Υπάρχει Αλιμιώτης και Αλιμιώτισσα που να μην έχει θαυμάσει την όμορφη έπαυλη-βίλλα που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του Αγ. Γεωργίου-Αγ. Νικολάου (στο τέλος της οδού Ανδρούτσου);
Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες βίλλες του Καλαμακίου που όμως ένα μεγάλο μέρος του κήπου της σύντομα δεν θα υπάρχει πια. Η όμορφη έπαυλις ευτυχώς θα διατηρηθεί.
Με λύπη είδαμε αυτές τις ημέρες την τεράστια πινακίδα κατασκευαστικής εταιρείας που προμηνύει ότι στον υπέροχο κήπο της θα χτιστεί ένα μεγάλο συγκρότημα κατοικιών. Επίσης, η μονοκατοικία που βρίσκεται στο πίσω μέρος της βίλλας (στην οδό Υψηλάντου) θα κατεδαφιστεί και θα αποτελέσει μέρος του νέου συγκροτήματος.
Η ιστορία της βίλλας στο λόφο του Αγ. Νικολάου:
Η πανέμορφη αυτή βίλλα χτίστηκε την δεκαετία του ’50, την εποχή που δεν υπήρχαν άλλα σπίτια τριγύρω, από την οικογένεια Πιρπίρογλου-Παπάζογλου.
Η οικογένεια Πιρπίρογλου ήταν γνωστή από τις – ιστορικές για την Αθήνα – επιχειρήσεις κρυστάλλων «Άκρον-Ίλιον-Κρυστάλ» και το –επίσης ιστορικό για τα Ελληνικά δεδομένα – εργοστάσιο υφασμάτων «Άριστον».
Η βίλλα με τον μεγάλο κήπο δέσποζε επιβλητικά στην κορυφή του λόφου και ήταν σήμα κατατεθέν του Καλαμακίου. Πολλές ήταν οι ελληνικές ταινίες την δεκαετία του ‘60, που σκηνές τους είχαν γυριστεί είτε στο εσωτερικό της βίλλας, είτε στον πανέμορφο περιβάλλοντα χώρο-κήπο της.
Ένα δυστύχημα, που συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του ’60, έφερε την βίλλα ακόμη πιο μπροστά στο προσκήνιο. Ένα μικρό ταχυδρομικό αεροπλάνο του αμερικανικού αεροπλανοφόρου που βρισκόταν στον Πειραϊκό όρμο, εκτελώντας πτήση προς το Ελληνικό, παρουσίασε βλάβη και προσπαθώντας να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στους δρόμους Φιλελλήνων και Ανδρούτσου, προσέκρουσε με το ένα φτερό του στο κτίριο όπου στεγαζόταν το Αμερικάνικο Σχολείο και κατέπεσε στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας Πιρπίρογλου-Παπάζογλου όπου και πήρε φωτιά. Και οι δύο επιβαίνοντες πιλότοι σκοτώθηκαν. (Το Αμερικάνικο Σχολείο, ήταν ακριβώς απέναντι από την βίλλα).
Μετά από αυτό, το Κολλέγιο μεταφέρθηκε στα βόρεια προάστια.
Η βίλλα σήμερα, έχει περιτριγυριστεί από άλλες κατοικίες. Στο πίσω μέρος της έχουν χτιστεί ψηλές πολυκατοικίες, οι οποίες κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια, στο τόσο γραφικό – άλλοτε – λοφάκι. Δεν παύει όμως να είναι επιβλητική και δεν έχει χάσει καθόλου από το μεγαλείο που είχε κάποτε.
