουλος, ο Πάνος Κιάμος, ο Νίκος Μακρόπουλος,  ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Ηλίας Βρεττός, η Κατερίνα Στανίση, ο Κώστας Μαρτάκης,  ο Αλέκος Ζαζόπουλος και πολλοί άλλοι.  Εδώ θέλω να πώ κάτι και για άλλους συνεργάτες που ίσως ακόμα να μην είναι ευρύτερα γνωστοί. Ξέρετε πόσα ταλέντα, πόσοι καταπληκτικοί καλλιτέχνες υπάρχουν? Στιχουργοί, τραγουδιστές, μουσικοί... Έχω δώσει και δίνω τραγούδια ή συνεργάζομαι και με καλλιτέχνες που ακόμα δεν είναι πολύ γνωστοί. Ξέρω ότι πολλοί από αυτούς έχουν όλα τα προσόντα να κάνουν σπουδαία πράγματα. Και θα το κάνουν αν τους δοθεί η ευκαιρία και αν δεν το βάλουν κάτω μπροστά στις δυσκολίες, γιατί ο χώρος δεν είναι εύκολος.  Δεν ξεχνάω πώς ξεκίνησα και το ότι βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι που με στήριξαν στο ξεκίνημα μου. Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε ανθρώπους που έχουν δυνατότητες. 

Με ποιόν καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς, με τον οποίο δεν έχεις συνεργαστεί ακόμη;

Σίγουρα θα ήθελα να συνεργαστώ με το Γιάννη Πάριο.

Περνάει κρίση το επάγγελμά σας;

Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Έχει αλλάξει όλη η δομή της μουσικής  γιατί έχουν σταματήσει να γίνονται συστηματικά δίσκοι και βγαίνουν μόνο singles. Oπότε είναι λίγα τα τραγούδια, μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός και πιο δύσκολο να μπεις στις δουλειές. Πρέπει να δουλεύεις πολύ και να έχεις γερό στομάχι, γιατί σίγουρα ο χώρος είναι δύσκολος.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον καλλιτέχνη που ξεκινάει τώρα την καριέρα του;

Αυτό που θα του έλεγα είναι,  ότι αν το αγαπάει πραγματικά, να ακολουθήσει τα όνειρα του ότι και αν του πουν. Σίγουρα ο δρόμος προς την επιτυχία είναι δύσκολος, αν όμως τον κυνηγήσουν με αξιοπρέπεια , να είναι σίγουροι ότι μέσα τους θα είναι ευτυχισμένοι με ότι έχουν καταφέρει. Αυτό που μετράει είναι η διαδρομή και όχι μόνο το αποτέλεσμα. Μέσα απ'π την διαδρομή μαθαίνεις, βελτιώνεσαι. Μπορεί να αποτύχεις ξανά και ξανά μέχρι να πετύχεις. Την διαφορά θα την κάνει το πώς θα βλέπεις αυτή τη διαδρομή, αν σε κάθε περίπτωση που κάτι δεν πήγε όπως θα ήθελες ή όπως το είχες σχεδιάσεις, αυτό σου διδάξει κάτι, τότε είσαι κερδισμένος. Και όσο δεν εγκαταλείπεις, αλλά προσπαθείς ξανά και ξανά, αργά η γρήγορα θα πετύχεις τον στόχο σου. 

Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας σου;

Το να κάνεις επάγγελμα το χόμπι σου είναι ευλογία. Κάθε στιγμή, θετική ή αρνητική, στον χώρο προσφέρει συγκινήσεις. Από το αν μπορέσεις να μπεις σε μια δουλειά, να ακούσεις το κομμάτι σου στο ραδιόφωνο ή σε κάποιο μαγαζί,  να το τραγουδάει ο κόσμος, μια απονομή δίσκου.  Όλες αυτές οι στιγμές προσφέρουν συγκινήσεις.  Αν θέλεις να απομονώσω κάποιες από αυτές τις στιγμές θα έλεγα ότι πραγματική συγκίνηση ένιωσα όταν έπιασα στα χέρια μου το πρώτο cd όπου είχε μέσα τραγούδι μου και διάβασα το όνομά μου.  Θυμάμαι ότι όταν περίμενα να κυκλοφορήσει, πήγαινα από δισκοπωλείο σε δισκοπωλείο για να βρω το cd.  Είχα γυρίσει την μισή Αττική σε μια μέρα, είχα πάει σε 10 δισκοπωλεία ξεκινώντας από την Ηλιούπολη και το βρήκα κάπου στο Αιγάλεω.  Είχα τρελαθεί απο την χαρά μου - το άκουσα 100 φορές στο αυτοκίνητο ώσπου να γυρίσω σπίτι! Άλλη δυνατή στιγμή ήταν όταν άκουσα πρώτη φορά σε νυχτερινό μαγαζί να τραγουδάει ο κόσμος τραγούδι μου.  Τότε είπα 'άξιζε ο κόπος, το τρέξιμο, η επιμονή '. Αν και κάθε φορά που κυκλοφορεί  κομμάτι μου είναι μεγάλη η χαρά. Το κάθε κομμάτι έχει πάνω του πολλές ιστορίες,  την ιστορία του στιχουργού, του συνθέτη, του τραγουδιστή που τραγούδησε αρχικά το ντέμο, του ενορχηστρωτή, του τραγουδιστή και των μουσικών που εκτελούν το τελικό κομμάτι που θα κυκλοφορήσει.  'Οσο πιο πολύ ψυχή βάλει ο καθένας, τόσο πιο πολύ θα αγγίξει τον κόσμο και αυτό είναι συγκινητικό.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σου;

 Ετοιμάζω κάποια τραγούδια με γνωστούς αλλά και πολλούς νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες. Σύντομα θα μπορώ να μοιραστώ περισσότερα μαζί σας.

Τα τελευταία χρόνια ζεις στον Άλιμο. Πού γεννήθηκες και πότε ήρθες εδώ;

Στον Άλιμο ζώ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.  Γεννήθηκα στον Βύρωνα Αττικής. Τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια τα πέρασα στην Ηλιούπολη.

Μίλησε μας για τον Άλιμο.  Τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει εδώ;

Τον Άλιμο τον αγαπώ. Εδώ ζω τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, όπως είπα και στην αρχή.  Κατ'αρχάς, είναι ένα Δήμος με μεγάλη φυσική ομορφιά και ιστορία. Έχει προσεγμένες παραλίες, καταπληκτικές πλατείες, πράσινο. Υπάρχει μια συνεχής ανανέωση και φροντίδα της περιοχής ως προς τα σημεία αναψυχής , αθλητισμού, πολιτισμού. Είναι ένας Δήμος όπου προωθεί τον αθλητισμό  και τον πολιτισμό με κάθε τρόπο. Γενικά είναι ένας πολύ προσεγμένος Δήμος. Και αυτό δεν γίνεται από μόνο του, υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται και φροντίζουν ώστε να αναβαθμίζεται συνεχώς η ζωή των δημοτών.

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού