Συμβουλές

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την οστεοπόρωση

Το Alimos Online συνάντησε  τον ιατρό Διονύσιο Ντούση στο ιατρείο του, που βρίσκεται στον Άλιμο και του ζητήσαμε να μας κάνει μία σύντομη ενημέρωση για την οστεοπόρωση, αλλά και τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της. 

 Είναι ένα θέμα που απασχολεί έναν μεγάλο αριθμό του γυναικείου πληθυσμού.  Εκείνος μας είπε τις συχνότερες ερωτήσεις που του κάνουν και μας δίνει μία σειρά σύντομων απαντήσεων.

Τι είναι η οστεοπορωση;

Οστεοπόρωση είναι η μείωση της οστικής μάζας (τα οστά γίνονται πιο αραιά) και επιπλέον η διαταραχή της ποιότητας των οστών (δηλαδή όχι καλά φτιαγμένα οστά).

Από τι κινδυνεύω οταν εχω οστεοπορωση;

Η κύρια επιπλοκή της Οστεοπόρωσης είναι ότι τα οστά «σπάνε εύκολα» (κατάγματα οστών). Σε ένα άτομο με Οστεοπόρωση μια απλή πτώση στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει κατάγματα, ενίοτε σοβαρά (ισχίου, λεκάνης, ώμου, καρπού) και να το οδηγήσει συχνά στο χειρουργείο με σημαντική νοσηρότητα και κινδύνους.

Πολλές φορές επίσης οι σπόνδυλοι γίνονται τόσο εύθραυστοι ώστε να «σπάσουν», να καθιζάνουν και να συμπιεστούν, χωρίς να προηγηθεί κάποια σημαντική κάκωση. Αυτό οδηγεί σε πόνο στη ράχη, απώλεια ύψους και κύφωση (καμπούρα) που επιδεινώνει μόνιμα τη στάση του σώματος.

Γιατι παθαινω οστεοπορωση;

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης παίζει ένας αριθμός παραγόντων που αυξάνουν τον ρυθμό με τον οποίο μειώνεται η οστική μάζα καθώς γερνάμε. Μερικοί από αυτούς είναι:

-Η Εμμηνόπαυση και ιδιαίτερα η πρώιμη εμμηνόπαυση.

-Παθήσεις όπως οι διαταραχές θυρεοειδούς αδένα, υπογοναδισμός, ΧΑΠ, σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύνδρομα δυσαπορρόφησης.

-Χρήση φαρμάκων που επηρεάζουν τα οστά με πιο χαρακτηριστικά τα γλυκοκορτικοειδή (Κορτιζόνη).

-Κακή διατροφή και ιδίως όταν είναι πτωχή σε Ασβέστιο και Βιταμίνη D

-Καθιστική ζωή

-Έλλειψη άσκησης

-Κατάχρηση αλκοόλ

-Κάπνισμα

Πως μπορω να αποφυγω την οστεοπορωση;

Υπάρχουν μια σειρά από απλά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να προλάβουμε την μείωση της οστικής μας πυκνότητας και να μειώσουμε την πιθανότητα να εμφανίσουμε οστεοπόρωση:

Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου. Χρειάζεστε 1000-1200mg ασβέστιο την ημέρα (1 ποτήρι γάλα = 300mg). Αυτό μπορείτε να το βρείτε στα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί ιδίως κίτρινο σκληρό), στους ξηρούς καρπούς, σε λαχανικά (φασόλια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, σπανάκι) καθώς και σε εμπλουτισμένα προϊόντα σε ασβέστιο όπως πχ οι εμπλουτισμένοι χυμοί φρούτων

Επαρκής Βιταμίνη D. Η κύρια πηγή της είναι η σύνθεση της στο δέρμα μας όταν έρχεται σε επαφή με την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. 15’ έκθεσης στον ήλιο, του κορμού και των άνω άκρων την ημέρα, αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μας σε Βιταμίνη D.

