Συμβουλές

Ανοσοποιητικό και νόσος Covid-19: Συμβουλές από την ιατρό Χριστίνα Πεπόνη

Ανοσοποιητικό και νόσος COVID-19: Συμβουλές από την ιατρό Χριστίνα Πεπόνη

Με την πανδημία του COVID-19 να συνεχίζεται και με τις μάσκες αλλά και τα αντισηπτικά να είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, ζητήσαμε από την ιατρό μικροβιολόγο/βιοπαθολόγο Χριστίνα Πεπόνη να μας ενημερώσει πως θα μπορούσαμε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να μην βρει ο ιός τον οργανισμό μας εξασθενισμένο.

-Ποιος είναι ο ρόλος του ανοσοποιητικού μας συστήματος στη νόσο COVID-19;

Ο ιός SARS- COV-2 όπως και κάθε άλλος ιός σαν εξωτερικοί εισβολείς για να προκαλέσουν νόσο πρέπει να βρούνε τον οργανισμό μας εξασθενισμένο. Όταν λέμε εξασθενισμένο εννοούμε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανεπαρκές να αντιμετωπίσει με την παραγωγή αντισωμάτων τον εξωτερικό εισβολέα που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένας ιός.

-Πως μπορούμε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει επαρκή ενυδάτωση, διακοπή καπνίσματος, βρώση φρούτων και λαχανικών, συμπλήρωση 6-8 ωρών ύπνου ημερησίως μπορούμε να ενισχύσουμε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

-Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Φυσικά! Η βιταμίνη D3, η βιταμίνη Cκαι ο ψευδάργυρος ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 1000 ΙUβιταμίνης D3 όταν βρίσκεται σε επαρκή επίπεδα στον οργανισμό μας και 4000 ΙUόταν βρίσκεται σε ανεπαρκή αρκούν. Η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη οπότε 500mgr ημερησίως είναι αρκετά αφού η περίσσεια θα αποβληθεί με τα ούρα.

Τέλος ο ψευδάργυρος μπορεί να ληφθεί σε δόση των 80mgrημερησίως. Όλα τα σκευάσματα θα πρέπει να λαμβάνονται για χρονικό διάστημα όχι πέραν του τριμήνου με εξαίρεση τη βιταμίνη D3  η οποία καλό θα ήταν να μετρηθεί με μια εξέταση αίματος για να αποφασιστεί από τον κλινικό η διακοπή ή συνέχισή της.

 

 

Μικροβιολογικό Εργαστήριο Χριστίνας Μ. Πεπόνη, MD

Ιατρός Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος

τ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Α Ευαγγελισμός

Λυσικράτους 26, Άλιμος

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 07:00 – 15:00 και  17:00– 20:00

Σάββατο 08:00-13:00