All Around

«Μad Playground», έκθεση του Δημήτρη Αμελαδιώτη και Φώτιου Μπάλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017, 18:00
«Μad Playground», έκθεση του Δημήτρη Αμελαδιώτη και Φώτιου Μπάλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου

Ο Δημήτρης Αμελαδιώτης και ο Φώτιος Μπάλας παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση «Μad Playground» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 20:00 και η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 10 Ιανουαρίου 2018.

H ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, σημειώνει:

«Μad Playground», μια μετάβαση στον τόπο της παιχνιδιάρας φαντασίας του απύθμενου. Δες το όνειρο, δες την σκέψη, δες την ιδέα, από τις ρίζες τις βαθιές, πώς ενσαρκώνονται, στους υλικούς και άυλους μηχανισμούς της Τέχνης, στήνουν παιχνίδια. Αιχμηρά και αθώα, γελαστά και αγέλαστα, παραδομένα νοήματα, συμβολικά ορισμένα. Φροντισμένα με τρόπο αφαιρετικό ή ξεκάθαρο. Τρισδιάστατα μένουν με όψη μεστή. Στοίβες αράδες αντικείμενα σε συμφωνία. Θα μπορούσαν να μοιάζουν, έτσι όπως από τις μήτρες τους γεννιούνται, με ιδιόρρυθμα παζλ ή με εξαίσιους γρίφους. Στην πραγματικότητα χωράνε τον κόσμο. Τον ερμηνεύουν, τον ρωτάνε και τον πλάθουν αλλιώς. 

Στα έργα του Δημήτρη Αμελαδιώτη, η αρχική αυτοσχεδιαστική προσέγγιση που εκφράζεται χειρονομιακά, μέσω της συνεχούς συσσώρευσης των διαφόρων χρηστικών αντικειμένων που ο καλλιτέχνης επιλέγει, οδηγεί στην δημιουργία μιας τελικής εικόνας που εντάσσεται στο φάσμα της αφαίρεσης, της συμβολικής και της εννοιολογικής αναγωγής. Τα απρόσμενα και φαινομενικά αταίριαστα μεταξύ τους στοιχεία, φτιάχνουν εικόνες συχνά αναγνωρίσιμες, δοσμένες όμως με έναν μη συμβατικό και πρωτόπλαστο χαρακτήρα. Όπως το έργο που παραπέμπει σε ένα γνωστό παιχνίδι αφαίρεσης και πρόσθεσης ξύλινων κομματιών με στόχο να ορθώσουν έναν πύργο. Εδώ ο πύργος στέκεται γυρτός με σωσίβιο και δόρυ από μεταλλική βέργα. Ίσως να είναι η άλλη εκδοχή μιας ασταθούς, βαλλόμενης πολιτείας που προσπαθεί τόσο να πολεμήσει μα και να σωθεί. Η φαντασία είναι έκδηλη και ποιοτικά στοχευμένη, σε όλα τα έργα του καλλιτέχνη, με την υλική της υπόσταση   να διακατέχεται από μια ευθραυστότητα και συνάμα δυναμική.

Για τον Φώτιο Μπάλα, το "σοβαρό" παιχνίδι είναι στην ουσία η πρωταρχική δομή του έργου του. Παιδικά παιχνίδια, ανάμεσα τους, κύβοι και κούκλες, πλεγμένα σε συνθετικές χαώδεις αρμονίες μιας ιδιάζουσας ποπ-αρτ αναγωγής, γίνονται ο κώδικας της εικαστικής αναφοράς και λειτουργίας, αλλά και της αποκρυπτογράφησης του νοήματος. «Λειτουργώ ως "εικαστικός ρακοσυλλέκτης"», αναφέρει ο ίδιος. «Τίποτα δεν σταματάει να έχει αξία για μένα αφού η παλέτα μου αποτελείται από παλιά παιχνίδια, τρίχες, χαρτιά, έντομα, υφάσματα, οστά ζώων, καπάκια και από πολλά άλλα αντικείμενα, χρηστικά και μη». Σε κάποια έργα του εντάσσει ακόμα το φως, τον ήχο και την κίνηση. Οι θεματικές του, θίγουν επίκαιρα ζητήματα κοινωνικού και ψυχολογικού ενδιαφέροντος, όπως είναι: η χρήση-κατάχρηση των social media, η καταπίεση, η υπερκατανάλωση, ο ναρκισσισμός, οι εμμονές, το άγχος και η αίσθηση του ανικανοποίητου.

