Άλιμος Online

Νησί κινδυνεύει να γίνει ο Λαιμός Βουλιαγμένης

Ο οργανισμός διαΝΕΟσις προειδοποιεί πως ο Λαιμός της Βουλιαγμένης είναι πολύ πιθανό να γίνει νησί λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

Ο ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός προάγει μελέτες και ερευνητικό έργο επιδιώκοντας να προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής και να παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση και ανάλυση.

Το απόσπασμα της έρευνας σχετικά με τον Λαιμό Βουλιαγμένης: Σύμφωνα με τις προβλέψεις του IPCC (2007) μέχρι το τέλος του αιώνα αναμένεται μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας που θα κυμανθεί από 20 μέχρι 59 εκατοστά. Ωστόσο υπάρχουν και ερευνητές που θεωρούν πως αυτές οι εκτιμήσεις είναι πολύ μετριοπαθείς, και πως τα υπάρχοντα μοντέλα υποεκτιμούν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι παγετώνες της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια είναι πιο πιθανή μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας από 80 εκατοστά μέχρι και 2 μέτρα ως το τέλος του αιώνα. Αυτά τα μεγέθη ίσως να ακούγονται μικρά ή αμελητέα, αλλά δεν είναι. Καταγράψαμε τι σημαίνει μια ενδεχόμενη αύξηση της στάθμης της θάλασσας σε διάφορες περιοχές της χώρας σε μερικούς ευανάγνωστους χάρτες. Εδώ βλέπουμε τις επιπτώσεις στο Λαιμό της Βουλιαγμένης και στις παραλίες του Ορνού στη Μύκονο. Στην κυρίως έκθεση υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα. Οι επιπτώσεις, όπως φαίνονται στους χάρτες, είναι θεαματικές. Αν δεν ληφθούν μέτρα, ο Λαιμός ενδέχεται να γίνει νησί. Δημοφιλείς παραλίες της Ελλάδας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Μάλιστα, πιο κάτω αναφέρεται πως έως το 2065 τα Δέλτα μεγάλων ποταμών θα μετατραπούν σε μεγάλους κόλπους.

 

Τατιάνα Τζινιώλη

Πρώτη δημοσίευση: Nou-pou.gr

Ο χρήστης κατανοεί και αποδέχεται ότι δεν του παρέχεται το δικαίωμα να αναπαράγει, αντιγράφει, πωλεί, μεταπωλεί ή/και εκμεταλλεύεται εμπορικά με οποιονδήποτε τρόπο σύνολο ή μέρος του περιεχομένου του alimosonline.gr - Οποιαδήποτε αναπαραγωγή περιεχομένου απαιτεί την έγγραφη συγκατάθεση του συντάκτη. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο info@alimosonline.gr