All Around

Η επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων και επιχειρηματιών για τη διαπλάτυνση της Αγίου Δημητρίου

Η επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων και επιχειρηματιών για τη διαπλάτυνση της Αγίου Δημητρίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της διαπλάτυνσης της λεωφόρου Αγίου Δημητρίου, δημιουργώντας μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Αρκετοί κάτοικοι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής δηλώνουν την αντίθεσή τους με το έργο αυτό και μας απέστειλαν το παρακάτω Δελτίο Τύπου και το οποίο δημοσιεύουμε αυτούσιο.

Η ανακοίνωση:

                Οι κάτοικοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρηματίες που κατοικοεδρεύουμε επί της λεωφόρου Αγ. Δημητρίου, μεταξύ των οδών Θεομήτορος και Γράμμου, εκφράζουμε για πολλοστή φορά την αντίθεσή τους στην υλοποίηση του έργου της διαπλάτυνσης της Λεωφόρου Αγίου Δημητρίου από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου. Έχοντας εκφράσει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας τις αντιρρήσεις μας, όπως ενδεικτικά στις δημόσιες διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα μετά την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης το 2012, επαναλαμβάνουμε τις αντιρρήσεις μας και ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς να λάβουν υπόψη τους τα κάτωθι πολύ σοβαρά ζητήματα και να τροποποιήσουν αναλόγως την μελέτη για το έργο, η οποία συντάχθηκε από τον ανάδοχο μελετητή δεκαπέντε χρόνια πριν.

                Επισημαίνουμε τους βασικούς προβληματισμούς μας και τις προτάσεις μας ως προς το υπό υλοποίηση έργο:

  • Θεωρούμε την δημιουργία νησίδας προβληματική, καθώς μειώνει το πλάτος των πεζοδρομίων και πρόκειται να μειώσει την εμπορικότητα του δρόμου. Αντί νησίδας, προτείνουμε το πλάτος της να δοθεί εκατέρωθεν στα πεζοδρόμια.
  • Απαιτείται αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης με εγκεκριμένες θέσεις σε όλο το μήκος της οδού και όχι τμηματικά.
  • Απαιτείται η δημιουργία συχνών διαβάσεων για την διευκόλυνση της κάθετης κίνησης πεζών, ώστε να προστατεύεται η ασφαλής διέλευση των πεζών, η εξασφάλιση προσβασιμότητας σε ΑμεΑ, ποδηλάτες, καροτσιών κ.α., η οποία είναι απαραίτητη εξαιτίας της εμπορικότητας της οδού, της πυκνής κατοίκησης και της ύπαρξης σχολικών συγκροτημάτων και φροντιστηρίων κατά μήκος της οδού.
  • Το ρυμοτομικό σχέδιο που επιχειρεί να εφαρμόσει ο Δήμος Αγ. Δημητρίου έχει προβλέψει ρυμοτομικά βάρη και απαλλοτριώσεις που, επειδή δεν έχουν εφαρμοστεί επί 50 έτη, οφείλει να τα άρει αυτοδικαίως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, οφείλει για να το εφαρμόσει να συντάξει πίνακες αναλογισμού και να αποζημιωθούν αναλόγως οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες.
  • Η μελέτη χρήζει επικαιροποίησης σύμφωνα με τα ανωτέρω και τροποποίησης με γνώμονα την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών της περιοχής.

Η υπό υλοποίηση διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγ. Δημητρίου δεν πρόκειται να διευκολύνει την διέλευση των οχημάτων αλλά, αντίθετα, πρόκειται να δημιουργήσει μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα επιβαρύνει τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Σε συνέχεια των ανωτέρω προτάσεών μας και της από 2.06.2021 αναφοράς—καταγγελίας μας, ζητήθηκε από δημοτικούς συμβούλους του Δήμου η εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση και ορίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα τις επόμενες μέρες.

 

Άγιος Δημήτριος, 23.10.2021