Συμβουλές

Ανατομικά στρώματα χωρίς ελατήρια: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ανατομικά στρώματα χωρίς ελατήρια: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η εποχή όπου τα στρώματα έβγαιναν μόνο με ελατήρια έχει παρέλθει εδώ και καιρό.

Πλέον, βγαίνουν πολλά διαφορετικά υλικά για ανατομικά στρώματα, τα οποία αγκαλιάζουν τις καμπύλες του σώματος και ασκούν ομοιόμορφα την πίεση, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε έναν χαλαρωτικό και ήρεμο ύπνο.

Αν σκοπεύετε να αγοράσετε στρώμα και σας τρομάζει λίγο η σκέψη ότι αυτό θα είναι χωρίς ελατήρια, τότε σας προτείνουμε τον παρακάτω οδηγό. Είναι τεράστιος μύθος ότι τα ανατομικά στρώματα χωρίς ελατήρια δεν παρέχουν επαρκή στήριξη στην σπονδυλική στήλη. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Με τι φτιάχνονται τα στρώματα χωρίς ελατήρια;

Τα ανατομικά στρώματα χωρίς ελατήρια γεμίζονται με διάφορα υλικά, των οποίων η ποιότητα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την αναπαυτικότητα και σταθερότητα του στρώματος:

 • Latex: Είναι φυσικό υλικό που παρέχει αξιόπιστη υποστήριξη κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς είναι ιδιαίτερα μαλακό και ελαστικό. Το τεχνητό latex παρουσιάζει τις ίδιες ιδιότητες, αλλά δεν είναι το ίδιο ανθεκτικό.
 • Ίνες καρύδας: Λαμβάνονται με επεξεργασία του εξωτερικού της καρύδας. Ως πληρωτικό, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με latex. Τα στρώματα κοκοφοίνικα θεωρούνται τα πιο άκαμπτα και ανθεκτικά στη φθορά και είναι ιδανικά για άτομα επιρρεπή σε ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος.
 • Αφρός πολυουρεθάνης: Συνθετικό υλικό που δεν προκαλεί αλλεργίες και είναι μαλακό και ελαστικό. Τα στρώματα με αφρό πολυουρεθάνης χαρακτηρίζονται από αυξημένη αντοχή στη φθορά και χαμηλό κόστος.
 • Memory foam: Καινοτόμο αφρώδες υλικό που έχει την τάση να θυμάται το σχήμα του σώματος και να προσαρμόζεται αμέσως σε αυτό, προσφέροντας τη μέγιστη χαλάρωση.

Πλεονεκτήματα

 • Τα ανατομικά στρώματα χωρίς ελατήρια, ανάλογα με το πληρωτικό τους, είναι είτε μαλακά, ιδανικά δηλαδή για ανθρώπους με χαμηλό σωματικό βάρος, είτε μέτρια προς σκληρά, ιδανικά για ανθρώπους με υψηλό σωματικό βάρος που επιθυμούν τη μέγιστη στήριξη του κορμού τους.
 • Η απουσία μεταλλικών εξαρτημάτων οδηγεί σε αθόρυβη λειτουργία. Έτσι, δεν υπάρχει κανένας ήχος όταν αλλάζετε πλευρό.
 • Τα υλικά, από τα οποία κατασκευάζεται το στρώμα, δεν ηλεκτρίζονται και δεν δημιουργούν μαγνητικό πεδίο.
 • Δεν δίνουν την άσχημη αίσθηση ταλάντευσης που δημιουργεί το ελατήριο.
 • Αυτά τα στρώματα μεταφέρονται εύκολα, γιατί είναι εύκαμπτα και ελαφριά.

Μειονεκτήματα

 • Το κύριο μειονέκτημα ενός στρώματος χωρίς ελατήρια είναι το υψηλό κόστος του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για προϊόντα που βασίζονται σε φυσικό υποαλλεργικό πληρωτικό, όπως ο κοκοφοίνικας ή το φυσικό latex.
 • Τα ανατομικά στρώματα χωρίς ελατήρια είναι κατάλληλα για άτομα με σωματικό βάρος μέχρι 140 κιλά. Σε μεγαλύτερο βάρος δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και δεν θα στηρίζουν σωστά τη σπονδυλική στήλη.
 • Στα στρώματα χωρίς ελατήρια, τα υλικά τους συνδέονται χρησιμοποιώντας κόλλα, η οποία συχνά έχει δυσάρεστη οσμή. Ευτυχώς, αυτή η μυρωδιά εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση του προϊόντος από τη συσκευασία του.

Συμπερασματικά, τα στρώματα χωρίς ελατήρια δεν αποτελούν μια ενιαία κατηγορία. Ανάλογα με το υλικό, από το οποίο έχουν κατασκευαστεί, υπάρχουν ορισμένες διαφορές στην αίσθηση και τη δυνατότητα υποστήριξης. Οπότε, αν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα στρώμα χωρίς ελατήρια, μπορείτε να επισκεφθείτε τους ειδικούς στα στρώματα ύπνου της Delta Strom και να κάνετε την έρευνά σας με βάση την ιδιότητα κάθε υλικού, ώστε να βρείτε τι ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.