Συμβουλές

5 σημάδια ότι η μπαταρία αυτοκινήτου χρειάζεται αλλαγή

5 σημάδια ότι η μπαταρία αυτοκινήτου χρειάζεται αλλαγή

Ένα από τα χειρότερα σενάρια που μπορούν να συμβούν, όταν ξεκινάμε για ένα σημαντικό ραντεβού, είναι να μην παίρνει μπρος το αμάξι, επειδή η μπαταρία τελείωσε.

Συνήθως, βέβαια, οι μπαταρίες αυτοκινήτου δίνουν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια ότι πλησιάζουν προς το τέλος ζωής τους, ώστε να το ξέρουμε εγκαίρως και να τις αντικαταστήσουμε.

Άλλωστε, το να έχουμε μια υγιή μπαταρία συνδέεται και με τη συντήρηση του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να μην επιβαρύνονται και άλλα μέρη του αυτοκινήτου, όπως η μίζα.

Για να δούμε τα σημαντικότερα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε μπαταρία στο αυτοκίνητό σας.

Παλιά μπαταρία

Είναι προφανές, αλλά αξίζει να αναφερθεί. Αν η μπαταρία σας είναι άνω των 4-5 ετών, τότε καλό είναι να υποψιάζεστε ότι ενδέχεται να πλησιάζει το τέλος της διάρκειας ζωής της. Κανένα εξάρτημα δεν διαρκεί για πάντα και οι μπαταρίες αυτοκινήτου δεν διαφέρουν.

Οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι φόρτισης κατά την εκκίνηση, οι ακραίες θερμοκρασίες (τόσο οι κρύες όσο και οι ζεστές) και άλλοι παράγοντες προκαλούν την εξάντληση των μπαταριών με την πάροδο του χρόνου. Συνεπώς, δεν είναι κακή ιδέα να αλλάξετε τη μπαταρία, εφόσον είναι πολύ παλιά, ώστε να μη σας αφήσει ξαφνικά στη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Ο κινητήρας αργεί να ξεκινήσει

Αυτό είναι το κλασικό σύμπτωμα μιας προβληματικής μπαταρίας. Γυρίζετε το κλειδί στη μίζα και ακούτε από τον κινητήρα έναν αργό ήχο στροβιλισμού για περισσότερή ώρα από το συνηθισμένο. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο δείχνει ότι η μπαταρία έχει πρόβλημα, αλλά μπορεί να προκαλέσει βλάβη και στη μίζα.

Τα φώτα ανάβουν αλλά το αυτοκίνητο δεν ξεκινάει

Σε αυτό το σενάριο, η μπαταρία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να παρέχει ισχύ στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου, αλλά όχι τόσο ισχυρή, ώστε να ενεργοποιεί πλήρως τη μίζα. Θα χρειαστείτε αρκετά γυρίσματα, μέχρι τελικά ο κινητήρας να πάρει μπρος, κάτι που επίσης μπορεί να καταστρέψει τη μίζα.

Είναι, επίσης, πολύ πιθανό η μπαταρία να χρειάζεται φόρτιση.

 Συνεχής ανάγκη φόρτισης

Αν η μπαταρία είναι παλιά ή απλώς κακής ποιότητας, θα χρειάζεται συνεχώς να τη φορτίζετε. Κανείς δε λέει ότι αν η μπαταρία τελειώσει, πρέπει να την αλλάξετε αμέσως.

Μπορεί, φορτίζοντάς την με τα ειδικά καλώδια, να της δώσετε μερικούς μήνες ή ακόμη και χρόνια ζωής. Αν, όμως, χρειάζεται συνεχώς να τη φορτίζετε, τότε δεν έχει νόημα να το προσπαθείτε συνεχώς και πρέπει να αγοράσετε καινούρια.

Διάβρωση στους πόλους

Ανοίξτε το καπό και ρίξτε μια ματιά στη μπαταρία. Εάν δείτε πολλή χνουδωτή μπλε διάβρωση (συνήθως στον θετικό πόλο) ή μια μεμβράνη στο πάνω μέρος της θήκης της μπαταρίας, τότε μάλλον διαρρέει το οξύ της μπαταρίας.

Σε κάθε περίπτωση, δημιουργείται αντίσταση μεταξύ της μπαταρίας και των καλωδίων, η οποία μειώνει την τάση της και, επομένως, την αποδοτικότητά της.