Συμβουλές

Ακουστικά βαρηκοΐας: Ο πιο ολοκληρωμένος οδηγός για τη σωστή αγορά

Ακουστικά βαρηκοΐας: Ο πιο ολοκληρωμένος οδηγός για τη σωστή αγορά

Η απομόνωση λόγω μείωσης της ακοής είναι ένα άσχημο συναίσθημα που νιώθουν πολλοί ενήλικες, κάθε ηλικίας.

Η αίσθηση πως όση προσπάθεια και αν καταβάλλετε δε μπορείτε να ακούσετε καλά τα αγαπημένα σας πρόσωπα σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα κατάθλιψης και γνωσιακών διαταραχών, όπως άνοια.

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι τόσο εξελιγμένα και διακριτικά που μπορούν να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση χωρίς κανένα απολύτως μειονέκτημα.

Ρωτήσαμε τους ειδικούς από τα Κέντρα Υποστήριξης Ακοής Θεοδώρου και συγκεντρώσαμε για εσάς τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξετε, εφόσον αποφασίσετε να αγοράσετε ακουστικά βαρηκοΐας, έτσι ώστε να κάνετε την καλύτερη αγορά που θα αλλάξει τη ζωή σας

Πότε χρειάζομαι ακουστικά βαρηκοΐας;

Την ακριβή διάγνωση για την απώλεια ακοής μπορεί να την κάνει μόνο ο γιατρός σας, όμως υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που θα πρέπει να σας θορυβήσουν:

 • Καταβάλλετε έντονη προσπάθεια, για να καταλάβετε συζητήσεις με πολλά άτομα που βρίσκονται ελάχιστα πιο μακριά από εσάς.
 • Σε περιβάλλον με θόρυβο, χάνετε μεγάλο μέρος όσων σας λένε, ακόμα και αν οι συνομιλητές σας είναι δίπλα σας.
 • Ζητάτε συχνά να σας επαναλάβουν τι είπαν.
 • Δυσκολεύεστε να μιλήσετε στο τηλέφωνο ή να δείτε τηλεόραση.
 • Έχετε εμβοές στα αυτιά.

Είδη ακουστικών βαρηκοΐας

Ενδωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας

Τα ενδωτιαία ακουστικά τοποθετούνται μέσα στο αυτί παρέχοντας υψηλή διακριτικότητα και βγαίνουν σε διάφορους τύπους:

 • ITE (In The Ear): Εφαρμόζουν στον ακουστικό πόρο και στην κοιλότητα του έξω ωτός. Δεν είναι εντελώς αόρατα, όμως είναι κατάλληλα ακόμα και για σοβαρές περιπτώσεις βαρηκοΐας.
 • ITC (In The Canal): Εφαρμόζουν μέσα στο ακουστικό κανάλι και φαίνεται μόνο ένα μέρος τους, οπότε είναι περισσότερο διακριτικά.
 • CIC (Completely In Canal): Βρίσκονται αποκλειστικά στο ακουστικό κανάλι και φαίνονται ελάχιστα. Ωστόσο, δεν είναι αποτελεσματικά σε όλους τους τύπους βαρηκοΐας.

Οπισθωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας

Τα οπισθωτιαία ακουστικά εφαρμόζουν στο πίσω μέρος του αυτιού. Διακρίνονται σε δύο τύπους. Στα BTE (Behind The Ear), στα οποία το μεγάφωνο είναι έξω από το αυτί, και στα ανοιχτού τύπου (RIC), στα οποία το μεγάφωνο είναι εντός του ακουστικού πόρου. Τα οπισθωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο διακριτικά σε σχέση με τα ενδωτιαία ακουστικά και σίγουρα είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους βαρηκοΐας, ενώ είναι και απλούστερα στην εφαρμογή τους με υψηλό επίπεδο άνεσης.

 

Πρόσθετα χαρακτηριστικά:

Στην αγορά των ακουστικών βαρηκοΐας , σας προτείνουμε να προσέξετε και μερικά πρόσθετα χαρακτηριστικά που θα κάνουν μεγάλη διαφορά στην εμπειρία σας και θα σας βοηθήσουν να συνηθίσετε τη ζωή σας με αυτά:

 • Μείωση θορύβου: Όλα τα ακουστικά βαρηκοΐας διαθέτουν λειτουργία μείωσης θορύβου, όμως το ποσοστό της μείωσης και η προσαρμοστικότητά του σε διάφορα περιβάλλοντα διαφέρει από ακουστικό σε ακουστικό.
 • Κατευθυντικά μικρόφωνα: Τα κατευθυντικά μικρόφωνα μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά σας να ακούτε, όταν βρίσκεστε σε περιβάλλον με πολύ θόρυβο.
 • Ασύρματη συνδεσιμότητα: Ορισμένα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να συνδεθούν ασύρματα με συσκευές που έχουν Bluetooth, όπως κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις.
 • Τηλεχειριστήρια: Ορισμένα ακουστικά διαθέτουν τηλεχειριστήριο, για να μπορείτε να προσαρμόσετε τις λειτουργίες τους χωρίς να αγγίξετε το ακουστικό.
 • Συγχρονισμός: Αν χρησιμοποιείτε δύο ακουστικά βαρηκοΐας, τα ακουστικά πρέπει να προγραμματιστούν, ώστε να λειτουργούν μαζί με την καλύτερη προσαρμογή και συνεργασία μεταξύ τους.

Ευχαριστούμε την επιστημονική ομάδα από τα Κέντρα Υποστήριξης Ακοής Θεοδώρου για τις πολύτιμες πληροφορίες. Επισκεφθείτε τη σελίδα τους, για να μάθετε περισσότερα και να δείτε όλες τις επιλογές σε ακουστικά βαρηκοΐας που θα σας δώσουν ξανά πίσω την κοινωνική σας ζωή και τις όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.