Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

Εσείς ξέρετε ποιο είναι το παλαιότερο θερινό σινεμά της Αθήνας;

Εσείς ξέρετε ποιο είναι το παλαιότερο θερινό σινεμά της Αθήνας;

Δεκάδες τα θερινά σινεμά της Αθήνας και των Προαστίων που κάθε καλοκαίρι αποτελούν τον πιο must προορισμός για τους σινεφίλ.

Στον Άλιμο είχαμε τρία και πλέον, από το 2016 λειτουργεί στην παραλία Αλίμου το Cine Άλιμος. Τι γίνεται όμως με το κέντρο της Αθήνας; Πού έβλεπαν ταινίες οι Αθηναίοι; Ιστορικά, τα θερινά σινεμά έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές του περασμένου αιώνα, λίγα χρόνια μετά την έναρξη της 7ης τέχνης.

Η Αίγλη στο αίθριο του Ζάππειου είναι το παλαιότερο θερινό που υπάρχει έως και σήμερα.

 «Το πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών» έγραφε μια διαφήμιση της εποχής, ενώ από τις αρχές του 20ού αιώνα το Ζυθεστιατόριον η Αίγλη είχε συνδεθεί με τη μικρή Αθήνα της Βelle Époque και των Βαλκανικών Πολέμων.   Αρχικά, η είσοδος ήταν ελεύθερη, χωρίς κάποιο αντίτιμο, και για την εποχή εκείνη θεωρήθηκε κάτι μοναδικό και πρωτοποριακό. Ήδη, όπως αναγράφεται σε ιστορικές πηγές, στην πλατεία Συντάγματος τα συναντάμε από το καλοκαίρι του 1900, ενώ το 1904 προβάλλεται εκεί η γαλλική βωβή ταινία του Ζορζ Μελιές Ταξίδι στη Σελήνη. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι από το 1907 υπήρχαν στην πρωτεύουσα περίπου τριάντα θερινοί κινηματογράφοι.   29.5.2018 Όλη η Αθήνα θερινό σινεμά - Το Athens Open Air Film Festival ξεκινά Το παλιότερο θερινό σινεμά της πόλης είναι η Αίγλη στο αίθριο του Ζαππείου. «Το πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών» έγραφε μια διαφήμιση της εποχής, ενώ από τις αρχές του 20ού αιώνα το Ζυθεστιατόριον η Αίγλη είχε συνδεθεί με τη μικρή Αθήνα της Βelle Époque και των Βαλκανικών Πολέμων.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του στο τέλος της δεκαετίας του 1910, ενώ το 1920 ακολούθησε και το εμβληματικό Cine Paris.  Μάλιστα, η ιδέα για τη δημιουργία του θερινού κινηματογράφου ήταν ενός Έλληνα κομμωτή, ο οποίος ζούσε πολλά χρόνια στο Παρίσι και γι' αυτό το ονόμασε «Paris». Έπειτα, στις αρχές της δεκαετίας του '60 δημιουργείται το κτίριο όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα, στην πιο γοητευτική περιοχή της Αθήνας, και λειτουργεί ως θερινό και χειμερινό σινεμά. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960 έκλεισε για να επαναλειτουργήσει 26 χρόνια μετά, το 1986.

 

Τατιάνα Τζινιώλη