Άλιμος Online

Συνέντευξη με τον Σπύρο Μουρελάτο, τον μελωδικό σαξοφωνίστα του Αλίμου

Σπύρος Μουρελάτος: Ο μελωδικός σαξοφωνίστας του Αλίμου

Όσοι δεν ήξεραν τον σαξοφωνίστα Σπύρο Μουρελάτο από τις live εμφανίσεις του στο εστιατόριο Due Pentole που βρίσκεται στον Άλιμο, ή από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου, τον απήλαυσαν στα εγκαίνια του Κλειστού Γυμναστηρίου, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, που συνόδευσε μουσικά τις αθλήτριες του Θουκυδίδειου Γυμναστικού Συλλόγου, στις επιδείξεις τους.

Το σαξόφωνο είναι πνευστό μουσικό όργανο και παρά τη μεταλλική δομή του, ανήκει στην οικογένεια των ξύλινων πνευστών, γιατί ο ήχος του παράγεται από καλάμι.  Θεωρείται ένα από τα πιο μελωδικά και συγχρόνως ερωτικά μουσικά όργανα, με υπέροχο ήχο.

Συναντήσαμε τον Σπύρο Μουρελάτο στο Μουσικό Σχολείου Αλίμου, εκεί όπου διδάσκει τα  τελευταία 17 χρόνια, ως Καθηγητής σαξοφώνου και υπεύθυνος της ορχήστρας jazz του σχολείου. Του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του, πως ξεκίνησε η αγάπη του για το σαξόφωνο και πως βρέθηκε στον Άλιμο και ειδικά στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

«Γεννήθηκα στην Αθήνα. Η καταγωγή μου είναι από την Κεφαλονιά. Η αγάπη μου για το σαξόφωνο ξεκίνησε όταν ήμουν 10 χρονών και είχα πάει  με τους γονείς μου σε μία κοπή πίτας στο κέντρο «On the Rocks». Τραγουδούσε ο Πασχάλης και θυμάμαι ότι είχα πάει σε μια γωνιά και παρακολουθούσα τον σαξοφωνίστα που έπαιζε. Τις επόμενες μέρες είπα στον πατέρα μου ότι ήθελα να μάθω σαξόφωνο και εκείνος, ως Επτανήσιος, με πήγε αμέσως σε Ωδείο για να αρχίσω μαθήματα. Τελειώνοντας το σχολείο, έδωσα εξετάσεις στο Πολεμικό Ναυτικό, πέρασα στην Σχολή ΣΜΥΝ, έγινα Υπαξιωματικός, αλλά μετά από  τρία χρόνια παραιτήθηκα. Έδωσα εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ και πέρασα στην Κομοτηνή ως δάσκαλος σε Μουσικό Σχολείο. Έμεινα στην Κομοτηνή 10 χρόνια, απέκτησα πολλή εμπειρία εκεί και το 2004 πήρα μετάθεση στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου».

Παίζετε  άλλα όργανα;  Δική σας μουσική γράφετε;

Ναι, παίζω κλαρινέτο και φλάουτο.  Και ναι, γράφω και  δική μου μουσική, κυρίως με jazz θέματα.

Στο Due Pentole, στην Λεωφόρο Θεομήτορος, σας έχουμε δει συχνά. Κάνετε και άλλα live, σε άλλους χώρους;

Ναι, κάνουμε live events σε διάφορους χώρους στην Αθήνα και σε εστιατόρια. Είτε ως trio, «Tres royal» με τον Μαρίνο Κωστόπουλο στο πιάνο και την Χρύσα Σιγάλα στο τραγούδι, είτε με την «Vicky Bee & the Acoustic Troubles» σε βραδιές με ύφος jazz.

Στο Due Pentole πότε θα σας απολαύσουμε ξανά;

Στις 14 Φεβρουαρίου, του Αγ. Βαλεντίνου, θα είμαστε εκεί σε μια βραδιά instrumental με πιάνο και σαξόφωνο και στις 10 Μαρτίου με ξένο και ελληνικό ρεπερτόριο.

Μιλήστε μας  λίγο για το Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

Στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου φοιτούν περίπου 400 παιδιά και έχει 90 δασκάλους. Διευθυντής είναι ο κύριος Κωνσταντίνος Πουής. Τα παιδιά που φοιτούν είναι ηλικίας από 12 μέχρι 18. Παίρνουμε μέρος σε παρελάσεις, στην περιφορά του Επιταφίου, κλπ. Ο Δήμος μας στηρίζει πολύ. Το σχολείο θερμαίνεται μέχρι τις 15:30 που λειτουργεί, χωρίς να μας έχει λείψει ποτέ πετρέλαιο. Δυστυχώς ο χώρος δεν επαρκεί όμως πια, τα παιδιά είναι πολλά και το κτήριο μικρό. Αναγκαζόμαστε και κάνουμε μαθήματα ακόμη και κάτω από σκάλες, ή σε αίθουσα του Ιερού Ναού της Μυρτιδιώτισσας, που βρίσκεται δίπλα. Δεν έχουμε μία αίθουσα συναυλιών. Είμαστε σε επαφή με τον Δήμαρχο Αλίμου, τον Ανδρέα Κονδύλη και μαζί με μία επιτροπή του σχολείου, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μία λύση νέας στέγασης.

Πριν φύγουμε, του ζητήσαμε να μας παίξει ένα κομμάτι δικό του στο σαξόφωνο και μαγευτήκαμε. Στην αγκαλιά του κάθεται το σαξόφωνο κι εκείνος του ψιθυρίζει με ανάσες ζεστές και τρυφερές. Βγαίνει ήχος, που πρώτα φτάνει στη ψυχή κι ύστερα στ’ αυτιά μας.

 

Μίλησε στην Ελισάβετ Μιτσού

Ο χρήστης κατανοεί και αποδέχεται ότι δεν του παρέχεται το δικαίωμα να αναπαράγει, αντιγράφει, πωλεί, μεταπωλεί ή/και εκμεταλλεύεται εμπορικά με οποιονδήποτε τρόπο σύνολο ή μέρος του περιεχομένου του alimosonline.gr - Οποιαδήποτε αναπαραγωγή περιεχομένου απαιτεί την έγγραφη συγκατάθεση του συντάκτη. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο info@alimosonline.gr