Άλιμος Online

  • Αρχική
  • All Around
  • Φωτογραφίες και ρεπορτάζ από την βραδιά της παρουσίασης των εργασιών στον Ι.Ν Εισοδίων της Θεοτόκου

Φωτογραφίες και ρεπορτάζ από την βραδιά της παρουσίασης των εργασιών στον Ι.Ν Εισοδίων της Θεοτόκου

Φωτογραφίες και ρεπορτάζ από την βραδιά της παρουσίασης των εργασιών στο Ι.Ν Εισοδίων της Θεοτόκου

Μία αξέχαστη ατμοσφαιρική βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Κτήμα Τραχώνων (τ. Γερουλάνου και νυν «The Mart») την Δευτέρα το βράδυ.

Έγινε παρουσίαση των εργασιών αναστήλωσης του Ναού και της διάσωσης των τοιχογραφιών του. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν όλα τα στάδια αναστήλωσης του Ναού από την αρχαιολόγο Καλ. Φλώρου και των σωστικών εργασιών στερέωσης του Αγιογραφικού Διακόσμου του Ναού από τον υπεύθυνο της συντήρησης Γιάννη Σπανό.

Η εκδήλωση έγινε στον προαύλιο χώρο του Ναού, μέσα στο κτήμα, υπό το φεγγαρόφως, με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αλίμου να επενδύουν μουσικά την εκδήλωση.

Οι εργασίες που έγιναν ήταν: 1. Στερέωση ζωγραφικής επιφάνειας, 2. Στερέωση αποκολλημένων περιοχών – ενέματα, 3. Προστασία-οπλισμός της ζωγραφικής επιφάνειας, 4. Αφαίρεση παλαιοτέρων επεμβάσεων-κονιαμάτων, 5. Οροθέτηση των τοιχογραφιών – περιμετρική προστασία, 6. Αφαίρεση των γαζών προστασίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν, ο Παύλος Παπαδημητρόπουλος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανάδειξης του κτήματος Τραχώνων, η Αρχαιολόγος Μαρίνα Παπαδημητρίου, ο Δικηγόρος Αριστείδης Θωμόπουλος και η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου «Σκλαβενίτης» Αικατερίνα Βουτσά.

