Αναμνήσεις

Το ξενοδοχείο στη Γλυφάδα που έγινε διάσημο την νύχτα που η Ελλάδα κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ

Το ξενοδοχείο “John’s” άνοιξε τις πόρτες του το 1980 στη Γλυφάδα, σε ένα στενό απέναντι από τα – τότε - «Αστέρια».

Λειτουργούσε τους καλοκαιρινούς μήνες με τουρίστες και τους χειμερινούς μήνες με αντιπροσώπους εταιρειών από την επαρχία. 

Το βράδυ της  14ης Ιουνίου του 1987, εκείνο το ονειρικό καλοκαιρινό βράδυ, για πρώτη χρονιά το “John’s” φιλοξένησε την Εθνική ομάδα μπάσκετ.   Οι διεθνείς, με το ευρωπαϊκό τρόπαιο ανά χείρας, για να φτάσουν από το Σ.Ε.Φ. στο ξενοδοχείο έκαναν ώρες.  Η παραλιακή ήταν σε όλο της το μήκος κατάμεστη.  Κανένας δρόμος, από και προς, το ξενοδοχείο δεν ήταν ανοιχτός.  Όταν τελικά η Εθνική έφτασε στο ξενοδοχείο, Γκάλης, Γιαννάκης και άλλοι παίκτες βγήκαν στο μπαλκόνι και  ο Παναγιώτης Φασούλας  έκανε ότι θα πέταγε το τρόπαιο στον κόσμο, κάνοντας τους να παραληρούσαν.  Ο κόσμος φώναζε «Φέρτε τον Καμπούρη»  και  «Ζήτω το Ελληνικό μπάσκετ» κλπ.

Έκτοτε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης φιλοξενείτο εκεί, μιας και η επιλογή θεωρήθηκε «γούρικη», σε αντίθεση με άλλες ομοσπονδίες που κατέλυαν στο ξενοδοχείο Χανδρή στη Λεωφόρο Συγγρού.

 

Το ξενοδοχείο έκλεισε το 2012, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως επίσης και λόγω του ότι είχε χάσει τη στρατηγική του θέση μιας και το αεροδρόμιο είχε πλέον μεταφερθεί στα Σπάτα. Το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε από γνωστό ξενοδοχειακό όμιλο και πλέον λειτουργεί ως Dusit Suites.

Ένα πάντως είναι σίγουρο: κανένας Νότιος δεν περνάει απ’ έξω χωρίς να του έρθει αυτόματα στο μυαλό εκείνο το μαγικό βράδυ.

Το βυζαντινό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Παλ. Φάληρο

Στα αρχαία χρόνια από το φυσικό λιμάνι του Φαλήρου ξεκίνησε το ταξίδι του Θησέα για την Κρήτη και το Μινώταυρο, ο Φάληρος, για να βοηθήσει τον Ιάσωνα να φέρει από την Κολχίδα το Χρυσόμαλλον Δέρας και ο Μενεσθέας με τα πενήντα πλοία του, για να ενωθεί με τις δυνάμεις των Αχαιών εναντίον της Τροίας. Από τις ανασκαφές που έχουν γίνει, φαίνεται πως το λιμάνι του Φαλήρου, για τουλάχιστον επτά αιώνες, ήταν σε διαρκή λειτουργία. 

Σαν Σήμερα: Το 2001 πραγματοποιήθηκε η τελευταία πτήση από το Αεροδρόμιο στο Ελληνικό

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2001 ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, εκτελώντας το τελευταίο δρομολόγιο από το Ελληνικό, πραγματοποιώντας την πτήση Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Πριν 23 χρόνια δηλαδή.

Το αερόστατο με το σήμα των Olympic Airways υψώθηκε στον καταγάλανο ουρανό μας. Ήταν το τέλος μιας χρυσής εποχής που σίγουρα έγραψε ιστορία.

Ύστερα από 63 χρόνια  αδιάκοπης λειτουργίας, ο Κρατικός Αερολιμένας Αθηνών παραχωρούσε τη θέση του στον  μεγαλοπρεπή Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».Ποιος νότιος  -και όχι μόνον- δεν θυμάται με νοσταλγία το Αεροδρόμιο του Ελληνικού; Ένα από τα σημεία κατατεθέν της περιοχής μας, στην Λεωφ. Βουλιαγμένης, ήταν και  το περίφημο «σήμα της Ολυμπιακής». Στο ύψος της Λεωφ. Αλίμου στέκει ακόμα το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας που είχε τοποθετηθεί από τον αερομεταφορά στις αρχές του `80 για να υποδέχεται τους επισκέπτες της χώρας αλλά και να δηλώσει την ταύτιση της εταιρείας με την γύρω περιοχή του Αεροδρομίου. Κανείς δεν τόλμησε να το μετακινήσει..  

Ήταν για πολλά χρόνια το σημείο αναφοράς, όταν θέλαμε να δώσουμε οδηγίες σε κάποιον, σε ποιο σημείο έπρεπε να στρίψει για να έρθει στην περιοχή μας: "Στρίψε στο σήμα της Ολυμπιακής και πάρε την Αλίμου" λέγαμε.Ελισάβετ Μιτσού

Θανάσης: Ένα μαγαζί που όλοι οι παλιοί Καλαμακιώτες θυμούνται

Οι παλιοί Καλαμακιώτες σίγουρα θα θυμούνται ότι την δεκαετία του '80, όλο το Καλαμάκι ήταν γεμάτο από ταμπέλες με βέλος, οι οποίες έλεγαν την λέξη «ΘΑΝΑΣΗΣ». Δεν ανέφεραν τίποτα άλλο, ήταν άλλωστε αρκετό.