Άλιμος Online

Επίτιμος δημότης Αλίμου από σήμερα ο Ακαδημαϊκός και Αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής

Επίτιμος δημότης Αλίμου από σήμερα ο Ακαδημαϊκός και Αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο 2ο Λύκειο Αλίμου, η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Εξερεύνηση του Πλούτωνα και έξοδος στον Γαλαξία: τα διαστημόπλοια New Horizon-Voyager».

 Η ημερίδα απευθυνόταν σε καθηγητές και μαθητές των τάξεων Α΄, Β’ και Γ΄ Λυκείου και οργανώθηκε από: το 2ο Λύκειο Αλίμου, σε συνεργασία με το 4ο Λύκειο Γλυφάδας, τους Συμβούλους Β/θμιας Εκπαίδευσης της Δ΄ Αθήνας, Γιώργο Παυλικάκη και Παρασκευά Γιαλούρη, το 1οκαι 2ο ΕΚΦΕ Δ΄ Δ/νσης, τους εκπαιδευτικούς Πάσσα Παναγιώτη, Πέτρο Καλογεράκο, Αλέξανδρο Γιώτη, με την υποστήριξη του Δήμου Αλίμου και με εισηγητή τον Ακαδημαϊκό και Αστροφυσικό, Σταμάτη Κριμιζή.

Στα πλαίσια της ημερίδας και θέλοντας να τιμήσει τον παγκοσμίως γνωστό αστροφυσικό, ο Δήμος Αλίμου τον ανακήρυξε σε επίτιμο δημότη Αλίμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το 1999, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, ονόμασε – προς τιμήν του – τον αστεροειδή 8323, Κριμιζής!

Παρόντες στην ημερίδα ήταν, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, οι Αντιδήμαρχοι, Μαίρη Ανανιάδου, Δώρα Σύρμα και Στέφανος Διαμαντής, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αλίμου, Ευάγγελος Κακκαβής και πολλοί καθηγητές και μαθητές.

 

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, κατά την τελετή ανακήρυξης του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή σε επίτιμο δημότη Αλίμου, είπε : 

«Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, άνθρωποι σαν τον Σταμάτη Κριμιζή, έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι το ταξίδι του ανθρώπου για την γνώση και το ταξίδι  για ένα καλύτερο αύριο, δεν σταματάει ποτέ. Σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου του για την ανθρωπότητα και ευγνωμοσύνης που δέχτηκε σήμερα να είναι κοντά μας, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση να ανακηρύξει τον Σταμάτη Κριμιζή σε επίτιμο δημότη Αλίμου. Αυτό, είναι κάτι που γίνεται σπάνια και σε μεγάλες προσωπικότητες. Η τελευταία φορά που ο Δήμος Αλίμου ανακήρυξε επίτιμο δημότη Αλίμου, ήταν πριν 25 χρόνια, όταν τίμησε την Ζακλίν Ντε Ρομιγί.Είναι πολύ μικρή η πλακέτα, αλλά πολύ μεγάλος ο θαυμασμός και  η εκτίμησή μας προς το πρόσωπό σας! Να είστε πάντα καλά, για να μας διδάσκετε ήθος και αρχές! Και είναι τιμή μας που, ένας αστεροειδής έχει τo όνομα ενός Αλιμιώτη!»

Λίγα λόγια για τον Σταμάτη Κριμιζή :

Ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, είναι ακαδημαϊκός-διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία, ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου, το 1938, και αποφοίτησε από το τοπικό Γυμνάσιο Αρρένων, το 1956. Καθώς ο πατέρας του ήταν μετανάστης που συχνά ταξίδευε από και προς, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα (Πτυχίο Φυσικής το 1961) και της Αϊόβα (μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Sc. το 1963 και διδακτορική διατριβή το 1965) των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αιόβα και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (Applied Physics Laboratory) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1980, διορίστηκε Επικεφαλής Επιστήμονας στο Τμήμα Διαστημικής, όπου και ανέλαβε Διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου τεχνικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι Επίτιμος Διευθυντής. Εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός στη νεοϊδρυθείσα έδρα «Επιστήμη του Διαστήματος» της Ακαδημίας Αθηνών, τον Νοέμβριο του 2004 και πρόεδρος της Τάξεως Θετικών Επιστημών για το 2007. Τον Δεκέμβριο 2006, ανέλαβε Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

 

Ο χρήστης κατανοεί και αποδέχεται ότι δεν του παρέχεται το δικαίωμα να αναπαράγει, αντιγράφει, πωλεί, μεταπωλεί ή/και εκμεταλλεύεται εμπορικά με οποιονδήποτε τρόπο σύνολο ή μέρος του περιεχομένου του alimosonline.gr - Οποιαδήποτε αναπαραγωγή περιεχομένου απαιτεί την έγγραφη συγκατάθεση του συντάκτη. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο info@alimosonline.gr