Συμβουλές

«Μα γιατί δεν χάνω βάρος;»: Η Δρ. Αλεξάνδρα Γεωργίου αναφέρει τους 5 παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια των κιλών εκτός από τη διατροφή μας

«Μα γιατί δεν χάνω βάρος;»: Η Δρ. Αλεξάνδρα Γεωργίου αναφέρει τους 5 παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια των κιλών εκτός από τη διατροφή μας

Άρθρο της Δρ. Αλεξάνδρας Γεωργίου

Μια από τις πλέον συνηθισμένες ερωτήσεις αυτή την εποχή σε κάθε διαιτολογικό γραφείο, όπως μας αναφέρει η διαιτολόγος Αλεξάνδρα Γεωργίου, είναι «αφού τρώω υγιεινά, γιατί δεν χάνω βάρος;». Η απάντηση είναι πολυπαραγοντική, οπότε πάμε να δούμε τι μπορεί να γίνεται λάθος και να μην μπορούμε να ρυθμίσουμε το βάρος μας, ακόμα κι αν η ποιότητα της διατροφής μας είναι σωστή:

Ποσότητες: Σίγουρα είναι σημαντικό να φροντίζουμε η ποιότητα της διατροφής μας να είναι σωστή, έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Σημαντικό όμως για τη ρύθμιση του βάρους είναι και η ποσότητα των τροφών που καταναλώνουμε. Ορισμένες τροφές, όμως, που χαρακτηρίζονται ως υγιεινές, όπως το αβοκάντο ή τα αλείμματα ξηρών καρπών, μπορεί να είναι αρκετά πυκνές θερμιδικά. Αυτό σημαίνει ότι εάν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους, ανεξαρτήτως της υψηλής θρεπτικής τους αξίας.

Κορεσμός: Μια ακόμα παράμετρος που πρέπει να προσέχουμε στη ρύθμιση του βάρους, εκτός από το θερμιδικό κομμάτι, είναι και να εξασφαλίζουμε ότι χορταίνουμε. Τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το αυγό και το κρέας, καθώς και τρόφιμα πλούσια σε ίνες, όπως τα ολικής άλεσης προϊόντα και τα φρούτα με τη φλούδα, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κορεσμό, σε σύγκριση με αντίστοιχες επιλογές θερμιδικά, όπως σταρένια προϊόντα ή ο χυμός φρούτων. Με τον τρόπο αυτό, κάνουμε έξυπνες επιλογές που μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα και μας προστατεύουν από το τσιμπολόγημα.

Άσκηση: Η ρύθμιση του βάρους έγκειται καθαρά στην ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που λαμβάνουμε και των θερμίδων που καταναλώνουμε. Συνεπώς, δεν αρκεί μόνο να φροντίσουμε τη διατροφή μας, αλλά θα πρέπει να αυξήσουμε και την ενέργεια που δαπανάμε μέσα στη μέρα, για να οδηγήσουμε τον οργανισμό στην απώλεια βάρους.

Νερό: Η επαρκής ενυδάτωση υποστηρίζει την καλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά υπάρχουν πλέον δεδομένα που δείχνουν ότι βοηθά και σε διαδικασίες λιπόλυσης, δηλαδή της διάσπασης του λίπους. Παράλληλα, εάν πίνουμε αρκετό νερό, αντιμετωπίζουμε και την κατακράτηση υγρών, που συχνά κάνει τη ζυγαριά να «κολλάει».

Ύπνος: Καθώς ένα πλήθος μεταβολικών διεργασιών λαμβάνει χώρα το βράδυ που κοιμόμαστε, ένας επαρκής χρονικά και ποιοτικά ύπνος είναι απαραίτητος για την υποστήριξη μιας προσπάθειας ρύθμισης του βάρους. Αντιθέτως, διαταραχές στον ύπνο έχουν συσχετιστεί με δυσκολία στη ρύθμιση του βάρους σε πλήθος ερευνών.

Η ρύθμιση του βάρους μας, λοιπόν, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες πέραν της ποιότητας της διατροφής, τους οποίους θα πρέπει να τους λαμβάνουμε υπόψη. Στοχεύουμε σε μια αλλαγή του τρόπου ζωής για να μπορέσουμε να αλλάξουμε το βάρος μας επιτυχώς, αλλά και, το σημαντικότερο,  να το διατηρήσουμε!

 

Διαιτολογικό γραφείο Αλεξάνδρας Γεωργίου

Θουκυδίδου 39 & Παλαμηδίου, Άλιμος

Τ: 2114092134

www.ugeia-diatrofi.gr