Ειδήσεις και νέα του Αλίμου

1ο Συμπόσιο Γλυπτικής: Για έναν μήνα, 5 γλύπτες θα σμιλεύουν ακατέργαστο υλικό στον λόφο Πανί

1ο Συμπόσιο Γλυπτικής: Για έναν μήνα, 5 γλύπτες θα σμιλεύουν ακατέργαστο υλικό στον λόφο Πανί

Ο Δήμος Αλίμου και η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνουν το 1ο  Συμπόσιο Γλυπτικής Αλίμου.

Πέντε κορυφαίοι και πολυβραβευμένοι γλύπτες, ο Θόδωρος Παπαγιάννης, ο Βασίλης Βασίλη, ο Χρήστος Λαζαράκης, ο Δημήτρης Σκαλκώτος και ο Γιώργος Σταματόπουλος, από τις 27 Απριλίου έως τις 20 Μαΐου 2026 θα σμιλεύουν το ακατέργαστο υλικό τους στον Λόφο Πανί δημόσια, μπροστά στο κοινό. Τα εγκαίνια της ενδιαφέρουσας πολιτιστικής δράσης πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα 27 Απριλίου, στον λόφο Πανί. Έως και το τέλος Μαϊου, τα γλυπτά θα έχουν πάρει την τελική τους μορφή και θα ομορφαίνουν την καθημερινότητα των πολιτών του Αλίμου.

Στα εγκαίνια έδωσαν το παρών όλοι οι καλλιτέχνες. Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, τόνισε τη σημαντικότητα και την καινοτομία της δράσης αυτής για τον Άλιμο καθώς μετά το τέλος Μαϊου θα υπάρχει μία μόνιμη υπαίθρια γλυπτοθήκη στον Άλιμο.

 

Οι συμμετέχοντες γλύπτες:

Θόδωρος Παπαγιάννης: Επί σαράντα χρόνια καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και σήμερα ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ. Έχει ιδρύσει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο χωριό Ελληνικό των Ιωαννίνων. Έργα του έχει φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου.

Βασίλης Βασίλη: Ελληνοκαναδός γλύπτης με σημαντική διδακτική εμπειρία τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συμπόσια, μπιενάλε και εκθέσεις, συνθέτοντας ένα εκτενές έργο σε δημόσιους χώρους. Έργα του θα συναντήσει κανείς σε χώρες όλης της Ευρώπης, στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Χρήστος Λαζαράκης: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατά τα έτη 1983-1986 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, με δάσκαλο τον Ι. Μανιατάκο. Στην συνέχεια με υποτροφία της παραπάνω σχολής εισάγεται το 1986 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στο εργαστήρι Γλυπτικής με δασκάλους τον Γιώργο Νικολαΐδη και τον Θεόδωρο Παπαγιάννη.

Δημήτρης Σκαλκώτος: Γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου. Ο γλύπτης Δημήτρης Σκαλκώτος δίνει μορφή και σχήμα στο μάρμαρο, υλοποιεί τις ιδέες του και πλουτίζει τον σημερινό μας διάκοσμο με αυτό το πανάρχαιο υλικό, προσδίδοντάς του σύγχρονες και μοντέρνες εκδοχές. Μαθητής του Θόδωρου Παπαγιάννη.

Γιώργος Σταματόπουλος: Έργα του Γιώργου Σταματόπουλου έχουμε όλοι στα χέρια μας, καθώς είναι ο άνθρωπος που έχει φιλοτεχνήσει τις ελληνικές όψεις του ευρώ. Πολυβραβευμένος, µε σημαντικότερα τα βραβεία του 2008 και του 2015 µε θέματα τα 10 χρόνια του ευρώ και τα τριάντα χρόνια της ευρωπαϊκής σημαίας σε διαγωνισμούς της Κομισιόν.