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση είπε : «Η χαρά όλων μας είναι μεγάλη που έχουν προχωρήσει οι εργασίες και υπάρχει πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται για την ιστορία και την ταυτότητά μας, για το σήμερα και για το αύριο. Ευχαριστώ τον κύριο Θωμόπουλο, την Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανάδειξης του κτήματος Τραχώνων, την Εφορία Αρχαιοτήτων, την αρχαιολόγο κυρία Καζά, την οικογένεια και την εταιρεία Σκλαβενίτη που έχει μία διαφορετική προσέγγιση από τη προηγούμενη γερμανική εταιρεία και έχουν μπει σε άλλη τροχιά τα πράγματα.
Να σας ενημερώσω ότι υπάρχει μία ευρύτερη προσπάθεια μαζί με την εταιρεία Σκλαβενίτη, για το κτήμα, το εκκλησάκι και το οίκημα Γερουλάνου, γίνεται ένας σχεδιασμός εδώ και δύο χρόνια - πρόσφατα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο - για να εντάξουμε όλο το κτήμα το οποίο είναι 110 στρέμματα στο σχέδιο πόλεως. Τα 80 στρέμματα από αυτά, θα δοθούν ως δωρεά εν μέρει από την εταιρεία Σκλαβενίτης στον Δήμο Αλίμου και τα οποία περιλαμβάνουν το δάσος, το εκκλησάκι και το αρχοντικό Γερουλάνου, ώστε να γίνει ένα τεράστιο πάρκο αναψυχής , πολιτισμού και χώρος πρασίνου. Είναι μία σπουδαία προσπάθεια και βρισκόμαστε στην φάση της υλοποίησης αυτού του σχεδίου.
Άλλες πρωτοβουλίες για να αναδείξουμε τον πλούτο που έχουμε και για να φέρουμε τουρισμό στην πόλη μας, είναι ένα ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουμε, στα ελληνικά και στα αγγλικά, που θα αναδεικνύει την ιστορική μας κληρονομιά, αφιερωμένο στην ιστορία και στον πλούτο του Αλίμου. Το ντοκιμαντέρ αυτό έχει σχεδόν τελειώσει, θα είναι μία διαφορετική προσέγγιση, με μεγάλο κομμάτι αφιερωμένο στην ιστορία του Αλίμου, η οποία έχει πάνω από 5000 χρόνια ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή μας. Το ντοκιμαντέρ αυτό θα ενταχθεί στην καινούργια ιστοσελίδα του Δήμου, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη.
Να σας ανακοινώσω επίσης, ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα είναι έτοιμη η επανέκδοση του ανανεωμένου λευκώματος με την ιστορία του Αλίμου, αναθεωρημένο μετά 12 χρόνια από την πρώτη έκδοσή του, το οποίο θα είναι και σε ψηφιακή μορφή, η οποία θα μοιραστεί με ηλεκτρονική μορφή σε όλα τα σχολεία της πόλης μας.
Επίσης, ετοιμάζουμε με την αρχαιολόγο κυρία Καζά, η οποία έχει κάνει ανασκαφές σε όλα τα νότια προάστια, να τυπώσουμε έναν οδηγό με τις 5 ιστορικές διαδρομές, οι οποίες τείνουνε κάθετα και οριζόντια την πόλη μας και έχουν μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον και που αποτελούν όλα αυτά την τοπική μας, αλλά και την εθνική μας ταυτότητα. Ο οδηγός αυτός θα είναι σύντομα έτοιμος.
Ελπίζουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο, να ενώσουμε αυτές τις 5 διαδρομές, σε μία διαδρομή από το μετρό μέχρι την παραλία, σε μία ιστορική διαδρομή ώστε να μπορεί κάποιος να τις περπατήσει.
Έχουμε κάνει πρόταση μέσω ΕΣΠΑ για ένα κομμάτι της διαδρομής και ελπίζουμε στο μέλλον να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ώστε να αναδείξουμε τον πλούτο της περιοχής που ζούμε και να δώσουμε στη νέα γενιά αυτά τα επιτεύγματα τα οποία παλεύουμε να αναδείξουμε.
Επίσης, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα μπουν αρχαιολογικές πινακίδες στο αρχαίο θέατρο και στον λόφο της Αγίας Άννας, είμαστε σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για να συνειδητοποιήσει όλος ο κόσμος σε τι σπάνιο χώρο ζούμε, γιατί ορισμένοι ζούνε δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους και δεν το γνωρίζουν».

Στην συνέχεια μίλησε ο Αντιδήμαρχος Αλίμου και μέλος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανάδειξης του κτήματος Τραχώνων, Στέφανος Διαμαντής ο οποίος δήλωσε συγκινημένος και είπε ότι «Μετά από πολλούς αγώνες και δουλειά, βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ απόψε σε μία μαγική βραδιά» και ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στις εργασίες και τις διαδικασίες.

Ο τελευταίος χαιρετισμός ήταν από τον Πατέρα Διονύσιο, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες για την πραγματοποίηση όλων αυτών των ιδιαίτερων εργασιών, έκανε μια σύντομη απαρίθμηση των σπουδαίων και μοναδικών αρχαιοτήτων της περιοχής του Αλίμου και ευχήθηκε να μπορέσουν να αναδειχθούν όλοι αυτοί οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στον Άλιμο αναξιοποίητοι.

Φωτογραφίες από την όμορφη βραδιά:

Ο χρήστης κατανοεί και αποδέχεται ότι δεν του παρέχεται το δικαίωμα να αναπαράγει, αντιγράφει, πωλεί, μεταπωλεί ή/και εκμεταλλεύεται εμπορικά με οποιονδήποτε τρόπο σύνολο ή μέρος του περιεχομένου του alimosonline.gr - Οποιαδήποτε αναπαραγωγή περιεχομένου απαιτεί την έγγραφη συγκατάθεση του συντάκτη. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο info@alimosonline.gr