 

Οι δυο καλλιτέχνες, ο Αμελαδιώτης και ο Μπάλας, φαίνεται να γνωρίζουν καλά πώς να κερδίζουν το "παιχνίδι". Δεν είναι μόνο η τεχνική αρτιότητα των έργων τους, αλλά και η πρωτοτυπία που τα διαπνέει. Κάθε έργο είναι μοναδικό και ευφάνταστο. Προκαλεί τον θεατή να το "αναπνεύσει". Δύο δυνάμεις φαντασίας, ενώνονται μαζί και στην ταυτοχρονία μας δελεάζουν να ερμηνεύσουμε την δική τους υπέρβαση.

Info:

Εγκαίνια: Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου & ώρα 8 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 7 Δεκεμβρίου – 10 Ιανουαρίου 2018

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή: 10 π.μ - 9 μ.μ. & Σάββατο: 5 - 9 μ.μ.

Επιμέλεια: Νικολένα Καλαϊτζάκη

Συνεργάτες: Άννα Αγγελοπούλου, Άκης Πίτσικας

Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου: Λ. Ιωνίας 96, Άλιμος

 

Τι διάβασαν περισσότερο οι Αλιμιώτες;
 

Γυναίκα χαρακώνει βρέφη με αιχμηρό αντικείμενο σε Άλιμο και Άγιο Δημήτριο

17 Ιουλίου, 10:43

Την Τρίτη 10 Ιουλίου, μία γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων, πλησίασε μία μητέρα και χαράκωσε με αιχμηρό αντικείμενο που είχε κρυμμένο στα χέρια της, το πόδι του μόλις δυόμιση μηνών μωρού της.

 
 

Οι 4 παραλίες των Νοτίων που είναι ακατάλληλες για κολύμπι

17 Ιουλίου, 05:24

Λίστα με κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες για κολύμπι στην Αττική δημοσίευσε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών.

 
 

Street food festival ετοιμάζεται στο Cine Άλιμος

16 Ιουλίου, 11:57

Street food festival ετοιμάζεται φιλοξενηθεί στον χώρο του θερινού κινηματογράφου της παραλίας μας.

 
 

Σοβαρό τροχαίο αργά τη νύχτα, στη διασταύρωση Θεμιστοκλέους και Λεωφ. Καλαμακίου

21 Ιουλίου, 08:45

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα έγινε χθες τη νύχτα – περίπου στις 03:00 –  στη διασταύρωση της οδού Θεμιστοκλέους με την Λεωφόρο Καλαμακίου.

 
 

Παλαιό Φάληρο: Η Ευγενία Μανωλίδου έπεσε στη θάλασσα και την έβγαλε το Πολεμικό Ναυτικό

17 Ιουλίου, 15:28

Ένα μικρό ατύχημα είχε σήμερα η Ευγενία Μανωλίδου.

 
 

Γλυφάδα: Αύριο η δωρεάν συναυλία του Τόλη Βοσκόπουλου

17 Ιουλίου, 06:50

Ο ανεπανάληπτος Τόλης Βοσκόπουλος στο Φεστιβάλ Γλυφάδας 2018!

 
 

Συνελήφθη η γυναίκα που χαράκωνε βρέφη σε εμπορικά κέντρα των Νοτίων Προαστίων

19 Ιουλίου, 06:04

Χθες το βράδυ συνελήφθη η γυναίκα που χαράκωνε βρέφη σε εμπορικά κέντρα του Αλίμου και του Αγίου Δημητρίου.

 
 

Δύο ακόμη μαρτυρίες από μητέρες που δέχτηκαν την επίθεση της γυναίκας που χαρακώνει μωρά – Οι νέες εξελίξεις

18 Ιουλίου, 09:05

Χθες το πρωί ήρθε στη δημοσιότητα το θέμα που προκάλεσε σοκ, για τη γυναίκα που χαρακώνει μωρά τα οποία βρίσκονται στην αγκαλιά των μητέρων τους.

 
 

Πως θα ήταν «Τα Φιλαράκια» αν είχαν γυριστεί στον Άλιμο

16 Ιουλίου, 11:40

Αυτή την ερώτηση έκανα στον εαυτό μου μετά από το χιλιοστό re-run της σειράς στο Netflix. Ναι, είμαι από εκείνους που βλέπουν ξανά τα επεισόδια στο Netflix, γιατί προφανώς δεν τους έφτανε το Star.

 
 

Μία συνέντευξη «από καρδιάς», του Αλιμιώτη Μανώλη Λιδάκη στο Alimos Online

17 Ιουλίου, 11:30

Εδώ και τρεις δεκαετίες ο Μανώλης Λιδάκης θεωρείται ένας από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Με συνεργασίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μουσικού υλικού, έχει καταφέρει να είναι μία από τις πιο διαχρονικές παρουσίες στον χώρο.