Άλιμος Online

Οι άνθρωποι που φροντίζουν το Συμμαχικό Κοιμητήριο στον ΄Αλιμο

Οι άνθρωποι που φροντίζουν το Συμμαχικό Κοιμητήριο στον ΄Αλιμο

Το Συμμαχικό Κοιμητήριο στον Άλιμο, είναι ένα χαρακτηριστικό σημείο γεωγραφικής  αναφοράς.

Βρίσκεται στην είσοδο της πόλης μας και το περνάμε σχεδόν πάντοτε, είτε ανεβαίνοντας προς το κέντρο της Αθήνας, είτε επιστρέφοντας. Βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, λόγω της επίσκεψης του Πρίγκιπα Καρόλου και της Δούκισσας της  Κορνουάλης.

Το χαρακτηριστικό της αισθητικής αναφοράς του είναι, ότι άσχετα με την πρόσφατη επίσκεψη – που όλα έπρεπε να είναι στην εντέλεια – ο κήπος του είναι υποδειγματικός, πάντοτε πολύ προσεγμένος, το γρασίδι κουρεμένο, τα δέντρα και τα λουλούδια φροντισμένα. Τη φροντίδα αυτού του τόσο μεγάλου κήπου, έχει μια ομάδα κηπουρών που την απαρτίζουν, ο αρχικηπουρός, Μανώλης Τσούλος και οι τρεις κηπουροί, Μπάμπης Πολυχρονάκης, Ανδρέας Μανιτάκης και Χρήστος Σκυλίτσης, που αν και είναι δημότες άλλων δήμων, στην ουσία είναι άνθρωποι του Αλίμου, μιάς και φροντίζουν ένα κομμάτι του Αλίμου!

(Στην κεντρική φωτογραφία, η προαναφερθείσα ομάδα των κηπουρών, με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Κώστα Αλεξανδρόπουλο, την τοπική επόπτη Ελένη Κακκαβά, τον Διευθυντή της περιφέρειας Μεσογείου Ιan Emir Hussein και τους τεχνικούς συντηρητές Γιώργο Υφαντίδη και Νίκο Χαντζή).

 Η ιστορία του Συμμαχικού Κοιμητηρίου:

Το Πολεμικό κοιμητήριο Φαλήρου, το Μνημείο Αθηνών (Phaleron War Cemetery, the Athens Memorial) είναι νεκροταφείο 2.067 πεσόντων στρατιωτών της Κοινοπολιτείας από την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς το 1941 και μετά το 1944.

Το Πολεμικό κοιμητήριο Φαλήρου βρίσκεται στον ΄Αλιμο, κοντά στην εκβολή του ρέματος της Πικροδάφνης, με πρόσοψη στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος. Απέναντι από το κοιμητήριο, στην πλευρά της θάλασσας βρίσκεται η Μαρίνα Αλίμου.

Αρχικά, η τοποθεσία χρησίμευσε ως κοιμητήριο για τους στρατιώτες της Κοινοπολιτείας που έπεσαν κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο του 1944-1945. Στη συνέχεια, το Ελληνικό κράτος με την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων (Commonwealth War Graves Commission), αποφάσισαν να μετατραπεί σε κοιμητήριο όλων των στρατιωτών της Κοινοπολιτείας που έπεσαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετέφεραν εκεί τα οστά τους από πεδία των μαχών, από προσωρινά στρατιωτικά νεκροταφεία, αλλά και από κοινά νεκροταφεία όλης της Ελλάδας. Αρχιτέκτονας του κοιμητηρίου ήταν ο Λουί ντε Σουασόν (Louis de Soissons), γαλλοκαναδός, ο οποίος σχεδίασε πολλά ακόμη κοιμητήρια για νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο μνημείο του κοιμητηρίου, το Μνημείο Αθηνών (the Athens Memorial), μνημονεύονται περίπου 2.882 στρατιώτες των οποίων δεν βρέθηκαν τα σώματα, από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Κρήτη το 1941 και την περίοδο 1944-1945, από τα Δωδεκάνησα αλλά και τη Γιουγκοσλαβία μεταξύ 1943 και 1945.

Μέρος του κοιμητηρίου είναι και το μνημείο αποτεφρωμένων, στο οποίο μνημονεύονται 74 Ινδοί στρατιώτες οι οποίοι αποτεφρώθηκαν.

Στη βόρειο-ανατολική πλευρά του κοιμητηρίου υπάρχει τμήμα στο οποίο βρίσκονται τάφοι στρατιωτών και πολιτών που πέθαναν στην Ελλάδα αφού είχαν τραυματιστεί στον Πόλεμο της Κριμαίας και οι οποίοι είχαν αρχικά θαφτεί στο Αγγλο-Γαλλικό Κοιμητήριο του Φαλήρου, στο Νέο Φάληρο, όπου και βρίσκονταν μέχρι το 1966, όταν το εκεί νεκροταφείο μετακινήθηκε στο Πολεμικό Κοιμητήριο Φαλήρου, μετά από αίτημα της Ελλάδας. Στο τμήμα αυτό στο οποίο βρίσκεται δίγλωσση επιγραφή με τίτλο: "Franco British Cemetery - Crimean War" και "Cimetiere Franco Britannique - Guerre de Crimée" βρίσκονται 23 τάφοι, οβελίσκος - κοινό μνημείο για τους Γάλλους και Βρετανούς στρατιώτες και έξη ακόμη επιτύμβιες στήλες.

 

 

 

 

Ο χρήστης κατανοεί και αποδέχεται ότι δεν του παρέχεται το δικαίωμα να αναπαράγει, αντιγράφει, πωλεί, μεταπωλεί ή/και εκμεταλλεύεται εμπορικά με οποιονδήποτε τρόπο σύνολο ή μέρος του περιεχομένου του alimosonline.gr - Οποιαδήποτε αναπαραγωγή περιεχομένου απαιτεί την έγγραφη συγκατάθεση του συντάκτη. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο info@alimosonline.gr