Αποφύγετε το κάπνισμα.

Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ. (πάνω από 2 ποτήρια κρασί ή μικρότερη ακόμη ποσότητα σε πιο βαριά ποτά την ημέρα επηρεάζει αρνητικά τη σύνθεση οστού)

Βάλτε την σωματική άσκηση στη ζωή σας. Η άσκηση παίζει θεμελιώδη προστατευτικό ρόλο. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ελαφρύ και το γρήγορο τρέξιμο, το step, οι σκάλες και οι ασκήσεις γυμναστηρίου με βάρη και αντίσταση μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Στα οφέλη της συμπεριλαμβάνονται η ευεργετική επίδραση στην οστική μάζα αλλά και η ενδυνάμωση των μυών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση στην ισορροπία και τη μείωση στην πιθανότητα μιας πτώσης στο έδαφος, αποφεύγοντας τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτή συνεπάγεται.

Ποτε θα παω στο γιατρο μου;

Οι κυριότερες ενδείξεις για να απευθυνθεί κανείς στον γιατρό του σχετικά με την οστεοπόρωση είναι:

-Όλες οι γυναίκες άνω τον 65 ετών.

-Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάτω από τα 65 έτη που εμφανίζουν τους παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση.

-Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο έλεγχος στην περίπτωση της πρώιμης εμμηνόπαυσης.

-Άνδρες άνω των 70 ετών.

-Ενήλικες που έχουν παρουσιάσει οστεοπορωτικό κάταγμα (κάταγμα χαμηλής βίας ισχίου, σπονδύλων, καρπού, βραχιονίου-ώμου).

-Ενήλικες που λαμβάνουν φάρμακα που προκαλούν οστική απώλεια, όπως η κορτιζόνη.

-Ενήλικες που πάσχουν από πάθηση που συνοδεύεται από χαμηλή οστική μάζα (πχ υπερθυρεοειδισμός, υπογοναδισμός, ΧΑΠ, σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα).

Ο συνήθης έλεγχος για οστεοπόρωση περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές:

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας με τη μέθοδο DEXA σε  δύο σημεία (αυχένας μηριαίου οστού και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης).

Έλεγχος της βιταμίνης D στον ορό και ιδίως της 25(ΟΗ)-D μορφής της.

Γενική εξέταση αίματος και έλεγχος Κρεατινίνης, Ασβεστίου, Φωσφόρου και Παραθορμόνης στον ορό.

Συχνά είναι χρήσιμη η μέτρηση ορισμένων Δεικτών Οστικού Μεταβολισμού.

Συχνά είναι απαραίτητη η λήψη πλαγίων ακτινογραφιών Θωρακικής και Οσφυϊκής Μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

 

Ο γιατρός σας αφού λάβει ένα πλήρες ιστορικό και εκτιμήσει τα αποτελέσματα του σχετικού ελέγχου που ζήτησε, θα σας συμβουλέψει για το ενδεχόμενο θεραπευτικής αγωγής σχετικά με την οστεοπόρωση και θα καθορίσει και ποια θα είναι η θεραπεία.

 

Ο ιατρός Διονύσιος Ντούσης άνοιξε πρόσφατα ορθοπαιδικό ιατρείο στον ΄Αλιμο, στην Λεωφ. Καλαμακίου 67 και έχει ως στόχο του την παροχή ιατρικών ορθοπαιδικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, υπεύθυνα και καταρτισμένα, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των Ορθοπαιδικών Παθήσεων.

΄Εχει εκπαιδευτεί στη Δ’ Ορθοπαιδική Κλινική του Γ. Νοσοκομείου Βούλας, στην Μικροχειρουργική Κλινική- Κλινική Άνω Άκρου του Γ. Νοσοκομείου ΚΑΤ και στην Β΄Ορθοπαιδική Κλινική του Γ.Ν. Παίδων Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού.