Αναμνήσεις

H απελευθέρωση της Αθήνας πριν 72 χρόνια

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 1944 το πρωί, οι Αθηναίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας την υποχώρηση των γερμανών κατακτητών και την απελευθέρωση της πόλης.

΄Ηδη από νωρίς το βράδυ, μικρά γερμανικά στρατεύματα είχαν αρχίσει να υποχωρούν προς το Βορρά.  Στις 06:30 το πρωί, άρχισε η αποχώρηση του κυρίως σώματος και δύο περίπου ώρες αργότερα, οι ελάχιστοι Γερμανοί που είχαν απομείνει, συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου σε μια βιαστική τελετή, ο στρατηγός Φέλμι κατέθεσε στεφάνι. Το τέλος της γερμανικής κατοχής σήμανε και ουσιαστικά με την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από έναν στρατιώτη στις 09:15.  Αμέσως μετά, οι δρόμοι της πρωτεύουσας πλημμύρισαν με  κόσμο που κρατούσε  σημαίες και ένα τρελό πανηγύρι στήθηκε.

Μία τριμελής κυβερνητική επιτροπή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να προετοιμάσει το έδαφος για την έλευση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου,η οποία  έδρευε εκείνη την περίοδο στην Νάπολη της Ιταλίας.

Μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, οπότε και εγκαταστάθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου στην Αθήνα, υπήρξαν έξι ημέρες ταραχών. Λίγο αργότερα σχηματίστηκε  κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η ευφορία της απελευθέρωσης κράτησε  μόλις 45 ημέρες. Στις 3 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ξέσπασαν τα Δεκεμβριανά.