Συμβουλές

Κορωνοϊος: Η καραντίνα, οι ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες και το εμβόλιο

Κορωνοϊος: Η καραντίνα, οι ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες και το εμβόλιο

Του Αλιμιώτη ιατρού Δημήτρη Χατζή

Εν όψει του επικείμενου φθινοπώρου και του χειμώνα μπορούμε μετά από επτά μήνες ενασχόλησης με το κορωναϊό να βγάλουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αριθμούς ή στατιστικά.

Πρώτη διαπίστωση είναι ότι η καραντίνα της προηγούμενης άνοιξης δεν αποστείρωσε την ελληνική κοινωνία από τον ιό και και εν μέσω θέρους είχαμε μιά εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων και πιθανότατα αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερη παρά τα μέτρα που ελήφθησαν κατόπιν εντολών της Πολιτείας.

Η καραντίνα

Συμπερασματικά, η καραντίνα αποφέρει μία μείωση των κρουσμάτων για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά ο ιός πάλι ανακάμπτει άμα χαλαρώσουν τα μέτρα. 'Αρα η καραντίνα δεν είναι ένας τρόπος ριζικής αντιμετώπισης της επιδημίας, ούτε μπορεί να εφαρμοστεί πάλι ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί το κόστος είναι δυσβάστακτο και η μεγάλη οικονομική ύφεση που προκαλεί μεταφράζεται σε ανεργία και φτώχια για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα κυρίως τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ως γνωστόν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα όσο και οι συνταξιούχοι έχουν εξασφαλισμένο τον άρτο τον επιούσιο. Η οικονομική ύφεση επιφέρει επίσης μεγάλο συνολικό κοινωνικό κόστος στην αύξηση της υπογεννητικότητας άρα σε ανθρώπινες ζωές και ίσως μεγαλύτερο από τις ζωές που θα χαθούν λόγω της επιδημίας, πιθανή αύξηση της μετανάστευσης όπως και μία σειρά παρενεργιών που όλοι γνωρίζουμε και ζήσαμε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Εμβολιασμός

Μία άλλη διαπίστωση είναι ότι αυτή τη χρονική στιγμή βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της επιδημίας, με απροσδιόριστο το χρόνο διάρκειάς της και κατά την άποψη μου τουλάχιστον για 3 χρόνια και πιθανότατα έως τον ορίζοντα των 5-6 ετών.  Ο εμβολιασμός φαντάζει πανάκεια για την επιδημία του κορωναϊού αλλά είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητά του και όταν ακόμα υπάρξει ασφαλές εμβόλιο για το σύνολο του πληθυσμού όσο και η διάρκεια της ανοσοποίησης που θα προκαλεί. Αμφίβολο είναι και το ποσοστό επιτυχούς ανοσοποίησης των εμβολιασθέντων. Γνωρίζουμε ότι η ανοσία έναντι των άλλων κορωναϊών, όπως και του ιού του κοινού κρυολογήματος δεν είναι διαρκής, όπως και ότι οι κορωναιοί μεταλλάσσονται διαρκώς.

Τις ασφαλείς απαντήσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον κορωναιό θα τις πάρουμε περίπου 2 χρόνια μετά την έναρξη του εμβολιασμού. Στο πεδίο της θεραπείας του κορωναϊου τα αποτελέσματα των δοκιμών και χρήσης αντιικών φαρμάκων ήταν απογοητευτικά. Αυτή τη χρονική στιγμή δεν διαθέτουμε κανένα αντι-ιικό φάρμακο ευρείας χρήσης ικανό να θεραπεύσει τη λοίμωξη ούτε καν να τροποποιήσει ή να βελτιώσει τη πορεία της νόσου. Δευτερευόντως για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν αναγνωριστεί χαρακτηριστικά και παρενέργιες της νόσου -κυρίως για τους νεότερους ασθενείς- υπάρχει η γνώση όσο και τα φάρμακα-στεροειδή και αντιθρομβωτικά- για μια καλύτερη διαχείριση των ασθενών με πιθανότατα θετικά αποτελέσματα που μένει να επιβεβαιωθούν σύντομα.

Κορωναϊος και ηλικιακές ομάδες

Η επιδημία του κορωναϊού ανέδειξε σημαντικές ανεπάρκειες της ιατρικής γνώσης συνολικά όσον αφορά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ότι ο κορωναϊός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους υπερήλικες όσο και για τις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά όσο μικρότερη η ηλικία όσων νοσούν τόσο ευκολότερα ξεπερνούν τη λοίμωξη. Πρόσφατες σημαντικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν πριν από μόλις μία εβδομάδα στις ΗΠΑ στο έγκριτο SCIENCE, αναδεικνύουν γενετικά προκαθορισμένες διαταραχές, όσο και επίκτητες, του ιδιαίτερα σύνθετου χάρτη γεγονότων της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωναϊο όσο και μηχανισμούς ικανούς να επεξηγήσουν το γιατί νοσούν βαρέως σποραδικά οι λίγοι νεότεροι ασθενείς ή το γιατί νοσούν βαρέως περισσότερο οι άνδρες.

Αναμφίβολα είναι η αρχή της εν τω βάθει διερεύνησης των μηχανισμών του ιού όσο και της ανοσολογικής αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού. Δοθήσης της πιθανής διάρκειας της πανδημίας όσο και του απροσδιόριστου οικονομικού κόστους, η άποψη και πρόταση μου είναι μια μεσοπρόθεσμα διαφορετική συνολική επιδημιολογική αντιμετώπιση εκ μέρους της Πολιτείας με έμφαση στην προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αλλά και με σκληρά μέτρα περιορισμού τους, δηλαδή των υπερηλίκων όσο και των υψηλού κινδύνου πολιτών, και χαλάρωση για τις νεότερες ηλικίες και τις παραγωγικές ομάδες όσο και τα παιδιά.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο στόχος μας είναι ένα ποσοστό του 40-50% ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού είτε μέσω της έκθεσης στον ιό είτε μέσω του εμβολιασμού καθότι ένα τέτοιο ποσοστό μπορεί να διασφαλίσει την αρχή του τέλους της πανδημίας και αυτή τη στιγμή το ποσοστό βρίσκεται περίπου στο 1% στην πατρίδα μας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε για να απαλλαγούμε του κορωναϊού COVID-19.

 

Υ.Γ. Η ομάδα επιστημονικών συμβούλων του Υπουργείου Υγείας αποτελείται από ικανότατους επιστήμονες και η ενημέρωση των πολιτών θα πρέπει να γίνεται μόνο από αυτούς με συλλογικές αποφάσεις.Οι φλύαροι αλλά αξιόλογοι κατά τα άλλα καθημερινοί σχολιαστές δημιουργούν μόνο εντυπώσεις και μπερδεύουν τους απλούς πολίτες.